SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Először mentek bábszínházba? 3 tipp, hogy biztosan jó élmény legyen belőle

Családinet [cikkei] - 2016-12-13
Szeretnéd bábszínházba vinni kiscsoportos óvodás gyerekedet, de nem vagy biztos benne, hogy érett már rá? Nem tudod, hogy végig tudja-e ülni a bábelőadást, vagy ki kell majd rohanni vele, mert elunja vagy megijed?
Először mentek bábszínházba? 3 tipp, hogy biztosan jó élmény legyen belőle

3 szempont ahhoz, hogy biztosan jó élmény legyen az első közös bábelőadásotok:



1. Ne legyen túl hosszú a bábelőadás

Mindenképp érdemes megnézni, hogy hány perces a bábdarab. Az irányelv annyi, hogy a kisovisokat először érdemes olyan darabra vinni, ami 30-40 percnél nem hosszabb.
 

2. Ne legyen túl bonyolult vagy ijesztő a mese

Lehet, hogy túl bonyolult a meseszövés és nem tud figyelni a gyerek. Ez általában a hosszabb daraboknál fordulhat elő, ha tehát 30-40 percessel kezditek, valószínűleg a mese se lesz túl bonyolult.

Vagy meg is ijedhet, ha olyan figurával (pl. gonosz boszorkány) találkozik, amire még nem érett. (Főleg, ha a sötét nézőtéren ül klasszikus bábszínházi keretek között.) A mese területén az az irányelv, hogy 3-4 éveseknek még egyszerűbb pár szereplős állatmesék valók. 4-5 évestől jöhetnek a bonyolultabbak és hosszabbak, majd csak 5-6 éves kortól a varázsmesék. (Ezek az ún. klasszikus, tündéres mesék pl. Hamupipőke stb.)
 

3. Ha a gyerek még nem érett a klasszikus bábszínházi élmény befogadására, van köztes lehetőség is

Az életkori ajánlások segíthetnek eldönteni, hogy milyen bábdarabot válassz, de a gyerekek különbözőek és más ütemben fejlődnek. Legjobban te ismered a gyerekedet, tehát legtöbbször érzed, hogy érett-e a gyerek arra, hogy végigüljön egy klasszikus kőszínházas bábszínházi előadást. Függ ez persze a gyerek beállítottságától, értelmi, érzelmi fejlettségétől, nem feltétlen az életkor az irányadó.

Ha mégis bizonytalan vagy, akkor tesztelheted a gyerek figyelmét és apránként is szoktathatod a bábszínházi élményhez.

Tesztelni lehet szabadtéri előadással. Nyáron sok helyen találkozhatunk szabadtéri előadásokkal és lehet, hogy meglepődsz, hogy az örökmozgó kisfiad például nyugodtan végégül és végignéz egy fél órás előadást és el  se tudnád vonszolni a színpad elől. Ha meg megunja, hiszti nélkül lazán elsétálhatunk.

Jó átmenet lehet, ha megnéztek először egy babaszínházi vagy csecsemőszínházi előadást. Ez egy viszonylag új műfaj, de lehet, hogy hallottál már róla. Van, ahol 1+ életkori ajánlással, van, ahol 0-3 éves korosztálynak ajánlják.  Elég furcsa a neve és elég félreérthető, de nem csak pici babáknak való, inkább lazább első színházi ismerkedés.

Ez a fajta színházi élmény egy látványos és zenés, a kicsik igényeihez igazodó játék, inkább kicsiknek való bábszínházhoz hasonlít, mert élénk színű díszletek jellemzik. Általában 30 perc körüli az előadás, és ezt követi a szabad játék. A vidéki bábszínházakban is egyre több helyen van ilyen típusú előadás.

Személyes élmény: a kisfiam alig múlt 1 éves, amikor először vittem el babaszínházi darabra. 20 perc élőzenés előadás és 20 perc szabad játék volt a forgatókönyv. A győri Vaskakas Bábszínház előadását láttuk, a Cinege, cinege kismadarat. A kisfiam csönden figyelt és végigülte az ölemben. Nem volt külön színpad, párnákon ültünk, a zene, az ének, a sokszor ismerős mondókák, a színes díszlet és a madárkák lekötötték gond nélkül. És nekem is felüdülés volt a babás gyerekprogramok között. Az előadás után persze kimozogta magát: szedegette a labdákat a többi gyerekkel és nyitogatta a díszleten az ajtókat.
 

+ 3  bábszínházas TIPP 

1. Olyan darabra vidd először, aminek már ismerős lehet a története mesekönyvből. pl. Kipp-kopp, Mazsola és Tádé…

2. Ha van kistesó kis korkülönbséggel, akkor a babaszínházba vagy csecsemőszínházba őt is elviheted, mert tetszeni fog neki is, és nem kell külön megoldani, hogy vigyázzon rá valaki.

3. Ha van a bábszínház honlapján vagy neten videó, akkor nézz bele az előadásba.

Remélem hasznos volt ez az összefoglaló, és csodálatos élmény lesz az első közös bábszínházas élményetek.

Somfay Alexandra, bábpedagógus

Forrás: Mentasárkány

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja