SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Somodi Eszter [cikkei] - 2010-07-05
Ha messzebbre indulunk nyaralni kisgyerekekkel, általában igyekszünk úgy időzíteni a hosszú autóutat, hogy a gyermek alvásidejére essen, nehogy unatkozzon, nyűgösködjön egész úton a gyerek. Igen ám, de van úgy, hogy alvásidő ide, alvásidő oda, a drága gyermek egy percre sem hunyja le a szemét, és egyre gyakrabban, és egyre hangosabban teszi fel a kérdést, hogy: "Mikor érünk már oda?" Jó, ha van ilyenkor a tarsolyunkban néhány unaloműző játékötlet!
Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Autókereső

AutómárkákHa gyermekeink már ismerik az autók jeleit, ezt a játékot biztosan nagyon fogják élvezni, és a hosszú autóút sem fog olyan unalmasnak tűnni. Indulás előtt kis cetlikre írjunk fel különböző autómárkákat (amiket a gyerekek ismernek) és tegyük egy zacskóba, vagy dobozba. Egy másik zacskóba olyan címkéket tegyünk, amelyekre színeket írtunk. Mindenki húz mindkét dobozból címkét, és a leírásnak megfelelő autót kell észrevennie a forgalomban (pl. piros Ford, zöld Opel, stb…) Ha megvan, húzhatja a következő kombinációt. Kinek sikerül többet észrevenni?
 

Foglalkozások - postás
 

Foglalkozások

Körülírunk egy foglalkozást, a gyereknek pedig ki kell találnia, mire gondoltunk. Meg lehet próbálni fordított szereposztásban is. Pl.: Ki az, aki a leveleket hozza?
Ki az, aki a házat építi?
Ki süti a kenyeret?


 

Mese tapssal

Ez egy igazán nehéz játék, de mi jót szoktunk mulatni. A felnőtt elkezd mesélni egy történetet, de előtte megmondja, hogy melyik szó hallatán kell a gyereknek tapsolnia. Mondja, mondja a mesét és valahányszor elhangzik az a a bizonyos szó, a gyereknek tapsolnia kell. Könnyűnek tűnik, igaz? Valójában azért nehéz, mert a gyerekek nagyon bele tudnak feledkezni a történetbe és elfelejtenek tapsolni. Én ezen úgy szoktam segíteni, hogy valami nem túl hétköznapi szót választok. Pl: gázóra, csatornafedél …


Kincsek a rizsbenKincsek a rizsben

Hosszú autóúton jól jöhet ez a játék! Egy befőttesüveget töltsünk meg kb.3/4 -ig rizzsel, majd szórjunk bele apró játékokat. Rázzuk össze, hogy a rizs eltakarja a játékokat, és adjuk oda gyermekünknek. Míg gyermekünk rázogatja, forgatja az üveget, egyre-másra tűnnek elő az elrejtett játékok. Esetleg le is fényképezhetjük az elrejtett kincseket, mielőtt az üvegbe dobjuk őket, egy papírra kinyomtathatjuk, és ha a gyerek megtalálja valamelyik játékot a rizsben, a papíron kipipálhatja a képét.


 

Igaz-hamis

A felnőtt mond állításokat és a gyermek eldönti, hogy igaz-e az, vagy hamis. (Pl. A kacsának négy lába van. A levelek tavasszal lehullanak a fáról. A tehén az mondja, hogy nyi-ha-ha. A piros lámpánál meg kell állni. stb.) A kérdések nehézségét persze igazítani kell a gyerekek életkorához. Fordított szereposztásban is meg lehet próbálni.

Mondd a neved…

Különböző hangszínekben, hangulatban kell a családtagok nevét mondani. Pl.: Mondd a neved vidáman, szomorúan, csodálkozva, ijedten, megfázva, dideregve, kacagva…! Lehet állathangokat utánozva is. Pl.: Mondd a neved, mintha cica, medve, kisegér, tehén, kecske … lennél!

Kakukktojás

Mondjunk a gyerekeknek három dolgot (pl. autó, repülő, asztal), nekik meg ki kell találni, melyik a kakukktojás.

Játékötletek nyári sétákhoz

További játékötletekért látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra!
Mindenkinek unalommentes utazást és jó nyaralást kívánok!

 

Indexkép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja