SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életveszélyes lehet arccal előre bekötni a gyereket 4 éves korig - így használd az autósülést!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-30
Kutatások szerint a kicsik 4 éves korukig ötször nagyobb eséllyel élnek túl egy balesetet vagy kerülnek el egy súlyos sérülést, ha hátrafelé ülnek az autóban.
Életveszélyes lehet arccal előre bekötni a gyereket 4 éves korig - így használd az autósülést!

Hogyan ültessük az autóban a gyermekünket?

Háttal ülni ötször biztonságosabb, mint szemben

Bármilyen körültekintően is vezetünk, sajnos sosem tudhatjuk, mikor ér minket baleset az utakon esetleg más hibájából. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legbiztonságosabban utazzunk. Kevesen tudják, de a szakértők szerint hátrafelé ültetve sokkal biztonságosabb utaztatni a gyereket 4 éves koráig. 

Hogy mi ennek az oka? Frontális ütközés esetén ha hátrafelé van bekötve a gyerekülésbe a baba, akkor a nyakát sokkal kisebb terhelés éri. Egy baleset során hatalmas erők hatnak, és ha háttal van bekötve kicsi, azzal jelentősen csökkenthető az őt ért terhelés.

Ugyanez számokban: 50 km/órás sebességnél, 15 kilós gyereknél ha előre fordítva ül a gyermek, akkor 180-220 kg-nak megfelelő terhelés éri a nyakát, míg ha háttal ül, akkor csak 40-60 kilogrammnyi. Így a gerinc, a nyak és a fej kisebb eséllyel sérül meg. 

Ráadásul ha háttal ül, akkor az utastérbe berepülő szilánkoktól is jobban védve van. 

A kutatások azt mutatják, hogy háttal ülni ötször biztonságosabb, mint szemben: azaz a kicsik 4 éves korukig ötször nagyobb eséllyel élnek túl egy balesetet vagy kerülnek el egy súlyos sérülést, ha hátrafelé ülnek az autóban. 

Svédországban egyébként évek óta kötelező 2 éves korukig menetiránynak háttal ültetni a babákat.
 

@levipepi3 #hasznostanács #fypシ ♬ eredeti hang - Levipepi3

 

A szakértő szerint a legvédettebb hely a gépkocsivezető mögötti hely

A témában Deli Kálmán, közúti közlekedésbiztonsági (balesetelemző) és gépjármű-közlekedési műszaki igazságügyi szakértőt kérdeztük. 

A szakértő szerint a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a legvédettebb hely a gépkocsivezető mögötti ülés. 

"Vannak olyan kisméretű járművek, amelyek hátsó ülésein gyorsforgalmi úton, autópályán szállítani kockázatos, ezek az ülések egy ütközés esetén nem kellően védettek. Ezek a kiskategóriás járművek."

Mint mondja, a légzsákok kinyílása miatt ha a jobb első ülésen utazik a gyermek, akkor szintén hátrafelé érdemes bekötni a gyerekülést, hiszen ebben az esetben ülés háttámlája fogja fel a kinyíló légzsákot. 

"12 éves kor alatt, 150 centi alatt a légzsák okozhat jelentős problémákat" - teszi hozzá. 
 


Olvasd el ezt is: 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja