SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Észre se veszik a szülők, hogy a saját viselkedésükkel nevelik hazugságra a gyereküket

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-26
Szakértők szerint a szülők viselkedésének, példamutatásának nagy szerepe van abban, hogy a gyerekük őszinte legyen.
Észre se veszik a szülők, hogy a saját viselkedésükkel nevelik hazugságra a gyereküket

Sok múlik a szülői példamutatáson

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyereke ne füllentsen, legyen vele őszinte, még akkor is, ha valami rosszban sántikál. Nem olyan egyszerű azonban elérni ezt - a szakértők szerint viszont sok múlik rajtunk, szülőkön. 

Szajli Claudia pszichológus azt mondja, hogy az őszinte és nyílt kommunikációban a szülők példamutatásának óriási szerepe van.

"Tehát ha én szülőként elmondom az őszinte gondolataimat, érzéseimet a vasárnapi ebédnél - természetesen a gyermek életkorának megfelelő formában -, azzal megteremtem azt a biztonságos légkört, amiben a gyermek is azt éli meg, hogy megnyílhat. Érdemes erre külön figyelni és teret adni annak, hogy kialakulhassanak mélyebb beszélgetések, például étkezések során vagy valamilyen közös hobbi tevékenység közben" - fogalmaz a szakértő. 

Nem mindegy természetesen az sem, hogy mennyi idős épp gyermekünk. Különböző életkorokban ugyanis másképp jelenik meg a hazugság.

Az óvodáskorú gyerekek esetében az úgynevezett fantáziahazugságokról beszélhetünk, amikor a gyerek elképzel valamit, és azt úgy meséli el, mintha tényleg megtörtént volna. 

6 éves kor felett aztán már megjelennek a valódi hazugságok, és ebben az életkorban már tudják, hogy a kitalált történetek nem igazak.
 

Mi állhat a hazugság hátterében? 

A gyerek

  • tarthat attól, hogy ha megmondja az igazat, akkor büntetést kap.
    "Gyakran tapasztalom azt is, ha a szülők sok mindent tiltanak, például azt mondják, hogy 'a jó lányok nem maradnak ki sokáig éjszaka'. Ilyenkor a kamasz burkoltan megkapja a "rossz kislány” bélyeget és inkább hazudik arról, hogy hova megy éjjel, mint hogy megélje azt, hogy nem felel meg a szülei elvárásának. Tehát az ő megélésében valamilyen szempontból nem elég jó" - mondja Szajli Claudia pszichológus. 
  • félhet attól is, hogy kevésbé fogja szeretni őt a szülő, ha őszintén bevallja, mit tett.
  • hazudhat azért is, mert szégyelli, ami vele történt és nem mer beszámolni róla, különösen akkor, ha bántalmazás vagy molesztálás áll a háttérben.


Kapcsolódó cikkünk: Mélyen hallgat még a szülei előtt is… Milyen jelei vannak annak, hogy valaki molesztálja a gyereket?


Szakértők szerint pedig sokszor észre se vesszük, de mi magunk neveljük hazugságra a gyerekünket. 

"Amikor több tabu téma van a családban, az azt az üzenetet küldi a gyermeknek, hogy van amiről nem lehet nyíltan beszélni, mert elcsendesítenek, illetlennek bélyegeznek, kinevetnek, adott esetben akár megaláznak. Ezáltal a gyermek azt éli meg, hogy a gondolatai, érzései nem helyénvalóak, nem erősíti meg a környezete, ezért megtanulja azokat vagy elfojtani vagy kortárs kapcsolatokban megbeszélni, megélni, ahol van ennek helye.

Vagy például ha egy családban a gyermeket állandóan a tanulásról kérdezik, egyrészt a szülők tovább frusztrálják tanulási nehézségeivel, ami egyébként őt magát is zavarja - még ha nem is tudatosan vagy láthatóan - , azt az üzenetet kapja, hogy minden más, ami vele történik például a barátokkal vagy sportban az nem fontos, ebből adódóan pedig kevésbé fog megnyílni a szülei előtt."
 

Mégis mit tehet akkor a szülő? 

Fontos, hogy ne büntessük meg gyermekünket - ezzel csak azt érhetjük el, hogy folyamatosan hazudni fog, hiszen fél a büntetéstől.

Beszélgessünk vele arról, hogy miért nem jó hazudni, milyen fájdalmat tud ezzel okozni másoknak. 

Mutassunk a viselkedésünkkel jó példát! Ha a gyerek azt látja, hogy a szülő is folyton hazudik, vagy vannak tabutémák, amikről inkább hallhat, akkor ő is átveszi ezt a viselkedést. A saját jó példánkkal tehetjük a legtöbbet azért, hogy gyermekünk őszinte legyen.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja