SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülőtartásról kamaszoknak

Török Monika [cikkei] - 2004-03-15
Néha nagyon nehéz a szülőkkel. Nos, ha egy kamaszgyermek mindezek ellenére célt akar elérni, rendkívül ravasznak kell lennie.

Szülőtartásról kamaszoknak

Vegyünk például egy egyszerű esetet, amikor az illető kamasz, esetünkben leány, végre megbeszélte a barátjával, hogy másnap találkoznak, elnéznek egy moziba, utána kis séta, miegyéb. Ha eredményt akar kicsiholni betokosodott, kispolgári szüleiből, semmiképp ne tegye a következőket:

  • A telefonbeszélgetés ne tartson negyven percnél tovább. A szülők valami egészen rejtélyes okból már a tizedik perc után rendkívül idegesek lesznek, horribilis összegű telefonszámlákat emlegetnek, és ilyen állapotukban képtelenség velük szót érteni.
  • Ügyelni kell a látszatra: ne a telefonbeszélgetés után - órákkal, félvállról - közöljük az ősökkel ultimátumszerűen a másnapi programunkat. Ezt rosszul reagálják már az ő korukban. Sokkalta célszerűbb a beszélgetést megszakítva, nagy, ártatlanul pislogó szemekkel, bűbájosan megkérdezni nem volna-e ellenükre a dolog. Ennek nehéz ellenállni, még egy szülőnek is. Ilyenkor aztán bátran lehet folytatni a diskurálást, már az időlimit betartásával persze.
  • A mozira - sajnos  - pénz kell, ami az ember szüleinek van, a kamasznak meg sosincs, valahogy meg kell oldani az anyagiak konfliktusmentes átcsoportosítását. Hazudni kevéssé célszerű, még egy anyuka is előbb-utóbb gyanút fog, ha állandóan ebédbefizetést emlegetünk. Próbálkozzunk vadonatúj trükkel: mondjunk igazat. Zsebpénzünk utolsó fillérjeit elhamburgereztük a haverokkal, és most annyira kellemetlen ez az egész, mert ha tudtuk volna, mi lesz a program, takarékosabbak lettünk volna stb. Szakadj meg, szív - effektus. Megszakad. Illik mértéket tartani a kunyerálásnál egyébként, tekintettel hosszú távú céljainkra.
  • Induláskor kerüljük a feltűnést. Egyetlen őskövület sem veszi jónéven, ha gyermeke égbezselézett, rikító színű hajjal, feketére festett szájjal és körömmel, zsilettpengékkel ékítve, továbbá acélbetétes bakancsban és szakadt bőrkabátban lép a nyilvánosság elé. Tartsunk fontossági sorrendet: ha most nem a függetlenségi háború megnyerése, hanem az a cél, hogy a barátunkkal találkozzunk, egy-két orrpiercinget nyugodtan mellőzhetünk. Valamit valamiért.
  • Az ajtón kilépve mindenképp vessünk oda egy futó köszönést és egy hozzávetőleges időpontot a hazaérkezésünkre vonatkozólag. Ez semmiképp ne a következő héten legyen.

Ha sorozatosan így járunk el, szüleink lassan megszelidülnek, már-már emberszabásúak lesznek, és olykor még a fejüket is hagyják megsimogatni.

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja