SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hercegnős rajzfilmek hatása a kislányokra - 4 dolog, amit taníts meg neki, ha sok Disney-mesét néz

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-11-28
A ma reneszánszukat élő Disney-mesék világa megnyugtatóan egyszerű és kiismerhető: a jók nem csak hogy szépek, de mindig győznek is, a gonosz messziről felismerhető a rút vonásairól, és egyébként is elnyeri méltó büntetését, a herceg fehér lovon érkezik, és minden nehéz helyzetben kéznél van egy varázslat. Egyre többen teszik fel azonban a kérdést: biztos, hogy ezt akarjuk tanítani lányainknak a világról?
A hercegnős rajzfilmek hatása a kislányokra - 4 dolog, amit taníts meg neki, ha sok Disney-mesét néz

A probléma a huszadik század közepéig fel sem merült. Az eredeti, több száz éves történeteket jócskán finomított változatban bemutató Disney-mesék főhősei pontosan úgy viselkedtek, ahogyan azt – legalábbis a tengerentúlon – elvárták a fiatal lányoktól. (Magyarországon a történelem más irányú folyása miatt nem egészen ez volt a helyzet.) Szépek voltak, kedvesek, háziasak, és életük egyetlen ambíciója a férjhez menés volt. A férjjelölt pedig meg is érkezett idejében a leányhoz, aki sem ez ügyben, sem másban nem igazán tett semmit, csak hagyta, hogy történjenek vele az események, majd elcsattant az a bizonyos csók, és a szerelmesek boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Hiszen az esküvő a lány élethosszig tartó boldogságának feltétele és egyben biztosítéka ugyebár.

Bár az ötvenes évektől fokozatosan más jellegű történetek is megjelentek a rajzfilmpiacon – kezdve Frédi és Béni megmosolyogtató kalandjaival, amely magyarul még viccesebb, mint eredetiben, a Gondos bocsok giccsparádéján át a sok szülőnek egyszerűen értelmezhetetlen Tini nindzsa teknőcökig – a Disney-hercegnők mit sem veszítettek népszerűségükből, sőt, mintha az ezredfordulón új lendületet kaptak volna. A kislányok – édesanyjuk aktív közreműködésével – újra belefeledkeznek a tüllruhák és üvegcipellők világába, énekelnek, pörögnek-forognak, és kinevezik varázspálcának a fakanalat. Az anyukák pedig a nyilvánosság előtt talán sóhajtoznak és nemtetszésüknek adnak hangot, a lelkük mélyén azonban élvezik a játékot, amely egy kicsit magukat is visszarepíti a saját gyerekkorukba – amikor ez az egész hercegnősdi pont nem volt akkora divat.

Baj ez? A rövid válasz határozott nem! Az óvodáskor egyik fontos feladata a nemi identitás megszilárdítása, amely olykor szükségképpen vezet ártalmatlan túlzásokhoz. Azonban ha nem vigyázunk, a gyerek téves és veszélyes következtetéseket vonhat le a Disney-mesékből, ezért ha folyton valamelyik hercegnő kalandjai mennek a DVD-lejátszónkon, nem árt tudatosítani a gyermekben a következőket:
 

1. A külső nem árulkodik a jellemről

A Disney-mesék talán legnagyobb hazugsága, hogy a jó emberek szépek, a rosszak csúnyák. Ettől az előítélettől még felnőttkorban is nehéz olykor megszabadulni, pedig addigra már elvileg bőven szereztünk tapasztalatot az ellenkezőjéről. Egy kisgyerekben főleg veszélyes effajta gondolatot elültetni.


2. A világ nem fekete-fehér

A rajzfilmekben minden olyan egyszerű: a jók jók, a gonoszak gonoszak, és ha esetleg átmenetileg nem is úgy tűnik, a világ mégis csak a jóknak áll. A népmesei hagyományban gyökerező világszemléletet azonban nem árt olykor felülbírálni már a kisgyerekekkel is: tudatosítani bennük, hogy még a látszólag gonoszaknak is megvannak a maguk érzései, és jók is tudnak néha rettentően bután viselkedni.


3. A célokért tenni kell

A klasszikus Disney-hercegnők nem a proaktivitásukról nevezetesek. Csipkerózsikánál passzívabb női alakot nehezen lehetne találni: semmit nem csinál, csak alszik száz esztendeig, amíg meg nem jelenik a hercege. (Az eredeti történetben ennek is megvolt a maga szimbolikája, de Disneyéknél ezt sikerült teljesen kilúgozni.) A többiek sem sokkal jobbak ebből a szempontból, bár legutóbb Elza királynő már a kezébe vette a sorsát. A kislánynak is tudnia kell: a valóságban kevés a tündér keresztanya, ha boldogok szeretnének lenni, azért nekik kell megtenniük a megfelelő lépéseket.


4. Egy lánynak is lehetnek céljai

Amelyek között jó, ha szerepel a családalapítás, de emellett másra sem árt, ha jut a figyelméből. Ma már egyértelműnek tűnik ez a megállapítás, a gyakorlatban azonban mégis roppant nehezen kivitelezhető. Nem szeretnék a karrier vs. család témájába mélyen belemenni, mert egyrészt külön cikket érdemel, másrészt pedig roppant összetett téma (lásd a 2. pontot), de egy biztos: lányaink a 21. században akkor számíthatnak boldogságra, ha a férj és a gyerekek mellett egyéb területeken is bizonyíthatják a rátermettségüket. Ahogyan egyébként fiúk esetében fel sem merül, hogy ne így legyen.

Vannak olyan irányzatok és szülők, akik éppen emiatt valóságos harcot indítottak a Disney-mesék ellen. Egy angol anya, bizonyos Sarah Hall felháborodásának adott hangot, amiért hatéves fiával a Csipkerózsikát olvastatják az iskolában, mondván: egy öntudatlan nőt álmában megcsókolni kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát (s ha tudná, hogy az eredeti változatban a herceg meg is erőszakolja szegény alvó leányt...).
Nem olyan régen, szintén Angliában a Szépség és a szörnyeteg filmváltozata kapcsán csaptak fel az indulatok: a tanárok olyan segédanyagokat kaptak, amelyek azt taglalják, hogy Belle bántalmazó kapcsolatban él a szörnnyel, aki csak azért kíméli meg, mert szép és házias, ez pedig helytelen üzenetet hordoz.

Ha ezek a szélsőségek tőlünk távol is állnak, érdemes lányainkat a klasszikus hercegnők mellett kiegyensúlyozottabb mesehősökkel is megismertetni. Nálunk a személyes kedvenc a Balerina: egy esendő, hibát-hibára halmozó kislány végül mégis megvalósítja az álmát, miközben a szerelem is rátalál, és nem mellékesen a nagy ellenségről is kiderül, hogy nincs kőből a szíve. A rövidebb mesék között is lehet olyat találni, amely úgy szórakoztat, hogy nem ad teljesen téves képet a világról, mint például Bori kalandjai.

Ha azonban a hercegnőkre kerül a sor, talán nem baj, ha egy rövid időre mi is belefeledkezünk a történeteikbe. Egy felnőttnek sem árt olykor egy kis varázslat.

Forrás: BagoGames / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja