SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 dolog, amit szülőként tudnod kell a Tumblr-ról és az Instagramról

Németh Noémi [cikkei] - 2016-06-23
A Tumblr és az Instagram olyan közösségi oldalak, ahol ugyanúgy megoszthatják a számukra fontos dolgokat a felhasználók, ahogy pl. a Facebookon. Számos előnyük van a kamaszok számára: mobilról és tabletről is használhatóak, bármit követhetnek, ami érdekli őket, a szülők pedig kevésbé ismerik s így nem is használják ezeket az oldalakat. Talán épp ez a legnagyobb előnyük a fiatalok szemszögéből.
6 dolog, amit szülőként tudnod kell a Tumblr-ról és az Instagramról

A Tumblr és az Instagram hazánkban egyelőre még nem olyan népszerű, mint külföldön, de a felhasználók száma folyamatosan növekszik. A közönség főleg kamaszokból, fiatalokból áll - többnyire azok kezdenek átpártolni ezekre az oldalakra, akik szeretnék távoltartani magukat az online szülői jelenléttől. Most, hogy már szinte minden szülő és nagymama naphosszat a Facebookon lóg, valószínű, hogy egyre népszerűbbek lesznek azok a további közösségi oldalak, amiket még nem vett birtokba az idősebb generáció.

Természetesen nem állítjuk, hogy azonnal rá kellene vetned magad a Tumblr-ra és a többi közösségi oldalra, s azonnal kutakodásba és nyomozásba kellene kezdened kamasz gyermeked után. De pár dolgot azért nem árt, ha tudsz róluk - vannak előnyeik és hátrányaik is.
Nézzük a Tumblr főbb tulajdonságait, összehasonlítva az Instagrammal.

 

1. A Tumblr-on nincs titok

A magánélet és adatvédelem kérdése érdekes ezen az oldalon: a Facebookkal ellentétben, ahol beállíthatod, ki láthatja a bejegyzéseidetha itt osztasz meg valamit, azt mindenki látja az egész világon. Be lehet ugyan állítani, hogy a saját posztjaidat egyedül te lásd, senki más - ám ennek így nincs sok értelme, így a többség számára marad a teljesen nyilvános megosztás.

Az Instagramon te döntöd el, hogy a feltöltött képeidet bárki láthatja-e, vagy csak a követőid - utóbbit pedig szabályozhatod is, azaz be lehet állítani, hogy csak azok az emberek követhessék a posztjaidat, akiknek ezt engedélyezed. Ez az oldal tehát annyiból biztonságosabb, hogy van lehetőség úgy megosztani a képeket, hogy azokat ne lássa a fél világ. Ha viszont nyilvánosan posztolsz valamit, azzal már bárki azt kezdhet, amit akar: "Az általad megosztott vagy nyilvánosként megjelölt Felhasználói tartalmat mások újra megoszthatják."


2. Olyasmit is láthat a gyerek, amit nem kéne

A Tumblr-on felnőtt tartalmakat is közzé lehet tenni - szülői szemmel nézve ez lehet az oldal legnagyobb hibája. A szabályzatban egyértelműen szerepel, hogy a pornográf tartalmak posztolása megengedett - gyermeked is könnyen szembetalálkozhat olyan képpel vagy "film"jelenettel, amihez talán még túl fiatal, a regisztráció ugyanis nincs korhatárhoz kötve. Bár egy szűrővel ki lehet védeni, amit a saját profilodban állíthatsz be, ha nem vagy kíváncsi az erotikus posztokra - arra azonban kevés az esély, hogy 14 éves lányod önként fog jelentkezni nálad, hogy állítsd be, vagy esetleg ő maga kapcsolja be a szűrést. A kamaszok nyilvánvalóan kíváncsiak a szexualitásra, így a Tumblr tökéletes eszközzé válhat arra, hogy belekukkantsanak az ilyen fotókba és filmekbe, mielőtt élőben is kipróbálnák. Ha ehhez még túl fiatalnak találod, beszéld meg vele ezt a szűrő-dolgot...

Az Instagram felhasználási feltételei szerint csak 13 év felett lehet használni az oldalt - persze azt már nem tudják ellenőrizni, hogy az épp regisztráló 12 éves gyerek valóban betöltötte-e már a 16-ot, ahogy azt állítja magáról. Az viszont fontos különbség a két oldal között, hogy az Instagramon tilos a korhatáros és erőszakos tartalom megosztása.


3. Hasznos is lehet

Ha egy pillanatra félretesszük azt, hogy féltve őrzött kislányunk könnyedén olyan képekre bukkanhat, amiken a nagyobb lányok lába épp a levegőben van, a Tumblr nagyszerű lehetőségeket is rejt magában. A regisztrálók előtt a kreatív ötletek tárháza nyílik meg: olyan dolgokat is láthatunk, melyekkel az életben sosem találkoznánk, és a Facebookos ismerőseink képei között sem látnánk. Egy szárnyait bontogató kamasz itt hamar megtalálhatja azokat a hobbikat, amikről korábban nem is tudott, de tetszenek neki, inspirációt gyűjthet a világ bármely pontjáról, s így kialakíthatja saját ízlését és fejlesztheti is magát. A Tumblr nagyon hasznos is lehet - HA a megfelelő dologra használjuk.

Az Instagram valójában egy képmegosztó oldal - persze, készíthetünk leírást és mások fotóihoz is hozzászólhatunk, de ez a honlap inkább csak a szép képek megosztására szolgál, nem a vélemény közvetítésére egy-egy adott témáról. Kreatív ötletekből sem találhatunk itt annyit, mint a Tumblr-on: az Instagramot főleg személyes élmények megosztására használja a többség, például a hírességek is.


4. A Tumblr tényleg közösség

Ez a közösségi oldal valóban arra ösztönzi a tagokat, hogy dolgozzanak együtt: akár közösen is szerkeszthetnek egy-egy posztot, cikket, mindenki hozzáteheti egy adott témához a saját fényképét, véleményét, gondolatait. Ez a folyamat segíti a másokkal való együttműködés képességének kialakulását, és az új kapcsolatok megszületését. A magába zuhant tini, akit a saját osztályában kiközösítenek, ezen az oldalon hamar megtalálhatja azokat a fiatalokat, akiknek hasonló az érdeklődési körük - így a nehezen barátkozó kamasz könnyedén tehet szert új barátokra, a Tumblr-on keresztül.

Az Instagramon nem szerkeszthetünk közösen tartalmat másokkal, ám a képek alatti hozzászólások révén ugyanúgy szövődhetnek barátságok, kialakulhat rajongás egy-egy ismeretlen idegen képei, művészete iránt. Közösségi szempontból azonban összességében a Tumblr erősebbnek bizonyul: az Intagram inkább csak képnézegetésre és képfeltöltésre való.


5. Rossz mintát mutat a kamaszok számára?

Régebben sok kritika érte a Tumblr-t azért, mert a negatív dolgokat is jó színben tünteti fel - bár a közzétett posztokhoz az oldal üzemeltetőinek semmi köze nincs, hisz nem szabályozzák a megosztott tartalmakat. Így válhatott például vagánnyá és követendővé az anorexia pusztán azáltal, hogy csontsovány, de népszerű lányok posztoltak magukról szebbnél szebb fotókat, követőik száma pedig egyre csak nőtt.

Ám úgy tűnik, ezt a tendenciát most már igyekeznek visszaszorítani: amikor a "vékony" kifejezésre kerestünk, egyetlen találat nélkül az alábbi üzenet fogadott minket:

Az üzenetben arra kérdeznek rá, hogy minden rendben van-e, valamint telefonos és online elérhetőségeket kínálnak fel arra az esetre, ha a felhasználó, vagy bármelyik ismerőse evési zavarokkal küzdene, esetleg más egyéb trauma érte, melyről nem szeretne beszélni a személyes ismerőseivel - a megadott linkeken olyan személyekkel veheti fel a kapcsolatot, akikkel ismeretlenül, névtelenül beszélgethet az őt ért sérelmekről.

Az tehát biztos, hogy az oldal üzemeltetői ma már próbálják korlátozni az olyan káros tartalmak terjesztését, mint például a kórosan sovány lányokról készült képek.

 

Az Istagramon tilos a felnőtt és erőszakos tartalom megosztása, s az üzemeltetők szintén extra figyelmet fordítanak az egyéb, fiatalokat érintő problémákra - az evészavaroknak például egy külön oldalt szenteltek a készítők részletes leírással, tanácsokkal, valamint (külföldi) elérhetőségekkel, mely az Instagram Súgóközpontban kapott helyet. 
 

6. Hogyan óvhatod meg kamaszod?

Ha a Tumblr-t használja, először is ellenőrizzétek közösen az adatvédelmi beállításait és az egyéb szűrőket - állítsátok be azt, hogy ne jelenhessenek meg számára a felnőtt tartalmak. Az Instagramon - elvileg - ilyesmivel nem találkozhat.
Arról is el kell beszélgetnetek, hogy miért nem szabad túl személyes dolgokat megosztani a világgal - könnyen találhatja magát támadások kereszttüzében, ha olyasmit posztol, ami másokból indulatot válthat ki. Ha túl sokat enged láttatni magából, ki tudja, hányan fogják privát, “korhatáros” célokra használni a fotóit - előzd meg a bajt és verd ki a fejéből a gondolatot, hogy efféle képeket osszon meg magáról az egész világgal.

Nem könnyű manapság szülőnek lenni: egészen új kihívásokkal nézünk szembe, de tartanunk kell a lépést a technika fejlődésével és nem árt, ha legalább alap szinten ismerjük azokat az oldalakat, amiket gyermekünk használ. A legfontosabb feladat az, hogy megvédjük őket - míg a mi szüleinknek elég volt ellenőrizni a barátainkat és azt, hogy hol jártunk suli után, nekünk már arra is vetnünk kell egy-két pillantást, hogy mit csinál a gyerek a szobájában hajnalig - remélhetőleg nem a saját, meztelen képeivel árasztja el a világhálót. Merthogy megvan rá a lehetősége…

Kép: http://kaboompics.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja