SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az örökké lázadó másodszülött és az elbűvölő legkisebb - tényleg számít, hányadikként születünk a családba?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-09-04
Akár hiszünk benne, akár nem, személyiségünket erőteljesen meghatározza a testvérsorrendben elfoglalt helyünk. Persze nem kizárólag ez tehető felelőssé a nehézségeinkért és sikereinkért, de érdemes megvizsgálnunk, hogy a születési rangsor hogyan befolyásolta személyiségünk és életünk alakulását.
Az örökké lázadó másodszülött és az elbűvölő legkisebb - tényleg számít, hányadikként születünk a családba?

A második gyerek

A második gyerek általában már nyugodtabb közegbe érkezik, mint az elsőszülött. A szülők tapasztaltabbak, több rutinjuk van, nem izgulnak annyira egy kis hasfájás miatt, mint az elsőszülöttek esetében. Ugyanakkor a másodszülöttek már egy összeszokott csapatba érkeznek, ahol ki kell vívniuk a maguk helyét. Már van a családban egy szép, okos nagytesó, akihez képest neki mások az igényei és a képességei is. Viszont a másodszülött óriási előnye, hogy a nagyobbik már cipeli a szülők összes elvárását, így ő, a kisebb gondtalanabb és szabadabb lehet, nem nyomják annyira a szülői elvárások.

A másodszülöttre a legnagyobb hatással az elsőszülött van: ő a szerepmodell, aki okosabb, nagyobb, ügyesebb, így nem könnyű túlszárnyalni, ezért a második gyerek inkább más irányt szab magának. A hangsúly a „más”-on van. A lényeg, hogy eltérő legyen a nagytesótól, szembemenjen vele. Ha az elsőszülött okos, szorgalmas, a második gyerek mindent el fog követni, hogy a humorával, a bohóckodásával tűnjön ki. Ha az elsőszülött gyakran lázad a szülői tekintély ellen, nagy valószínűséggel a kistesó lesz a szolgálatkész mintagyerek. Éppen emiatt nem tudunk igazán általánosítani azzal kapcsolatban, hogy milyen a második gyerek. De egy biztos: nagyon más lesz, mint a nővére vagy a bátyja.
 

A lázadó másodszülött

Egy dolgot mégis el tudunk mondani a másodszülöttekről:  gyakrabban válnak inkább lázadóvá, mint szolgálatkész, engedelmes gyerekké. A másodszülött lesz az, aki kicsi, „aki még erre sem képes”, „akivel csak a baj van”. Sajnos gyakran válik bűnbakká, őt hibáztatják a család minden gondjáért, bajáért, és lássuk be, ezzel gyakran igen jó szolgálatot is tesz a családnak, hiszen a viselkedése mögé el lehet rejteni a család igazi gondjait. Amíg a kicsivel pörlekednek, nem kell azzal foglalkozni, hogy amúgy apa és anya már rég nem szeretik egymást. Emiatt aztán a másodszülöttek kamaszkorban valóban hajlamosak lesznek olyanokat művelni, amit egy elsőszülött soha nem tett volna: drogozni, csavarogni, nem tanulni, olyanokkal barátkozni, akiktől a szülőknek égnek áll a haja.

Mivel a családban nem feltétlenül érzi jól magát, ezért a családon kívül keres, és talál is jó kapcsolatokat. Több barátja van, mint az elsőszülöttnek, hűséges hozzájuk, és remekül kijön velük. Remek diplomáciai érzéke van, igazi békéltető, mert képes a problémákat több nézőpontból is látni.
 

A középső gyerek

Általában a középső gyerekre jut a legkevesebb figyelem, mert ő nem is az első, de nem is a legkisebb. Éppen ezért mindent elkövet, hogy egy kis figyelemhez jusson. Szeret szerepelni, produkálni magát, bohóckodik, vagy éppen hisztizik. A kutatások azt mutatják, hogy a középső gyerekek a legtitkolózóbbak mind közül. Mivel nehezebb figyelmet kicsikarnia, így idővel zárkózottabbá válhat, mint a testvérei. Rendszerint csak keveseknek szavaz bizalmat. A középső gyerekek kérnek a legritkábban segítséget, mert félnek kiadni magukat. Ugyanakkor a középsők számítanak a legmonogámabb házastársaknak, ami nem meglepő, hiszen egész életükben azt érezték, nem illenek igazán a családba, ezért amikor családot alapítanak, különösen motiváltak abban, hogy jól működjön a házasságuk.

(Kapcsolódó cikkünk: "KÖZÉPSŐ GYEREK" Szindróma)
 

Így bánj szülőként a másodszülöttel és a középsővel!

Nagyon fontos, hogy ne hasonlítgasd a másodszülöttet a nagyobb testvéréhez, mert nagyon fájó lehet neki azt hallgatni, hogy „nézd meg, a bátyód milyen szépen felöltözik, te meg még a zoknidat sem tudod felhúzni!”. Ezekben az összehasonlításokban ő rendre alul fog maradni, ami nem a fejlődésre, hanem a rivalizálásra fogja motiválni. Fontos, hogy szülőként elismerjük a kisebb és középső gyerekünk sikereit is! Persze, már a másodiknál nem akkora kaland, hogy lábra állt, vagy először megy iskolába. Mi ezt már átéltük a nagyobbikkal. De a kicsinek ez az első tapasztalata, és amíg a nagytesónak ezért járt a taps meg a tűzijáték, a kisebbnek csak megveregetjük a vállát, és továbblépünk.

Sokat tehetünk a kisebb gyerekért úgy is, hogy vele is töltünk időt kettesben, amikor csak rá figyelünk, és olyan dologgal foglalkozunk, ami neki fontos. Ilyenkor ő is értékesnek, megbecsültnek érzi magát, az önbecsülését és az intimitásra való képességét növeljük. Figyeljünk arra is, hogy a kicsik is kapjanak új ruhákat, játékokat, és ne mindig csak a nagyobbtól megörökölt cuccaik legyenek! És ami nagyon fontos: készüljön róluk is legalább annyi kép, mint a nagytesóról!
 

Amikor megszületik a legkisebb

A legkisebb gyerek születésekor a szülők már nagyon lazák: nem törekednek arra, hogy mindent tökéletesen csináljanak, és nem esnek kétségbe egy kis hisztitől. Sokkal gyakorlottabbak, magabiztosabbak, mint a nagyobbak esetében voltak. Gyakran már engedékenyebbek is, nem tartják olyan szigorúan a rendet, a legkisebbnek sokkal több mindent szabad, mint a nagyobbaknak lehetett az ő korukban. A kicsik ki is használják ezt a lazaságot, és ahol lehet, kihúzzák magukat a feladatok alól. Így aztán a legkisebbnek gyakran nincs is kötelező feladata, hiszen ő még kicsi, és úgyis csak elrontaná a dolgokat. Gyakori, hogy a legkisebb elveszi vagy tönkreteszi a nagyok dolgait, mindezt persze úgy, hogy a szülők ne lássák meg. A szülők gyakran már csak a kicsik visítását hallják, amikor a nagyobb odacsap nekik, mire ők árulkodva szaladnak a szülőhöz, aki megbünteti a nagyot azzal a felkiáltással, hogy „te vagy a nagyobb, engedj neki, hiszen több eszed van!”. Ezzel a szülő már el is vetette a testvérviszály magjait.
 

Az elbűvölő legkisebb

Mivel a kicsi a legtöbb esetben elnyomva érzi magát, óhatatlanul azzal a belső késztetéssel nő fel, hogy egyszer majd megmutatja a testvéreinek, hogy ő is viszi valamire. Addig is ötletes trükkökkel szereli le a nagyobbakat: árulkodik, bohóckodik, manipulál. A legifjabbak a családban tipikusan a társaság mókamesterei és elbűvölő manipulátorok. Emellett szívélyesek, gondtalanok, és néha kissé szórakozottak. Ők azok, akik felemás zokniban és félregombolt ingben jelennek meg a tanévnyitón. A legkisebb tehát gyakran gondtalan, eleven, igazi társasági lény, aki minden bohóckodása ellenére meglehetősen népszerű. Ugyanakkor cipelik azt a terhet is, hogy mivel ők a legkisebbek, senki nem veszi őket komolyan, és fájón tudatában vannak annak, hogy ők a legkisebbek, leggyengébbek és legkevésbé felkészültek arra, hogy megállják a helyüket. Erre az érzésre gyakran ráerősítenek a nagyobb testvérek és szülők is, akik kinevetik, vagy éppen számon kérik rajtuk az ügyetlenségüket. Így aztán a legkisebb gyerekben hamar kialakul, hogy „majd én megmutatom nekik”. És tényleg képesek elképesztő kitartással dolgozni azon, hogy túlszárnyalják a nagyobbakat. Ennek a hátulütője azonban, hogy gyakran felnőttként is versengők maradnak, és nehezen küzdenek meg a kudarccal.
 

Tanácsok szülőknek a legkisebbekhez

Mivel a legkisebbet sok bántás érheti a nagyobb testvérek részéről, egy testvérviszály esetén érdemes a kicsit is meghallgatni, és a gyerekekkel közösen megtalálni a megoldást a konfliktusra.

Bízzunk a kicsire is olyan feladatokat, amelyek a korának megfelelőek, hiszen ezáltal fejlődhet, önállóságra szoktathatjuk őt, és erősödhet az önbizalma is. Ha folyton kimentjük egy-egy feladat alól, vagy megcsináljuk helyette a munkát, akkor önállótlanná tesszük, és mindez rontja az önképét, önbecsülését is.

Természetesen a fentiek általánosítások, és a testvérsorrend hatásai mellett számos tényező hat a személyiségfejlődésünkre. Mégis azt gondolom, hogy nem árt tudni, hogy hol állunk a születési rangsorban, és mi ennek a következménye a mindennapi életünkben. Szülőként pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi fáj a kicsinek, mi bántja a középsőt, és mitől szorong a legnagyobb, mert csak így tudjuk enyhíteni a félelmeiket.

Olvasd el ezt is: Megbízható elsőszülöttek és maximalista egykék

Fotó: john lewis / FREEIMAGES

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja