SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felnőtt a gyerekem

[cikkei] - 2004-02-15
Minden szülő életében eljön az idő amikor egyszer csak észre veszi -vagy nem veszi észre-, felnőtt a gyereke. Tudhatnánk -hiszen majdnem mindannyian voltunk gyerekek-, hogy ez nem úgy történik, ahogy hittük annak idején, hogy egyszer csak nézek a tükörbe és ott vagyok én, a felnőtt.
Felnőtt a gyerekem

Szóval arra ne számítsunk, hogy jön haza a kicsi gyerekünk és ahogy belép az ajtón látom rajta: ez a gyerek felnőtt. 

Vannak jelek amelyek egyértelműek és vannak amik csak alig láthatóak vagy észrevehetők, de mindenképpen az "átalakulás jelei".

Nincsenek általános és mindenkire egyformán vonatkoztatható tuti biztos módszerek arra, hogyan kell kezelni egy felnőni akaró gyereket, van viszont néhány általános szabály ami segíthet.

A legfontosabb: vegyük észre, lássuk és tudjuk mi történik. A legnagyobb hiba azt hinni, hogy ráérek még evvel foglalkozni, hiszen még a babájával alszik, vagy esténként a Star Wars figurákat rendezgeti. Ez semmit nem jelent. Ott bent már elindult és a maga idétlen, esetlen módján már meg is jelent a felnőtt. Igaz még nem végleges formájában és még nem tökéletes, de ha jól megfigyeljük akkor látjuk. Ne ijedjünk meg, ha ez a felnőtt még nem olyan, amilyet mi szeretnénk  (egyébként nem is lesz olyan soha, szerencsére), ne akarjuk azonnal átformálni és láthatóvá tenni a leendő vezérigazgató körvonalait. Gondoljunk arra, hogy ez egy nehéz folyamat, a gyerekünknek nehéz, mert neki is szokatlan minden ami történik.

Több hibát el lehet ilyenkor követni, nézzük a legnagyobbakat:

A szülők egy része megijed, és igyekszik lelassítani a folyamatot, újra babusgatja, és próbálja nem észre venni, hogy már nem az a kis cserfes kislány vagy kisfiú, aki volt.
Más szülő éppen ellenkezőleg - ki akarja iktatni az átmeneti állapotot és azonnal felnőttet akar csinálni belőle. "felnőtt vagy fiam itt a puskám, mától a tiéd"
Vannak sajnos, akik észre sem veszik, hogy csemetéjük felnőni készül, vagy észre veszik, de nem törődnek vele, mondván ez egy természetes folyamat, ami magától megy végbe.
Talán nem kell mondanom: egyik sem helyes. Segítenünk kell, de okosan. Legyünk türelmesek és elnézők, erősítsük a felnőtt öntudatot, de ne legyünk képmutatóak, ne hagyjuk szó nélkül a hibákat, ne tagadjuk le őket, de ne is úgy adjuk gyerekünk tudtára, hogy az sértő, vagy megalázó legyen. Figyeljünk oda rá és kísérjük szemmel ezt az átalakulást, fokozatosan, de kezeljük mi is felnőttként, attól még a gyerekünk marad. Ha jól csináljuk, egész életre szóló, egyik legnagyobb segítség lehet, amit adhatunk.

Különben is: többek közt ezért vagyunk.  

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja