SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 kérdés, amitől boldogabb lesz gyermeked

Németh Noémi [cikkei] - 2016-02-12
Ha az alábbi kérdéseket rendszeresen felteszed gyermekednek, hosszútávon boldogabb ember válhat belőle. Azt is elmondjuk, hogy miért.
8 kérdés, amitől boldogabb lesz gyermeked

1. Mi volt a legjobb dolog, ami ma történt veled?

Ez egy tökéletes kérdés a lefekvés idejében, amit minden nap meg kellene kérdezned - arra készteti a gyereket, hogy végiggondolja a napi eseményeket. Biztos, hogy eszébe fog jutni legalább egy olyan dolog, amivel elégedett, amire büszke, amit élvezett - a kérdés hatására pedig újra felidézi a kedves emléket, és vidámabb gondolatokkal, jobb hangulatban fog álomba szenderülni. Ha minden nap így tesztek, azzal arra neveled őt, hogy mindig a jó dolgokra összpontosítson, ne a negatívumokra.


2. Mi az a dolog, amiért ma hálás vagy?

A legjobb, ha mondjuk a vacsora alatt teszed fel ezt a kérdést, amire a család minden tagjának válaszolni “kell”. A hála és a boldogság nagyon közel áll egymáshoz. Tanítsd meg hálával gondolni az életre! Például ha elkezd szakadni a hó, ti pedig bentről gyönyörködtök benne: említsd meg, milyen szerencsések vagytok, hogy a jó meleg lakásból nézhetitek a hóvihart.

Ha gyakran hívod fel a figyelmét az ilyen “szerencsés” helyzetekre, meg fogja tanulni értékelni az apró dolgokat is az életben, amiket birtokol, amik vele történnek. Egy elégedett ember pedig sokkal boldogabb az életben, mint az, aki mindenen csak morgolódik.


3. Hogy érezted magad, amikor az a rossz dolog történt?

Boldogabbak azok az emberek, akik képesek felismerni, és ki is tudják fejezni az érzelmeiket. Könnyebben fel tudja dolgozni a sérelmeit, ha pontosan megfogalmazza és kibeszéli magából, ráadásul így megvan rá az esély, hogy esetleg mások hasznos tanácsokkal tudják segíteni, amikor bántja valami. Ha negatív élménnyel érkezik haza, tipikus szülői reakció, ám helytelen, ha megpróbálod lekicsinyíteni a problémát (“Ugyan már, ez nem tragédia, nem is olyan szörnyű, mint ahogy gondolod…” vagy “Katona dolog…!” - stb.), és az sem jó megoldás, ha azonnal eltereled a figyelmét és elkényezteted valamivel, hogy “boldogabb” legyen. Inkább bátorítsd arra, hogy adja ki magából a sérelmeit. Ha így teszel, megtanulja majd, hogy hogyan legyen mindig tudatában a saját érzelmeinek, és ezeket az információkat hasznosítani is tudja majd a későbbiekben.

 

4. Mit gondolsz, ő mit érezhet?

Ha néha elgondolkoztok azon, hogy egy-egy ismerősötök hogy érezheti magát (vagy esetleg a hajléktalan bácsi az aluljáróban), azzal empátiára neveled gyermeked. Ha kicsi korától kezdve ilyen légkörben nevelkedik, az alaptermészete részévé válik majd, így később sokkal mélyebb, értékesebb emberi kapcsolatokra tehet majd szert - ez pedig az igazi boldogság egyik alapfeltétele.

 

5. Hogyan okozhatnánk neki örömet?

Találjátok ki együtt, mivel tehetnétek boldogabbá más embereket. Menjetek el a kórházba egy kis gyümölccsel, ha egy ismerősötök megbetegedik. Lepjétek meg a nagyit egy villámlátogatással. Készítsetek csak úgy, minden különösebb alkalom nélkül egy szép rajzot anyának/apának. Segítsetek az öreg néninek felvinni a csomagját a lépcsőn, vagy adjatok egy kis aprót a megállóban kéregető bácsinak. Jó érzés másokon segíteni - tanítsd ezt meg neki már pici korában, és hagyd, hogy ő maga is megtapasztalhassa. Még büszkébb lesz magára abban az esetben, ha ő találja ki, hogy mivel lepjétek meg az éppen kiszemelt ismerőst, vagy idegent.
 

6. Mit fogsz most tenni?

Ha valamilyen problémával fordul hozzád, ne oldd meg helyette - ha így teszel, azzal éppen az ő fejlődését hátráltatod. Kérdezd inkább meg tőle érdeklődő hangon, hogy mit fog kezdeni az adott helyzettel? Ha azt válaszolja, hogy “nem tudom”, mondj neki valami olyasmit, hogy “Én sem vagyok biztos benne...gyere, próbáljuk meg együtt kitalálni!”. Oldjátok meg közösen a problémát, hagyd, hogy ő is kivegye a részét az ötletelésből és a megoldásból. Boldog ember az, aki a nehézségekben is észreveszi, hogy azok valójában leküzdhetőek, saját magára pedig úgy nézhet, mint egy hatékony problémamegoldó személyre.


7. Mi lehet ennek a dolognak a pozitív oldala?

Ahogy tartja a mondás is: minden rosszban van valami jó - keressétek meg ezt a pozitívumot együtt, amikor valami baj vagy kellemetlenség történik veletek. Azt már részleteznünk sem kell, hogy miért boldogabbak azok az emberek, akik mindennek észre tudják venni a pozitív oldalát is.


8. Mit csináljunk ma a szabadban?

Bíztasd gyermeked arra, hogy a friss levegőn játsszon, mozogjon, és csatlakozz hozzá te is! Azok a gyerekek, akiknek a szüleik is rendszeresen mozognak, könnyebben kaphatóak egy kis sportolásra bármikor. Mozgás során az agyban endorfin termelődik, amitől boldogabbnak érezhetjük magunkat, sőt, betegség esetén is jót tesz: hatására könnyebben elviseljük, illetve kevésbé érezzük a fájdalmat. Nem utolsó sorban ha sokat mozog a jó levegőn gyermeked, este könnyebben el fog aludni - amitől akár az egész család boldogabb lehet. :)

Kép: Lukas Rychvalsky / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja