SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Városmajori Klinikán sikerrel mentették meg a 3. emeletről lezuhant fiút

Családinet [cikkei] - 2014-05-19
Életveszélyes főütőér repedéséből sikeresen felépült az a 17 éves fiú, aki januárban iskolájának harmadik emeletéről zuhant le. Számos súlyos sérülését Székesfehérváron kezelték, de az életét veszélyeztető mellkasi főütőér repedése miatt Budapestre szállították, ahol a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján műtötték meg a kómában lévő fiatalembert.
A Városmajori Klinikán sikerrel mentették meg a 3. emeletről lezuhant fiút

A sérült érszakaszba fémháló-műér szerkezetet, úgynevezett stent graft-ot ültettek be, így sikerült megmenteni a fiú az életét. Ilyen bonyolult beavatkozás csak a katéteres és nyitott érsérülés- ellátásában egyaránt nagy tapasztalattal rendelkező érsebészeti centrumban végezhető el biztonságosan, akut körülmények között. A műtét 60 percig tartott, a fémháló-műért a combverőéren keresztül katéterrel vezették az érbe, ez belülről „sámfázta” ki a sérült érszakaszt, ezáltal szűnt meg a veszélyes belső vérzés lehetősége. A műtétet Szeberin Zoltán és Hüttl Kálmán vezetésével Gősi Gergely és Csobay-Novák Csaba doktorok végezték.

A fiú a májusi kontrollvizsgálata során az orvosok mindent rendben találtak a főütőér műtéttel kapcsolatban. A CT vizsgálata a stent graftot ideális pozícióban mutatta a főütőérben, ez azt jelenti, hogy vérzés veszélye továbbra sem áll fent, tehát a műtét hosszú távon sikeres, a fiú teljesen felépült. Életvitelében a beavatkozás nem korlátozza, hiszen nem esett át nagy, mellkasnyitást igénylő műtéten. A baleset pontos körülményeit a fiú továbbra sem tudja felidézni, életéből néhány napra nem emlékszik.

A többszörös sérülést elszenvedett beteg súlyos érsérülésének sikeres ellátására több szakma (érsebészet, radiológia és aneszteziológia) magas szintű együttműködésére volt szükség, ehhez csak egy legmagasabb progresszivitású szív- és érgyógyászati centrumban adott a szakmai és technikai lehetőség.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja