SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nevelni kívülről vagy belülről

Ősz Csaba [cikkei] - 2010-03-01
A szülőknek edzőre van szüksége!
Nevelni kívülről vagy belülről

Nevelni kívülről vagy belülről...

Gyakran boszant, ha a környezetemben élők megkérdezik haza érkező iskolás lányomat: "Kaptál ma jegyet?", "És a többieknek milyen lett a felmérő?" Ha a szándék az egyszerű érdeklődés kifejezése volna, semmi gond nem lenne. Inkább mélyen rejlő megfelelni akarást, versenyben maradást, vagy némi büszkeség táplálásának indokait látom. Miért lenne fontosabb egy sablonos értékelés annál, hogy miként élte meg önmagát a tanulás környezetében, vagy éppen milyen új információt gyűjtött az életről?

A szülőknek edzőre van szüksége! Gyermekeink a legrosszabbat is ki tudják hozni belőlünk. Persze iskolába járnak és tanulnak. Még a házit is elvégezhetik, és játszanak - de mit tesznek ezen kívül? Téged tanulmányoznak! Megpróbálják kitalálni, miként formálhatnak. Abban szövetkeznek, hogy befolyásolni tudjanak! Semmi pánik, van segítség.

Nagyon könnyű a régi beidegződések alapján működni. Tudod, ahogy a szüleid tették, amire felesküdtél, hogy sosem történhet nálad olyasmi. Azonban néha rajta kapod magad, úgy viselkedtél, mint apád vagy anyád a rosszabb napokon. Félelmetes, nem?

A félelmeink az eredményes nevelés útjába állnak. Látjuk a hatalmas versenyt, hogy okosak, népszerűek, divatosak, menők legyünk - gyermekeinknek megvesszük a legújabb játékokat. De mégis elégtelenséget érzünk magunkban. Ezért beiratjuk még több külön órára, meg több kütyüt veszünk nekik. Nappal és éjjel aggódunk értük. De mindezek a befektetések nem hoznak igazi kielégülést, nem változik gyermekünk és mi sem érezzük jobban magunkat.

Azért van mindez, mert ösztönösen, reagálva nevelünk. Azt tesszük, amit a kultúra diktál. Amit a szomszéd gyerekek tesznek, azt szeretnénk mi is elkövetni. Indoklásunk abból áll, hogy előnyöket szeretnénk biztosítani, ami csupán több tevékenység. Ezek után sem nyerünk bizonyosságot arról, hogy gyermekeink jobban felkészültek-e az életre vagy sem.

Kihívás a szülőknek elkerülni a külsőségeket és elkezdeni belülről nevelni - ebben kínálok segítséget! Hiszen ki szeretne olyan gyermeket, akinek jó jegyei vannak, de felkészületlen az életre?  Én inkább azt szeretném, ha gyermekem felkészülne arra, hogy a változás eszköze legyen a világban..

Ősz-Püspöki Csaba

További információ: www.lifefocus.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja