SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy Tamás: Segítsetek az anyákon! - Hogyan neveljünk boldog gyereket?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-12
Az óvoda marhaság, a gyerek családban érzi jól magát! - vallja a pszichológus, aki szerint az érzelmi biztonság a legtöbb, amit adhatunk gyerekünknek. A gyereknek rengeteg szabad játékra és testi érintésre van szüksége, és azt is hagyni kell, hogy a nap végére koszos és szakadt legyen a ruhája. S hogy mire van szüksége az anyáknak? Rengeteg segítségre.
Vekerdy Tamás: Segítsetek az anyákon! - Hogyan neveljünk boldog gyereket?

Hogyan neveljünk boldog gyereket?

A kérdés talán nem is ez, hanem az, hogy hogyan neveljük a gyereket boldog felnőtté kiskorától kezdve. Rövidtávon ugyanis akkor boldog, ha minden kívánsága teljesül. Ettől azonban csak egy önző, türelmetlen, ellenszenves felnőtt lesz. Vagyis lehet, hogy boldog 5 percig, ha mindent ráhagyunk, de a személyisége nem fejlődik megfelelően. Vekerdy Tamás gondolatai segítenek eligazodni abban, hogy mire van szüksége valójában egy gyereknek.

Semmi szükség az óvodára!

Vekerdy Tamás egy nagyon egyszerű példával szemléltette, hogy a gyerek a legjobban a családban érzi jól magát:

- Mi volt az óvodában?
- Semmi.
- Mi volt az ebéd?
- Nem tudom.

Talán nálunk is elhangzott már ez a párbeszéd, nem is egyszer.
 

A pszichológus szerint a gyerek azért válaszol így, mert ezzel azt kommunikálja, hogy hát nem érted anya, hogy nem akarok az óvodáról beszélni, mert akkor újra ott vagyok és én nem ott szeretnék lenni, hanem veled!

”Az óvoda a modern kor szociális intézménye, erre nincs szükség. Ez a gyereknek nem kell. A gyerek a családban érzi jól magát. Az hogy az óvoda kötelező, az marhaság. Az óvoda nem a gyerek természetéből következik, miközben az óvónők a közoktatás legjobb szereplői, legtöbbet tudnak a gyerekről, legközelebb vannak hozzá, legjobban kezelik általában. Szóval a gyereknek nem kéne óvodába járnia. De ha már egyszer jár, akkor alig várja, hogy elhozzák.”

Egy kutatásban gyerekeket kérdeztek arról, hogy mi a legjobb az óvodában. Az első válasz az volt: az, hogy anya értem jön.

”Veled akarok követ rúgdosni, hintázni, mászókázni, fagyizni, bármi.”


Mi a fontos egy kisgyereknek?

Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy akkor boldog a gyerek, ha szép ruhákban illedelmesen, jól viselkedik. Hogy folyton rá kell szólnunk, hogy a szép nadrágjában ne térdeljen le. Hiszen tartunk tőle, hogy mit gondolnak majd mások rólunk. Pedig tisztában kellene lennünk vele, hogy:

Egy normális kisgyerek a nap végére mocskos és szakadt. Ezt hagynom kellene. Mindent hagynom kellene? Szó sincs róla! Csomó dolgot én szabok meg: lefekvés ideje, közös étkezés, fontos ritmusok. Anyát ütni tilos, rúgni se szabad. Csomó dologban viszont elengedem a gyereket és önállóvá teszem, például ezekben a mozgásokban" – mondja Vekerdy Tamás.


Testi érintés

Az író szerint a gyereknek minden játékánál fontosabb, hogy a szülővel minőségi időt tölthessen együtt, és ebben a minőségi időben minél több testi érintést kapjanak. Ez teszi őket boldoggá.

”Nagyon fontos, hogy én dögönyözöm, hogy csiklandozom, hogy odajöhet a nagyágyba, hogy duruzsolok neki, énekelek vele, mondókázok vele. Hogy hasalok a földön és ő rám mászhat, mászkálhat rajtam.”


Szabad játék

”A kisgyerek életében rendkívül fontos a szabad játék. Ha nem játszott legalább 1,5-2,5 órát délelőtt, akkor sokkal fáradtabb, ingerültebb. Ma úgy kerülnek óvodába a gyerekek, hogy nem tudnak játszani.

Mi a játék? A játék belső képkészítés. Ne lépj a szőnyegre! Az a tenger! Vizsgálatokból tudjuk, hogy látja a tengert, miközben tudja, hogy az egy szőnyeg. A belső képkészítés feszültségek, félelmek, vágyak, dühök, agressziók, ismeretek feldolgozása. A gyereknek rengeteg a feldolgozni valója, ezért óriási a képéhsége. Ha mesélek a gyereknek, vigyázat, csak a hallott mese a mese, a látott mese nem mese.”


Segítsetek az anyákon!

Vekerdy Tamás szerint az anyákon rengeteg a teher, ezért néha meg kell szabadulni a gyerektől, hogy feltöltődjünk. Hiszen a gyerek akkor boldog, ha az anyja is boldog és kiegyensúlyozott. A gyereknek nem egy fáradt, ingerült, zombi anyára van szüksége.

Hogy egy anya küzd egy álló napon át a gyerekekkel, ezt mi találtuk ki, és ez kibírhatatlan. Mert a gyerekek leszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, borzalmasan fárasztóak és egy idő után idegesítőek. Ráadásul még azt gondolom magamról, hogy jaj Istenem, rossz anya vagyok, ez mindenkinek olyan könnyen megy! Szó nincs róla! Mindenki majd' belepusztul. Segítsetek az anyákon! Jöjjenek a nagymamák, a húgok, a nagynénik, és ha van rá módom anyagilag, igenis jöjjön a bébiszitter. Segítség kell!”

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja