SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyél, ha rossz hatással vannak kamaszodra a barátai?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-07-08
A tizenévesek a legtöbb időt a barátaikkal töltik. Az ő véleményüket kérik ki először és rájuk hallgatnak leginkább. Titkaikat kizárólag velük osztják meg. Ez egy bizonyos szintig normális, a kor velejárója, sőt, a szocializáció nagyon is fontos. Eljöhet azonban egy olyan pont is, amikor közbe kell lépned. Az alábbi jelek segíthetnek felismerni, hogy mikor van erre szükség.
Mit tegyél, ha rossz hatással vannak kamaszodra a barátai?

1. Minden egyebet elhanyagol

Ha a barátaival töltött idő – ideértve a neten, cseteléssel elütött órákat is – rovására megy az egyéb kötelezettségeknek, cselekedned kell. Ha az iskolai és otthoni teendői, esetleg korábbi hobbijai, különórái helyett is a haverokkal lóg – személyesen vagy virtuálisan –, akkor valószínűleg rosszul gazdálkodik az idejével.

Amikor úgy látod, gondja van a teendői befejezésével, állíts fel néhány szabályt. Mondd, hogy azonnal mehet a barátaihoz, amint végzett a feladataival. Hidd el, nem fog soká piszmogni a portörléssel, vagy a házi feladattal, noha ez utóbbira ügyelned kell, hogy ne csak összecsapja.

Az idő jó beosztása olyan képesség, amire szüksége lesz a későbbiekben, ezért idejében meg kell tanulnia. Segíts neki ebben.  
 

2. Rossz társaságba keveredik

Előfordul, hogy a gyerek nem a megfelelő kortársait tünteti ki bizalmával. Folyton bajba keveredik, sorozatosan rossz döntéseket hoz, olyan negatív viselkedési formákat ölt magára, amik korábban nem jellemezték – ezek egyértelmű jelek, hogy be kell avatkoznod.

A teljes eltiltással ne próbálkozz, mert könnyen visszafelé sülhet el. Lázadozni kezdhet, a folytonos ellenállás pedig vakká teheti: sosem fogja beismerni, hogy a barátaival valami nem stimmel. Beszélgessetek inkább, mondd el, mi a problémád a srácokkal.

Ha csak nálatok engeded találkozni a sleppel, szemmel tarthatod őket. Tanítsd meg, hogyan térjen ki a rossz ötletek elől, hogy ne hagyja magát manipulálni vagy befolyásolni. Arról is biztosítsd, hogy otthon is meglesznek a következményei a hibás döntéseknek.
 

3. Megszegi a szabályokat

Az önállósodás nem azt jelenti, hogy már nem kell szót fogadnia a szüleinek. A haverok nem mehetnek az otthoni dolgok rovására. Meg kell értenie, hogy a barátokkal töltött idő kiváltság, jutalom. Ha az otthoni szabályokat nem tartja be, akkor vond meg tőle ezt az engedményt.

A barátoktól való ideiglenes eltiltás nagyon jó fegyelmező eszköz lehet. A szabályszegés nagyságától függően egy napra, a hétvégére, vagy akár egy egész hétre is szólhat a szobafogság, végső esetben a mobilját, laptopját is elveheted, hogy ne férjen hozzá a közösségi médiához. A lényeg, hogy határozott legyen a büntetés, pontosan mondd meg, hogy miért, és milyen időtartamra szabtad ki.
 

4. Ritkán van otthon

Délután a parkban lógni, suli után együtt elmenni valamerre, akár ott aludni egyszer-egyszer a legjobb barátainál – normális dolgok, amik azonban károsak, ha túl sok van belőlük. Ha a gyerek szó szerint többet van - iskola után - máshol, mint otthon, az a családi kapcsolatok rovására is mehet, ezért mindenképpen korlátoznod kell. Legyenek családi programjaitok, amikor mindenki otthon van és csak egymásra figyeltek, beszélgettek. Fontos, hogy tudd, mit csinálnak a gyerekek, mi hír van a suliban, a tanulmányokkal és a barátokkal egyaránt. Ezeket a dolgokat azonban csak akkor tudjátok megbeszélni, ha van rá idő. Az ilyen családi pillanatok olyan értékrendre tanítanak, amelyet érdemes tovább örökíteni. Ha a gyerekeid eleget vannak otthon, csak akkor tudsz rájuk hatni – és ellenőrizni, mennyire hatottál rájuk.

Fotó: Marco Gomes/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja