SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Integrált feljesztőközpont nyílt Budapesten

Családinet [cikkei] - 2013-03-05
Egyedülálló koncepció jegyében, magánpénzből valósult meg egy gyermek fejlesztőközpont Budapesten. A BABÓ Fejlesztőközpont a komplex fejlesztés és az integráció jegyében hozták létre a fiatal tulajdonosok. Céljuk egy olyan integrált, komplex fejlesztőközpont létrehozása volt, ahol a sérült és ép gyerekek együtt játszhatnak, tanulhatnak, fejlődhetnek.
Integrált feljesztőközpont nyílt Budapesten

Az integrált fejlesztés Magyarországon eddig nem kapott nagy hangsúlyt. Szervezett, tudatos intézményi keretek között csak a Pető Intézet egyik csoportjában találkozhattunk integrált fejlesztéssel, ahol a sérült ikerpárok ép testvéreikkel együtt járhatnak óvodába, fejlesztésre.

A BABÓ Fejlesztőközpont születéstől 14 éves korig fogad sérült és ép gyermekeket. Egészséges gyerekek fejlesztése mellett számos fejlődési zavarral, szindrómával (Cerebrál Parézis különféle formái, monoplégia, hemiplégia, diplégia, tetraplégia, athetozis, ataxia, Little-kór, Rett szindróma, Angelman szindróma, Spina Bifida és más velőcsőzáródási zavarok, agyi fejlődési rendellenességek (mikorkefália, hidrokefália, agyvelőhiány), Csont és velőfejlődési rendellenességek, Down szindróma, Lábdeformitások (dongaláb, lúdtalp, bokasüllyedés stb.), Mozgáskoordinációs zavarok, Izomtónus szabályozás zavarai (hypotónia / spazmus), Autizmus spektrumzavarok, Asperger szindróma, autisztikus tünetcsoportok) és tanulásban akadályozott gyermekek fejlesztésével foglalkoznak a központ szakemberei. 

Konduktorok, tanítók, óvodapedagógus, kutyaterápiás szakemberek, gyógypedagógus és GMP-diagnosztikával foglalkozó szakember munkálkodik a gyermekek fejlesztésében. A Babó ötvözi a különböző pedagógiai elvek, módszerek előnyös sajátosságait, ezért a központ eszközparkját is ezen szemléletnek megfelelően alakították ki. A Pető-módszer konduktív pedagógiai eszközei, Ayres és Bobath terápiás fejlesztőeszközök, a Delacato-módszerhez, a korai fejlesztéshez, Sindelar terápiához szükséges eszközök is megtalálhatók. 

 

Számos ismert és saját kidolgozású fejlesztő foglalkozással találkozhatnak a központba érkezők. 

Egyik általuk kidolgozott módszer a Bari-Ball, mely gimnasztikai labdák segítségével végzett multiszenzorális fejlesztő foglalkozás. Itt ritmikus, hintázó mozgások segítségével válaszreakciók kidolgozására késztetik a gyermekek idegrendszerét. Másik saját módszerük a Csengő-Babongó zenés foglalkozás, mely a Kodály és a Pető módszer alapjait ötvözve, játékosan fejleszti a gyermekeket a játék és a zene nyelvén. 

Ezek mellett olyan speciális, eddig a gyermekfejlesztés körében ismeretlen, kevésbé elterjedt foglalkozások is megtalálhatóak, mint a TRX torna, melyet speciális hevederek segítségével végezhetnek a sérült és ép gyerekek egyaránt. Márciustól a fejlesztőközpont honlapján (http://www.babofejleszto.hu) szülői hírlevelek és oktatóvideók segítségével otthon is elvégezhető gyakorlatokra, gyakorlatsorokra hívják fel a figyelmet. A fejlesztőközpont munkatársai kiemelkedő jelentőségűnek tartják az otthoni fejlesztést, hiszen a hosszú távú eredményekhez fontos, hogy a foglalkozás ne csak egyszeri alkalom legyen a gyermek hetirendjében.

A BABÓ Fejlesztőközpont a XIII. kerületben, a Dráva utcában található. Autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető kisgyermekkel, babakocsival, sérült gyermekkel is. A foglalkozásokat egyéni, páros, mikrocsoportos és nagycsoportos fejlesztés keretein belül valósítják meg. Minden foglalkozás után írásban is átnyújtják a szülőnek a foglalkozások leírását, a fejlesztési tervet, és egy otthoni feladatokat, játékokat tartalmazó dokumnetumot is. Három hetes fejlesztésiciklusonként szakembereik esetkonferenciát tartanak, ahol egyeztetik az eddig elért eredményeket, és kitűzik a következő három hétre az elérendő célokat.

 

Ünnepélyes keretek között, számos védőnő, óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus és 

tanító részvételével került sor 2013. március elsején a fejlesztőközpont megnyitására. Dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, gyermekorvos, ortopéd szakorvos 

megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Rengeteg családnak van szüksége szakmailag felkészült, lelkes csapatra. Minden gyerek világra jön valamilyen képességekkel. Mindegyik gyerek más és más, de a fejlesztés és a mozgás mindenkinél segít. Beszédében úszótársa példáját emelte ki, aki gerincferdülése ellenére nagyon komoly, nemzetközileg jegyzett eredményeket ért el a rendszeres mozgásnak és a sportnak köszönhetően.” Gyarmati Andrea hozzátette: Régi vágyát teljesítette be a BABÓ, mert az integrált fejlesztés lehetősége rengeteg sérült gyermek számára jelent előrelépést. Egy kiscsoportban ugyanis a gyerekek mindig a legjobbat utánozva fejlődnek, így az ép gyerekek nagy segítséget nyújthatnak sérült gyermektársaiknak.

 

BABÓ Fejlesztőközpont, 1133 Budapest, Dráva utca 17.
A Babó Fejlesztőközpont honlapja: www.babofejleszto.hu
Legfrissebb hírek: http://www.facebook.com/BaboFejlesztokozpont Képességdiagnosztikai felmérésre jelentkezés: info@babofejleszto.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja