SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy Tamás tanácsa több műszakban dolgozó szülőknek! Neked is fontos lehet!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-08
Sajnos nem minden szülő tud nyolctól négyig dolgozni. Sok családban előfordul, hogy az anyuka és az apuka is több műszakban dolgozik. Így nagyon nehéz egy rutint kialakítani a gyerekek körül. Pedig a rutinok, a megszokott kis dolgok adnak nekik biztonságot. Hogyan tudod mégis megoldani?
Vekerdy Tamás tanácsa több műszakban dolgozó szülőknek! Neked is fontos lehet!

Adott egy család, ahol anya és apa is olyan munkahelyen dolgozik, ahol több műszakos munkarend van. A hétköznapok úgy telnek el, hogy anya és apa váltják egymást, mert másképp nem tudják megoldani. Egyik héten anya indítja reggel a gyerekeket és apa fekteti le őket, a másik héten pedig fordítva. Hogyan lehet mégis egy kis állandóságot vinni egy olyan élethelyzetbe, ami maga a folyamatos változás?

dr. Vekerdy Tamás pszichológus már számtalan fórumon kifejtette véleményét. Írásai, hasznos tanácsai halála után is fennmaradtak. Még ma is sok szülő merít belőlük erőt.

Meríts most te is a következő néhány gondolatból, és hidd el, hogy igenis lehet szoros szülő-gyermek kapcsolatot kialakítani akkor is, ha a rendelkezésre álló idő a legkevesebb.
 

Mit ajánl neked dr. Vekerdy Tamás, ha több műszakban dolgozó szülő vagy?
 

Szakíts ki a szoros napirendedből 5-10 percet a gyermeked számára. Minden nap!

A hangsúly pedig a "minden nap”-on van, vagyis a rendszerességen. Legyen ez az idő az esti lefekvés vagy akár a reggeli felkelés idején. Teljesen mindegy. Ahogy a családnak kényelmes. Ha lassan ébredtek és reggel van idő arra, hogy odabújj mellé pár percre akkor válaszd azt. Ha rohanós a reggel, akkor legyen az esti lefekvés része.

Ezalatt az idő alatt nagyon fontos, hogy semmi mást ne csinálj, csak a gyermekre figyelj:

  • beszélgess vele,
  • hallgasd meg, amit mesélni szeretne
  • ha nem mesél, akkor csak öleld csendben
  • ha szeretnél, akkor mesélj neki te az életedről, a gyerekkorodról
  • ha nem tudsz önállóan mesélni, akkor olvass fel neki egyegy történetet

Nagyon figyelj oda, hogy ez az időszak ne a nevelésé legyen. Ezalatt az 5-10 perc alatt ne arra hívd fel a figyelmét, hogy mit nem csinált jól. Ne beszélj arról, hogy miért nem pakolt el a szobájában, miért van rendetlenség a szekrényében, miért nem vitte ki megint a poharat az asztaláról, vagy miért az ágya alá van gyűrve a szennyes ruha.

Ezalatt az idő alatt szeresd és csak rá koncentrálj.

  • nevessetek
  • szórakozzatok
  • mulassatok
  • töltődjetek fel egymás szeretetével
  • élvezzétek egymás társaságát

Ne feledd, a hangsúly nem az idő hosszúságán, hanem a milyenségén van. Ha az az esti pár perc valóban minőségi idő, akkor feltölti a gyermeket, és boldogan fog elaludni. Sőt, alig várja a következő estét, hogy az anyukája vagy az apukája újra csak az övé legyen.

Ha eleinte nehéz, akkor se keseredje el. Maradj következetes és meglátod, hogy egy idő után már te is azt fogod várni napközben, hogy este együtt legyetek. Neked is sokat adnak majd ezek a percek. Segítenek elfelejteni a napközbeni kellemetlen eseményeket, a stresszt és az aggódást, és ezekből a percekből fogsz erőt meríteni, ha úgy érzed elfáradtál.

Az sem baj, ha nem mindig csak az anyuka vagy csak az apuka van jelen ezekben a percekben. A gyermek rugalmas, alkalmazkodó, és azt is el fogja fogadni, ha egyik héten anya, a másik héten pedig apa lesz mellette. Sőt, ha így alakul, akkor még akár külön-külön is erősödhet a szülő-gyermek kapcsolat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja