SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kalandozás a káoszban

Családinet [cikkei] - 2009-04-09
A gyerekeknek mindenképpen rendben kell tartaniuk a szobájukat?
Kalandozás a káoszban

Múlt héten egyik este a tíz éves középső gyermekem, aki már négy éves kora óta nem üdvözölt az ajtóban, ahogy hazaértem, lelkesen sietett elém. Ebből rögtön tudtam, hogy valami történt. Öt perces hímezés-hámozás után következett a klasszikus gyerek-bevezetés: "Meg kell neked mondanom valamit, de ne legyél dühös."
Majd megállíthatatlanul folytatta: "Nem mondom meg mi az, inkább megmutatom." Amikor megkérdeztem, hogy valami összetört-e, azt felelte: "igen, de nem olyasmi, ami fontos neked." Nagyon-nagyon okos fiú!

Kiderült, hogy délután az egyik barátja átjött, és bátorságát bizonyítandó  teljes erejéből nekirohant fiam szobafalának. Egészen megdöbbentett, hogy  a barátja ekkora lyukat tudott ütni a falon. Ki gondolta volna, hogy egy ötödikes át tud törni egy gipszkarton falat a mellkasával? Senki nem sérült meg és nem kapott büntetést, kivéve a falat, amelyen most egy csecsemő nagyságú lyuk éktelenkedik.

Tulajdonképpen, nem voltam kifejezetten kiborulva a történteken, de nem azért mert különösen nyugodt vagyok, vagy mert elfogadom a rombolást, ami három fiúval együtt jár egy házban. Nem, ennél a szobánál éppen föladtam az egészet. Nem azt tanuljuk-e meg mindnyájan a főiskolán, hogy nem számít milyen entrópia érvényesül? A fiam szobája egy kísérlet számomra. Hozzáadtam a lyukat a falon az általános őrültségi szinthez, ami a két idősebb fiam szobáját jellemzi. Mert, most jön a piszkos titok: én nem igazán követelem meg tőlük, hogy rendet csináljanak maguk után, ha a saját szobájukról van szó. Meglehetősen szigorú vagyok a ház közös részeivel kapcsolatban, de a saját felségterületüket illetően, hagyom, hagy csinálják, ahogy nekik jól esik. És nekik nagyon-nagyon rendetlenül esik jól. Lehet, hogy jó szülő vagyok (nem ellenőrzöm az életük minden apró momentumát), de az is lehet, hogy egyszerűen csak lusta.

Néhanapján azért megszáll valami démon, és teljes egészében kitakaríttatom velük a szobájukat. Ha ez bekövetkezik, a gyerekeim kicsit mindig megdöbbennek, készületlenül éri őket (igazság szerint engem is készületlenül ér), mert az esetek 98%-ában egy csöppet sem törődöm vele, hogy néz ki a szobájuk. Nem tudnám megmondani, mitől jönnek el ezek a pillanatok. Lehet, hogy hormonális, de utána mindig jön a dilemmázás magammal, arról, rá kell-e szorítanom a gyerekeimet, hogy tisztábban tartsák a szobájukat. A nővérem nagy rendet tartat a gyerekeivel, olyan eredményesen, hogy úgy néz ki a szobájuk, mint egy kép a Land of Nod katalógusban, így amikor átmegyek hozzájuk, sosincs kedvem eljönni tőlük.

Tehát az a kérdésem: rendben kell tartaniuk a gyerekeknek a szobájukat? És ha igen, miért? (Egyértelmű érvekre van szükségem.) Sokkal egyszerűbb, hogy nem törődünk vele, nem maradhatnék ennél?

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja