SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hallgasd úgy, hogy elmesélje!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-11
A gyerekek imádnak mesélni, történeteket szőni, csacsogni. Viszont azt is észreveszik, ha a mondandójuk nem kap elég figyelmet. Olyankor szépen lassan bezárkóznak, és egy idő után már nem mesélnek. Mit tehetsz ellene? Hogyan kell jól hallgatni?
Hallgasd úgy, hogy elmesélje!

Anya elmélyülve a háztartásban, apa a hazahozott munkáját igyekszik befejezni, ezért görnyedve ül a számítógép előtt. Nem is olyan ritka kép egy átlagos családban. Egy ilyen élethelyzetben, ha a gyermek mesélni szeretne valamit, annak jobb esetben egy felületes hümmögés a vége. Pedig amit a meg szeretne osztani, az fontos. Az ő kis lelkében mindenképpen.

Hogyan tudod úgy meghallgatni, hogy legközelebb is elmesélje?

  • Úgy, hogy valóban odafigyelsz rá.
  • Tudatosítod magadban és benne is, hogy ez az ő ideje.
  • Leülsz vagy leguggolsz mellé, a szemében nézel és a testbeszédeddel is mutatod, hogy figyelsz rá.
  • Komolyan veszed.
  • Végig hallgatod, nem szakítod félbe, még akkor sem, ha belekeveredik a mondandójába.
  • A figyelmedet csak rá irányítod, nem terelheti el semmi (nem nézed meg az új üzeneteket közben, nem pillantasz a tévére).
  • Nem nevelsz közben. Most nem annak van az ideje, hogy a tanulságokat levond és gyorsan meg is neveld a gyereket. Hagyd, hogy elmesélje, amit szeretne és csak később, például pár nap múlva hozd fel a témát nevelési célzattal.

Mi a helyzet akkor, ha útközben kezd bele valami fontosba és nem tudsz rá figyelni?

Előfordul, hogy útközben vagy vásárlás közben jut eszébe valami nagyon fontos a gyermeknek. Ilyenkor két dolgot tehetsz:

  • Félbe szakítod a vásárlást vagy félreállsz az autóddal. Erre azonban nem mindig van lehetőség.
  • Megbeszéled vele, hogy most nem tudsz rá 100%-ban figyelni, mert éppen vezetsz/fizetsz, de ha hazaértek, akkor egyből meghallgatod. Figyelj oda rá, hogy ez be is következzen! Ne veszítsd el a bizalmát!

Hogyan tudod ösztönözni a gyermeket arra, hogy a számára nehéz témákról is nyíltan beszéljen?

Nem minden kisgyerek szereti megosztani a gondolatait. Erre is fel kell készülni. Ha azt látod, hogy gyermeked:

  • sokszor befelé fordul
  • rágja a körmét vagy más kényszeres tevékenységet végez
  • megváltozik a viselkedése (például korábban nyugodt volt, most agresszív, türelmetlen)
  • megváltoznak az alvási szokásai (például újra ébred éjjel, nehezen alszik el),

akkor mindenképpen figyelj oda rá, mert valami bántja, csak lehet, hogy nem meri elmondani.

Van azonban néhány dolog, ami segít feloldani a félelmeit, és ezáltal megnyílik, elmondja, hogy mi bántja. Például:

1. Rendszeresítsetek egy "beszélgető sarkot"!

Ez egy olyan hely, ahova minden nap bekuckóztok pár percre és csak egymásra figyeltek. Legyél következetes, és minden nap találj időt rá. Lehet az esti rutin része is. Eleinte nem biztos, hogy megosztja veled a félelmeit. Addig te mesélj neki a gyerekkorodról. Egy idő után biztosan megnyílik majd, és akkor megtudod, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják.

dr. Vekerdy Tamás kifejezetten javasolja ezt a módszert olyan szülőknek is, akik több műszakban dolgoznak. Hogyan alkalmazd? Ide kattints az elolvasáshoz!

2. Ne javítsd ki, ha végre elkezd mesélni!

Ne javítsd ki menet közben, ha valamit rosszul mond. Ne fejezd be a mondatait, hanem várd meg, amíg ő kimondja, hogy mi bántja. Ehhez türelemre van szükséged, de megéri, mert csak így derülnek ki a gyermek saját gondolatai.

Ha időközben megakad vagy elhallgat, akkor se szakítsd félbe, ne légy türelmetlen. Lehet, hogy valami nagyon fontosat akar megosztani veled, de még keresi a szavakat.

3. Ne neveld közben!

Ez nagyon fontos. Csak hallgasd meg, hogy mit szeretne mondani. Lehet, hogy valami rosszat tett és azt szeretné bevallani. Tudja jól, hogy ő is hibás, talán ezért nehéz elmondani neked. Ha erre még ráteszel egy lapáttal és jól le is szidod, akkor duplán rosszul érzi magát, és lehet, hogy legközelebb nem lesz őszinte, hanem inkább megvárja, amíg kiderül, mert számára úgyis ugyanaz a vége.

Ha megnyílik, akkor hallgasd meg! Éreztesd vele, hogy megbízhat benned akkor és máskor is. Ha olyat mond, ami nem tetszik neked, akkor se azonnal szidd le vagy ne oktasd ki. A nevelési szándékú beszélgetés keress egy másik alkalmat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja