SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Olyan férfit nevelj a fiadból, akivel te is szívesen élnél együtt - Így nevelj boldog, kiegyensúlyozott és talpraesett férfit a fiadból!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-31
Hogyan neveljük kisfiunkat, hogy később egészséges, boldog és kiegyensúlyozott férfivé váljon? Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.
Olyan férfit nevelj a fiadból, akivel te is szívesen élnél együtt - Így nevelj boldog, kiegyensúlyozott és talpraesett férfit a fiadból!

Így nevelj boldog, kiegyensúlyozott és talpraesett férfit a fiadból!

Legyen családcentrikus, vicces, okos, udvarias és vegye ki a részét a házimunkából. Valahogy ilyennek képzeljük a fiunkat felnőttként. Szeretnénk, ha idővel megállna a saját lábán, ha tudna venni magának egy lakást, amit fenn is tud tartani, ha lenne autója és lenne félretett pénze is, amiből el tud menni nyaralni. 

Mit tehetünk mindezért szülőként? 


Milyen mintát mutatunk otthon? 

Fontos leszögezni, hogy a gyerek leginkább a szülei mintáját követi. Vagyis papolhatunk neki órákig arról, hogy rakjon rendet a szobájában vagy hogy evés után mosogassa el a tányérját, ha azt látja, hogy például az apja is ugyanúgy otthagyja a koszos tányért, ő sem fogja elmosogatni. Ha mi magunk is rendetlenek vagyunk, nehéz őt rávenni arra, hogy tisztán és szépen tartsa a szobáját. 

A gyerekünk tőlünk tanulja meg, hogy kell másokkal kommunikálni, hogyan kell megértőnek, empatikusnak lenni, hogyan kell szeretni, vagy egy problémát megoldani. Ugyanezt teszi a hétköznapok során is: minket figyel és tanul.
 

Ne csináljunk meg mindent helyette!

Ha még 5-6 éves korában is öltöztetjük, ha kamaszkorában is mindig mindent elé teszünk, ha helyette tartjuk észben a feladatait, akkor nem (vagy nehezen) fogja megtanulni az önállóságot, és azt, hogy a saját dolgaiért vállalja a felelősséget. 

Hagyni kell egy kicsit egyedül érvényesülni, még annak kárán is, hogy esetleg valamit elront. Hiszen abból tanul, megjegyzi majd, és máskor jobban fog figyelni rá. 

Ha százszor megkérdezzük, hogy betette-e a bérletet, a pénzt, a lakáskulcsot, stb., vagy ha helyette pakoljuk be a könyveit a táskájába, sosem lesz lehetősége arra, hogy megtanulja ezeket egyedül.
 

Vegye ki a részét a házimunkából!

A legtöbb családban, kapcsolatban a nő főz a férfinak ebédet vagy vacsorát, de nem várhatjuk el tőle, hogy állandóan kiszolgálja a párját. Ha például a férfi már délután végez, de a nőnek túlóráznia kell és csak éjszaka ér haza, akkor ne legyen magától értetődő, hogy este 11-kor kezd majd el vacsorát készíteni a férjének. 

Éppen ezért jó, ha már kisgyerekkortól részt vesz a konyhai teendőkben a kisfiunk. Süssünk-főzzünk vele együtt, nézze, mit csinálunk, és vegye ki a részét a házimunkából is. 

Ha már nagyobb, készíthet magának egyedül szendvicset az iskolába. 

Korábban arról írtunk, hogy egy spanyol iskola bevezette a házimunka oktatását a fiúk számára, akik mosnak, főznek, takarítanak és vasalnak is. 

Ha nem kezdjük el mindezt időben, ne csodálkozzunk, ha kamaszunkat arra se lehet majd megkérni, hogy lemenjen egy kiló kenyérért, vagy néha kiporszívózzon a szobájában.

Már egészen kicsi korban meg lehet kérni a fiunkat az életkorának megfelelő feladatokra, például hogy válogassa szét a szennyest szín szerint. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen végeznek házimunkát, sikeresebb felnőttek lesznek. 


Fejleszd az érzelmi intelligenciáját

"A kutatások szerint úgy tűnik, hogy az életben való boldoguláshoz, a jó párkapcsolathoz, a sikeres munkahelyi előmenetelhez nem az számít, hogy valakinek milyen volt a bizonyítványa a gimnáziumban, és az sem, hogy hány diploma van a kezében. Sajnos négy-öt diplomával is lehet valaki érzelmileg éretlen, és boldogtalan a házasságában" - hívja fel a figyelmet Jánosi Valéria szakértőnk az érzelmi intelligencia fontosságára.

Hogyan fejlesztheted az érzelmi intelligenciát gyermekkorban? Olvasd el az óvónő hasznos tanácsait!
 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja