SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Művészetpedagógiával és zeneterápiával az egyszülős gyermekekért

Németh Noémi [cikkei] - 2017-12-15
Művészetpedagógiai projektet indít az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány egy norvég zeneterápiás alapítvánnyal együttműködve. A jövő év áprilisáig tartó "Egyedülálló vagy páratlan?" című projekt programjai az egyszülős családokra koncentrálnak és kiemelt hangsúlyt fektetnek azokra az egyszülős családokra, ahol fogyatékossággal élő gyerekeket nevelnek.
Művészetpedagógiával és zeneterápiával az egyszülős gyermekekért

Ahol már nem is az egyszülőség a legnagyobb gond...

Azokban a családokban, ahol a gyerek valamilyen fogyatékossággal vagy tartós betegséggel születik, jóval nagyobb az esélye annak, hogy a szülők elválnak. Egyedülállóként nevelni egy – vagy több – gyermeket már önmagában is rendkívül embert próbáló feladat – ott azonban, ahol a gyermek valamilyen fogyatékossággal vagy betegséggel küzd, ott már nem is az egyszülőség a legnagyobb gond.

Ezek a gyermekek gyakran 0-24 órás felügyeletet igényelnek, így a szülő munkavállalása szó szerint lehetetlenné válik. Még ha anyagi szempontból megoldható is lenne a gyermekfelügyelet, speciális igényű gyermek esetében kevesen vállalják el a feladatot. A sérült gyermeket nevelő szülő nem sok segítségre számíthat és önhibáján kívül marad munkanélküli – ezek a családok a legtöbb esetben elképesztő szegénységben kénytelenek élni. Az érintett szülők azonban a nehézségek ellenére is hihetetlen lelkierővel küzdenek meg a mindennapi gondokkal, és óriási szeretetben nevelik gyermekeiket.

„Az egyszülős családok nagyobb szegénységi kockázattal, nehezebben élnek, mint a családok általában, ha pedig fogyatékossággal élő gyereket nevelnek, a többi egyszülős családhoz képest is jóval nehezebbek a mindennapok. Akár a munkavállalásra, akár a napi rutin kialakítására vagy éppen a pártalálásra gondolunk, ezek a szülők nagy hátránnyal indulnak, és hatalmas terheket cipelnek.” – mondta Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 12 éve küzd azért, hogy eloszlassa a kialakult tévhiteket az egyedülálló szülőkről, aktív és egymást támogató közösséget hozzon létre, valamint segítséget nyújtson az érintetteknek - ott, ahol csak szükségük van rá. A tartósan beteg gyermeket nevelő egyedülálló szülők ezen a közösségen belül még komolyabb, hosszú távú segítséget igényelnek, ezért novembertől új projekt indult a megsegítésükre.


Egyedülálló vagy páratlan?

Az „Egyedülálló vagy páratlan?” címmel induló projekt elsősorban ezekre az egyszülős családokra koncentrál. A cél az ő életüket, nehéz helyzetüket fókuszba helyezni, valamint olyan közösségi és segítő tevékenységeket, rendezvényeket létrehozni, melyek a mindennapjaikban is segítséget jelentenek. A projekt egyik fontos eleme a művészetterápia illetve a művészetpedagógia, ebben egy norvég zeneterápiás alapítvány, a „Culture Breaks Borders” az Egyedülálló Szülők  Klubja Alapítvány partnere.
 

Zenével a befásultság ellen

Az ilyen kilátástalan helyzetbe nagyon hamar bele lehet fáradni. Művészet- és zeneterápiával azonban csodákat érhetünk el, s a terápiának a gyermekek mellett szüleik is aktív résztvevőjévé válnak majd. A szülő és gyermek közös zenélésének, az örömteli együttlét élményének hihetetlen pozitív hatása lehet azokra a családokra, ahol sokkal nagyobb szükség van egy kis önfeledt nevetésre, mint bárhol máshol.

A magyar és norvég alapítvány novemberben kezdte meg a kölcsönös tapasztalatcserét: a február első felében megnyíló egyszülős központban remélhetőleg már a norvég, jól bevált módszerekkel is találkozhatnak majd az egyedülálló szülők.


Te is segíthetsz!

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt szinte bármilyen problémával felkereshetik a magukra maradt szülők, akiknek – mint egy hazai közvéleménykutatás során kiderült - saját bevallásuk szerint a legnagyobb gondjuk a magány és az elszigetelődés. Nagyon fontos azonban az anyagi támogatás is – kiváltképp azokban a családokban, ahol az egyedülálló szülő sérült gyermeket nevel -, ezért bármilyen felajánlást szívesen vesznek és azonnal hasznosítani tudnak. Nemrég 800 kg-nyi tartós élelmiszer érkezett az alapítvány irodájába, melyet 50 rászoruló, nagy szegénységben élő család között osztanak szét.

Az alapítvány jóvoltából az egyedülálló szülők ingyenesen vehetik igénybe a pszichológusi vagy ügyvédi tanácsadást, mediáción vehetnek részt, segítséget kaphatnak a gyermekfelügyeletben, jelképes összegért táboroztathatják a gyermekeiket - idén nyáron 150 gyermek nyaralt a segítségükkel 3.000 Ft ellenében -, egyszülős közösségekhez csatlakozhatnak, játékokat, ruhákat, tanszereket csereberélhetnek más szülőkkel, de akár társat is találhatnak. Honlapjukon, az Egyszülő.hu-n hasznos cikkeket olvashatnak és ezen a felületen kérhetnek segítséget is.

Támogasd Te is munkásságukat, ha teheted: hazánkban 350.000 családot érint az egyszülőség problémája, így nagyobb szükség van az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány munkájára, mint gondolnánk.

Olvasd el ezt is: 350.000-en élnek hazánkban, mégis láthatatlanok: az egyedülálló szülők
 

Indexkép: Div_Iv / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja