SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

21 váratlan helyzet, amire minden gyereket fel kell készíteni - életmentő lehet

Németh Noémi [cikkei] - 2018-01-26
Mit kell tennie, ha gázszagot érez otthon? Mit tegyen, ha egyedül van otthon és valaki megpróbál bejutni a lakásba? Beszállhat-e idegenekkel egy liftbe, mihez kezdjen, ha az utcán éri a vihar? Hasznos gyűjtemény olyan a helyzetekről, melyekben pillanatok alatt megrémülhet, mégis nagyon fontos, hogy jól döntsön. Hogy mi a teendő ilyen esetekben, arra neked kell megtanítanod.
21 váratlan helyzet, amire minden gyereket fel kell készíteni - életmentő lehet

A Bright Side gyűjteményét kiegészítve olyan váratlan helyzeteket írtunk össze, amikre életbevágóan fontos, hogy felkészítsd gyermeked. Tedd fel neki az alábbi kérdéseket, a helyes megoldásokat pedig a cikk alján találod - a válaszai talán meg fognak lepni téged is.

  1. Mit csinálnál akkor, ha nem lennének otthon a szüleid, és valaki megpróbálná kinyitni az ajtót?
  2. Elfogadhatsz édességet idegentől?
  3. Mit kell csinálnod, ha a konnektor elkezd füstölni, és egyedül vagy otthon?
  4. Egy idegen felnőtt segítségért kiált. Segítened kellene neki?
  5. Mit kell tenned, ha kutyák támadnak meg?
  6. Épp most ismerkedtél meg egy korodbeli gyerekkel. Elmehetsz vele, ha meghív a lakására?
  7. Mit kell tenned, ha gázszagot érzel otthon?
  8. Ha liftre vársz és idegenek lépnek melléd, be szabad szállnod velük együtt?
  9. Mit kell tenned, ha azt veszed észre, hogy valaki téged figyel?
  10. Kit engedhetsz be a lakásba, ha egyedül vagy otthon?
  11. Mit kell tenned, ha egy ismeretlen ember megragad és nem ereszt?
  12. Mit teszel, ha nagy tömegben találod magad?
  13. Mit kell tenned, ha az utcán ér egy nagy vihar?
  14. Mit kell tenned, ha megfenyeget valaki az interneten téged vagy a családodat?
  15. A barátaid azt szeretnék, ha játszanál velük a befagyott folyónál. Velük tartasz?
  16. Vehetsz ki gyógyszert az elsősegélydobozból, amikor a szüleid nincsenek otthon?
  17. Mit kell tenned, ha egyedül vagy otthon valamelyik szülőddel, aki rosszul lesz?
  18. Mit tennél, ha egy idegen hívna fel otthon és kérdezősködni kezdene?
  19. Beengedheted-e a lakásba azt az idegent, aki azt állítja magáról, hogy szerelő/villanyóra leolvasó/bármilyen más szakember?
  20. Hazamehetsz-e olyan emberrel az iskolából, akit még sosem láttál, ha azt mondja, hogy a szüleid kérték meg rá, hogy elvigyen?
  21. Elmehetsz-e megnézni a kedves, fiatal idegen kiskutyáit, amiket szeretne neked megmutatni?


A helyes válaszok:

  1. Először a szüleidet kell felhívnod, aztán a rendőrséget. Amíg a rendőrséggel beszélsz, a szüleid értesíteni tudják a szomszédokat és segítséget kérhetnek tőlük.
  2. Semmit nem szabad elfogadni idegenektől! A szomszéd néni - akit természetesen ismertek - ajándékai más lapra tartoznak, de olyan embertől, akit nem ismerünk, semmit sem fogadhatunk el.
  3. Ha tűzveszély van, azonnal el kell hagyni az épületet és értesíteni kell a tűzoltókat. Amíg kiérkeznek, a szomszédoktól kell segítséget kérni.
  4. Ha egy idegen segítséget kér, határozott nem-mel kell felelni és el kell hagyni a helyszínt. Ha valóban segítségre szorul az illető, akkor felnőttektől fog segítséget kérni.
  5. A legfontosabb, hogy próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, és ne hergeljük az állatokat. Nem szabad a szemükbe nézni és sosem szabad hátat fordítani nekik. El kell terelni a figyelmüket egy kéznél lévő tárggyal (pl. táska), amit óvatosan odébb tud dobni, majd lassan elkezdhet távolodni.
  6. Soha nem szabad idegenek lakására felmenni - akkor sem, ha gyerekek. Akkor sem, ha azt mondják: ők a családunk barátai.
  7. Azonnal el kell hagyni a lakást, a szomszédoktól kell segítséget kérni, és közben fel kell hívni a tűzoltóságot.
  8. Nem szabad idegenekkel együtt beszállni a liftbe. A legjobb, ha a gyerek azt mondja, hogy a szüleit várja épp.
  9. Olyan helyre kell menni, ahol több ember van (pl. be kell térni egy boltba), majd onnan kell felhívnia a szüleit.
  10. Alapszabály, hogy semmilyen idegennek nem nyitjuk ki az ajtót. Nem csak a férfiak lehetnek veszélyesek - még egy idős néni vagy akár egy gyerek is.
  11. A legfontosabb, hogy felhívja magára az emberek figyelmét. Ilyen helyzetben kiabálni és küzdeni kell, ha van a keze ügyében valamilyen tárgy, azzal megdobhatja a legközelebbi autó ablakát - még mindig jobb felelni később az okozott kárért, mint egy szatír kezébe kerülni. 
    Egy másik trükk: a "Segítség" felkiáltást sajnos sokan meg sem hallják, vagy nem vesznek róla tudomást. Ha azt kiabálja valaki vészhelyzet esetén, hogy "Tűz van!", arra még a házakból is ki fognak nézni az emberek, és nagyobb eséllyel figyelnek fel a gyerekre és támadójára.
  12. Ha sok ember közé keveredik a gyerek, érdemes csöndben maradni és fokozatosan a tömeg széle felé haladni, semmiképp se szembe velük. Olvasd el ezt is: Hasznos tippek, hogy a gyerek ne tűnjön el a tömegben - hogy találhatjuk meg a leghamarabb, ha elveszett?
  13. Ha viharba keveredik, az első dolga legyen, hogy biztonságos menedéket keres: például egy boltot vagy kapualjat, ahová behúzódhat. Magas fák, autók, medencék vagy természetes vizek és fémszerkezetek közelében nem biztonságos tartózkodni! Életmentő tanácsok villámlás esetére, melyekkel mindenkinek tisztában kellene lennie: Mit tegyünk és mi az ami tilos villámlás esetén?
  14. Sosem szabad engedni a fenyegetésnek - ehelyett azonnal hívja a szüleit, vagy más segítséget. Olvasd el ezt is: Nagy üzlet a fiatalok online szexuális zaklatása - kisfilm a zsarolásról, amit minden kamasznak látnia kellene
  15. Tilos befagyott folyón korcsolyázni! Jégen játszani csak az arra kijelölt helyeken szabad, és csakis szülői kísérettel. Beszéljétek meg ezt is: A természetes jégen való korcsolyázás - életbevágóan fontos - szabályai
  16. Beszéljétek meg, milyen veszélyesek lehetnek a gyógyszerek, ha nem megfelelően alkalmazzuk őket. Akkor se vegyen be egyedül semmit, ha biztos benne, hogy jó az adott szer pl. a fejfájására.
  17. Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, eközben szólni kell a szomszédoknak, hátha tudnak segíteni a mentők kiérkezéséig. Ha a felnőtt leesett valahonnan, nem szabad mozgatni sem a gyereknek, sem a szomszédnak.
  18. Idegenekkel még telefonon keresztül sem tanácsos szóba elegyedni, lehetséges, hogy az ártatlannak tűnő beszélgetéssel fontos információkat próbál kicsalni a naiv gyerekből. Azt sem szabad elárulni, hogy épp egyedül van otthon: a helyes válasz, hogy az apja/anyja éppen fürdik, mindjárt visszahívja.
  19. Nem, bármit is mond egy idegen, nem szabad beengedni a lakásba addig, amíg egyedül van otthon a gyerek.
  20. Nem! Ezt bárki mondhatja - vissza kell menni az osztályba, megkeresni az osztályfőnököt, aki néhány telefonhívás után kiderítheti, mi történt.
  21. Nem, bármilyen kedvesnek tűnik és bármilyen érdekes dolgot is akar mutatni, sosem szabad elmenni idegenekkel sehova - még akkor sem, ha azt mondja, nincs messze és pár perc az egész! Tanulságos videó, amit minden szülőnek látnia kellene: Ilyen könnyű elrabolni egy gyereket: elég egy cuki kiskutya, és minden gyerek bedől az idegen férfinek

Mit kellene megtanulnotok még ezen kívül? Olvasd el ezt is: Fehérnemű szabály: 4 pont, amivel megóvhatod gyermeked a szexuális zaklatástól. Tanítsd meg neki minél hamarabb!

További hasznos tudnivalók gyermeked biztonsága érdekében: 10 lépés, amit meg kell tenned gyermeked biztonságáért - akár életet is menthetsz vele!

Fontos, hogy minden fenti pontot átbeszéljetek, de ne egyszerre! Ha ezt mind rázúdítod egy délután alatt, azt az érzést erősítheted meg benne, hogy a világ egy gonosz, veszélyes hely. Ez részben igaz is, de az óvatosság és kellő körültekintés mellett az is fontos, hogy élvezze a gyerekkorát és tudja: nem kell félnie minden percben valakitől vagy valamitől.

Kép: Greyerbaby / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja