SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sportolás csodálatos hatásai gyermekedre

Németh Noémi [cikkei] - 2017-05-08
 [X]

Nem is gondolnád, milyen képességei fejlődnek, s miféle előnyhöz juthat az életben gyermeked, ha rendszeresen sportol - íme, egy kis betekintés. Valószínű, hogy mostantól más szemmel nézel majd a mozgásra!
A sportolás csodálatos hatásai gyermekedre


A sportolás nagyon jó hatással van testünkre, szellemünkre és lelkünkre egyaránt. Nem véletlenül javasolják az orvosok a mozgást, mint gyógyírt számos problémára - segíthet például megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, a csontritkulást, a cukorbetegséget, megszüntetheti a visszatérő fejfájást, a stresszt, a gyomor- és bélrendszeri panaszokat.
Mozgás során agyunk endorfint termel, melynek hatására boldogabbak leszünk - ugyanez a "boldogsághormon" termelődik például nevetés, meditáció, vagy izgalom hatására is.
Így fordulhat elő, hogy még ha nehezen tudjuk is rávenni magunkat, hogy elmenjünk futni, végül hipp-hopp "függővé" válhatunk: egy kiadós kocogás után ugyanis sokkal boldogabbnak érezzük magunkat, mint előtte a kanapén üldögélve. E felemelő érzésre pedig könnyen rá lehet kapni - szerencsére!

A sportolás gyermekkorban azonban még ennél is nagyobb előnyöket rejteget.

Lássunk ezek közül néhányat:

  • A megfelelő sorrendben bevezetett, gyermekeink képességeivel arányosan, fokozatosan fejlődő mozgásnak rendkívül nagy hatása van a kicsi beszédfejlődésére, koncentrációjára és később a tanulási képességeire is.
  • A sport segít a negatív lelki hatások, konfliktusok, iskolai problémák feldolgozásában. Oldja a szorongást, csökkenti a stresszt és véd a mentális zavarokkal (depresszió, függőségek) szemben.
  • Rendszeres sportolással megelőzhető a gerincproblémák kialakulása - mely a mozgásszegény életmód miatt egyre több gyermeket fenyeget.
  • A sport segíti a gyermek egészséges testképének kialakítását, erősíti az önelfogadást.
  • A sportolás során folyamatosan, egyre nagyobb kihívásokkal nézünk szembe, amiket teljesíteni kell: a sikerélmény nagyon kedvezően fogja befolyásolni gyermeked önbizalmát.
  • A sport kemény munkára, önfegyelemre, kitartásra és erőfeszítésre nevel, küzdeni tanít.
  • Sportolás során elsajátíthatjuk a kockázatvállalás, határozottság, felelősségvállalás és bátorság erényeit.
  • Ha kiskamasz gyermeked a sportolás során vezeti le felesleges energiáit, eggyel kevesebb dolog készteti majd arra, hogy idejekorán kezdjen szexuális életet élni. A mozgás kisebb korban pedig ugyanígy a hiperaktivitás "ellenszere" is lehet.
  • A sport társaságot biztosít a gyerek számára: közösségfejlesztő hatású, segíti a másokkal való együttműködés, a többiekre való odafigyelés képességének kialakulását.
  • A felelősségvállalás, az egyéni érdekekről való lemondás a csapat(játék) érdekében személyiségfejlesztő hatású.
  • A rendszeresen sportoló gyermekek általában jobban tanulnak társaiknál - köszönhető ez többek között a magasabb felelősségtudatnak és a kitartásnak, mely képességekhez a sportolás által jutottak hozzá.
  • A mozgás testfelépítésre kifejtett áldásos hatásai az élet egész területén gyermeked előnyére válhatnak: sportos, edzett, csinos alakja megkönnyítheti számára a közösségben való érvényesülést, "jobb pozícióba" kerülhet az osztályban, baráti társaságokban. A rendszeresen sportoló, jó testi adottságokkal rendelkező gyermek egyszerűen menő lesz barátai között, önbizalma így nem csak a sport területén növekszik meg, hanem a népszerűségnek köszönhetően a hétköznapi életben is.
  • Sokat panaszkodunk arra, hogy a kicsik folyton a számítógépen játszanak, vagy telefonjukat nyomkodják - ennek következményeképp a mai gyerekek hátizma katasztrofális képet fest. Ha iskola után edzésre viszed, kevesebb ideje marad ezekre a felesleges és végső soron káros játékokra, így esélye sem lesz olyan egészségtelen életformát kialakítani, mint amitől számtalan gyerek "szenved" manapság.
  • Felnőtt korában a munkahelyén is előnyt kovácsolhat gyermeked a sportolás révén kialakult képességeiből, sőt, abból is, ha az edzője néha szigorral próbálja jobb teljesítményre sarkallni a csapatot. Ha ezt már gyermekkorban átéli, felnőttként nem lesz számára megdöbbentő vagy épp sokkoló, ha főnöke kemény kritikával illeti (ami valljuk be, gyakran előfordulhat bárkivel).
    A sport önfegyelemre és a csalódás, kudarc tűrésére, kezelésére is megtanít - ezek mind olyan kompetenciák, melyek nélkül nem tudna a későbbiekben hatékonyan és elégedetten dolgozni.

A versenysportban való aktív részvétellel még ennél is többet adhatsz gyermeked számára: valóságos csodát élhet át egy-egy fényes győzelem alkalmával. Hogy akkor is megízlelhesse ezt a fajta a dicsőséget, amikor épp csökken a lelkesedése, nagyszerű motivációs kisfilmet készített a gyermekek számára a ŠKODA Magyarország. A 360°-os videónak köszönhetően a kicsik is átélhetik, milyen érzés az, amikor egy egész lelátó szurkol értük!

A felvételt elsőként a jégkorongozó gyereknek mutatta meg két válogatott játékos, Bartalis István és Varga Arnold:

A gyerehokizni.hu a ŠKODA Magyarország és a Magyar Jégkorong Szövetség közös, utánpótlás toborzásért felelős programja. A ŠKODA 25 éve támogatja nemzetközi szinten a jégkorongsportot, ami Guinness rekordnak számít. Magyarországon a klubok támogatásán túl az utánpótlás toborzást jelölte ki céljául, ezért élesztette fel a gyerehokizni.hu oldalt.

A videó és a kisfilm segíthet felkelteni azok érdeklődését, akik még csak most kacérkodnak a sportolás gondolatával, valamint erőt adhat azoknak, akik épp úgy érzik, a sport túl sok áldozattal jár. Az összetartó közösség, a kitörő öröm pillanatai és a lelátóról áradó biztatás minden gyermeket meggyőzhet arról, hogy az erőfeszítés és lemondások ellenére is igazán érdemes sportolni.

Igaz, hogy ez az életmód némi külön erőfeszítést igényel a szülők részéről is - többek között azért, mert folyamatosan előre kell tervezni és szervezni, hogy mindig legyen, aki elviszi edzésre és a meccsekre a kicsit. Azonban a sportoló gyerekek szülei mégis azt mondják, megéri, és gyermekük érdekeit és sikereit szem előtt tartva nem is mondanának le ezekről a plusz feladatokról.
Bátorítsd hát Te is sportolásra gyermeked, hisz ezáltal olyan lépéselőnyhöz juthat, mely egy egész életen át kíséri majd - az élet minden területén.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja