SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikortól festheti be a kamasz a haját? - Ezért nem szabad tiltani a pszichológus szerint

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-07-28
Mi van, ha a kamaszunk egy nap azt mondja, hogy rikító lila hajat szeretne? Megtilthatjuk neki? Mivel teszünk jót? Ha engedjük vagy ha tiltjuk?
Mikortól festheti be a kamasz a haját? - Ezért nem szabad tiltani a pszichológus szerint


Hány éves kortól festheti be a kamasz a haját?


Mit tegyen a szülő, ha a gyerek közli vele, hogy rózsaszín hajat szeretne? 

Manapság már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy 10-12 éves gyerek be szeretné festeni a haját. A fodrászok egy része azonban 14-16 éves kor alatt nem vállal hajfestést, vagy csak írásos szülői engedéllyel.

A hajfestésnek ugyanis egészségügyi kockázatai is lehetnek: a hajfestékben lévő vegyi anyagok káros hatással lehetnek a fejlődésben lévő szervezetre. 

Természetes, hogy a szülő tart attól, hogy a hajfestésnek valamilyen egészségügyi kockázata van. Ahogy az is természetes, hogy aggódik, hogy fog kinézni a gyerek lila, piros, kék, rózsaszín vagy bármilyen, számára furcsa színű hajjal. Mit szólnak majd az utcán, ha meglátják?

Nem tudhatjuk azt sem, hogy tényleg olyan színű lesz-e, mint amilyet szeretett volna, vagy hogy mennyire fog roncsolódni a haja a festéstől. Bele kell kalkulálni azt is, hogy ez mennyibe kerül majd havonta, hiszen már nem lesz elég a sima sampon, festett hajra való hajápolási termékeket is érdemes lesz használni, valamint gondolni kell a lenőtt részek befestésére is.
 

Mivel teszünk jót? Ha tiltjuk vagy ha engedjük? 

Gyarmati Rita tanácsadó szakpszichológus azt mondja, kamaszkorban a legrosszabb a tiltás. Pláne akkor, ha nem mondunk észérveket, ha nem indokoljuk meg a döntésünket, egyszerűen csak azt mondjuk, hogy azért nem, mert én vagyok az anyád és nem engedem meg. 

"Ha egészségügyi kockázatot látunk benne, azt el lehet mondani, azzal lehet érvelni. De ne felejtsük el, hogy kamaszkorban teljesen normális, ha rózsaszín hajat szeretne a gyerekünk" - mondja a szakértő, és hozzáteszi, hogy a kamaszkori lázadásokat nem korlátozni kell, hanem kezelni. 

"Ha a kamaszt kemény keretek közé szorítják és nem hagyják, hogy megtalálja az identitását, akkor később jön rá, hogy nem lázadt, és esetleg felnőttkorában kezdhet el lázadni. Ezzel pedig felboríthatja a családi hátterét, hiszen eddig mindig úgy élt, hogy meg akart felelni a szüleinek."
 

rozsaszín haj

George képe a Pixabay-en


A szakértő szerint inkább most legyen a gyereknek rózsaszín haja, mint 40 éves korában. Hangsúlyozza, hogy nem kell befolyásolni, hogy mindig azt csinálja, amit mi akarunk, mert akkor nem tud kibontakozni a személyisége. 

Ha pedig már engedjük, akkor érdemesebb szakemberre bízni, minthogy egyedül nekiálljon TikTok vagy Youtube videók alapján hajat festeni. 

Ha az egészségügyi kockázatoktól tartunk, akkor nézzünk utána az olyan alternatív megoldásoknak, mint a hajkréta, a hajszínező wax vagy spray, esetleg a növényi alapanyagú festékek. 

Indexkép: 👀 Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja