SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megjött a tél az óvodába!

Bischof Jusztina [cikkei] - 2010-12-10
Az óvodai élet talán legintenzívebb szakasza a mostani, a téli időszak.
Megjött a tél az óvodába!

Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt, rétet,
minden, mint a nagyanyó
haja hófehér lett.
 
Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó,


maradt feketének.   
/Kányádi Sándor: Betemetett a nagy hó/

Az új óvodás gyerekek is elfogadják életük első közösségét ekkora, a régiek pedig visszaszoknak a közös tevékenységekbe. Ráadásként a kedvenc téli ünnepek is megérkeznek /mikulás, karácsony, farsang/. Az ezeket megelőző várakozás izgalmai, a készülődések öröme érzelmileg gazdagítja, és a közös élmények, tapasztalatok, egyre közelebb hozzák egymáshoz őket.

A téli természeti jelenségek is nagy hatással vannak rájuk; az első hó megérkezését óriási lelkesedéssel fogadják! Sétáink alkalmával érdeklődéssel fogadják - ha felhívjuk rá figyelmüket - az időjárás változásait /köd, zúzmara, jégcsapok, hideg szél, csúszós út, havas táj/. Életkoruknak megfelelő, kérdéseikre kérnek válaszokat - "miért hosszú a jégcsap?, miből van a jég?, honnan esik a hó?, mi történik a katicabogárral?".

A környezetet megismerni akaró kicsi gyerekek érdeklődése ez, amely sohasem maradhat válasz nélkül részünkről. Ha még felkeltjük kíváncsiságukat azzal, hogy irányítjuk megfigyeléseiket. - Pl.: ”nézzétek, hogy ugrál a kisveréb a havon, felborzolja tollait, mert fázik"..., "milyen fehér zúzmarás lett a fa" és nyakunkba rázzuk a zúzmarát a fáról", ha madáreleséget készítünk közösen és etetőt barkácsolunk télire az oviudvar fájára a madaraknak /rigó, cinke/, gyümölcssalátát készítünk és eszünk, hogy elűzzük a bennük lévő ”vitamin-katonákkal” a megfázást, ha köszöntjük egy-egy téli versikével, dallal a felgyógyult társakat, ha mesét bábozást hallanak Hapci-manóról, aki ”elmondja” hogyan érdemes felöltözni a nagy hidegben és sorolhatnám még.

Akkor közvetlen tapasztalatokból gazdagítjuk ismereteiket környezetünkről, az évszakról. Az igazi élményeket mégis a téli játékok adják, a közös hóember, hóvár építés, szánkózás, hógolyózás, csúszkálás a jégen! A télről szerzett ismeretek így válnak egyre sokrétűbbé, megfigyelve, megtapasztalva, átélve, örömködve. Így ismerik meg igazán!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja