SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy arctalan világban nő fel a gyermekem?

Szilágyiné Szatmári Adrienn [cikkei] - 2020-12-18
Bárhová nézek mindenhol csak szemek, hajak, fülek. Vidám maszk, orvosi maszk, elgyötört maszk. Mostmár a maszkodról kell eldöntenem, ki vagy?
Egy arctalan világban nő fel a gyermekem?

A kisgyerek lelki, testi, mentális érési folyamatának legfontosabb állomása az első 3 év. Bizony, ha eddig te, mint szülő, vagy nagyszülő azt gondoltad, hogy majd foglalkozol a gyerekkel 3 éves kora után, mert akkor lesz csak elég "okos", akkor rosszul gondoltad! Amivel ebben az első pár évben találkozik, sokkal inkább bevésődik, mint bármi a későbbi élete során.

Ételek, szituációk, emberek, érzések, hangok. Én most is szoktam, ködös koragyermekkori érzésekkel, illatokkal álmodni... És legtöbbször nagyon kellemes érzésekkel ébredek.

Ha felszállok a 2,5 évesemmel a villamosra, mit lát most a külvilágból? Maszkos bácsik, nénik. Néha van egy-egy szemkontaktus, akivel incselkedik, mosolyog rá, kérdezgeti, de a viszontmosoly elmarad. Egyszerűen semmilyen arcmimikával nem tanul a gyerek a felnőttek világáról.

Van, aki válaszol neki, beszédbe elegyednek, oké ő valószínű kedves, mert ezt jobb esetben a hangján is halljuk. De a többiek? A kedves, bátorító mosolyok hol maradnak?

A kapcsolatteremtésnek ezen egyoldalú formája egy merőben új pszichológiai téma. És számos hosszútávú kérdésözönt vet fel. Vajon hogyan dolgozzák fel ezt a gyerekek? Vajon milyen későbbi szocializációs és társadalmi problémát okoz ez nekik, egyáltalán okoz-e?

Lehet ez ellen tenni valamit? El lehet magyarázni egy érzést? Bizalmatlanabb lesz a gyerek másokkal? Kevésbé lesz mosolygós felnőttkorára? Esetleg megtanul a szemekből jobban olvasni? Igaz, hogy a szem a lélek tükre, de egy összetett érzelem kifejezéséhez az egész arc eszköztárunkra szükség lenne.

Én igyekszem a gyerek érzelem tanulását segíteni, bátorítani, sokat beszélgetünk ezekről, "játszunk", színészkedünk a tükör előtt. Méregetjük egymást, műsírünk, műnevetünk, műcsodálkozunk. De vajon elég lesz ez ahhoz, hogy az oviba, suliba, társadalomba való illeszkedését a lehető legjobban támogassam? Bízom benne, hogy igen!

Vigyázzunk a mostani pici generációra, mert szerintem nehezebb nekik, mint gondolnánk!

Fotó:   Anna Shvets-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja