SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerek nem a probléma, hanem a tükör

Családinet [cikkei] - 2024-09-27
Gyakran halljuk a kérdést: "Mit tegyek? A gyermekem kezelhetetlenné vált." Sokan szembesülnek azzal, hogy gyermekük viselkedése megváltozik, látszólag "problémássá" válik. A valóság azonban az, hogy nem léteznek problémás gyerekek, csak problémás helyzetek és környezetek, amelyekre a gyermek érzékenyen reagál. A gyerek a család tükrében jelenik meg, és viselkedése sokszor a szülői viselkedés visszatükröződése.
A gyerek nem a probléma, hanem a tükör

A gyermek a család tükre: miért fontos a szülők szerepe a gyermeki viselkedésben?

A családterápiával foglalkozó szakemberek azt állítják, hogy a gyerekek viselkedése a család érzelmi dinamikájának eredménye. Amikor egy gyerek „rosszul” viselkedik, akkor gyakran a család belső problémáira reagál, legyen az szülői konfliktus, kommunikációs nehézség vagy az érzelmi támogatás hiánya.

Pszichológusok a „problémás gyerekek” kezelése során felfedezték, hogy sok esetben nem az ő viselkedésükkel van probléma, hanem a környezeti hatásokkal.

A viselkedési problémák sokszor a családi nehézségek - mint például a mint a feszültség vagy az állandó stressz - kivetülései. Amint a családban harmónia jön létre, a gyerekek viselkedése is javulni kezd.

Néhány gyakori szülői hiba

1. Akik tárgyakkal helyettesítik a valódi törődést: Azok a szülők, akik mindent megadnak gyermekeiknek – legújabb kütyüket, játékokat –, gyakran nem veszik észre, hogy a legfontosabb dolog, amit adhatnak, az idő és figyelem. A tárgyak nem helyettesíthetik a szülői figyelmet és szeretetet, és ez érzelmi elhanyagoltsághoz vezethet, amit a gyermek viselkedési problémákban fejez ki.

2. Az aggodalmaskodó szülők: A túlzott szülői aggodalom, amely sokszor a saját szorongásaikból fakad, azt üzeni a gyerekeknek, hogy nem képesek önállóan boldogulni. Az ilyen gyerekek gyakran bizonytalanok lesznek, mivel nem kapnak lehetőséget arra, hogy saját képességeiket felfedezzék.

3. A fáradt szülők: A szülők fáradtsága és kimerültsége szintén hatással van a gyermekekre. Ha a szülő folyamatosan fáradtságra és stresszre panaszkodik, a gyerek bűntudatot érezhet, és azt hiheti, hogy ő az oka a szülő rossz közérzetének.

4. A perfekcionista szülők: Amikor a szülők állandóan elvárásokat támasztanak a gyerekekkel szemben, és azt mondják, hogy „a legjobbnak kell lenned”, a gyerek sosem érzi magát elég jónak. Ez érzelmi nyomás alatt tartja őt, és hosszú távon csökkenti az önbizalmát.

5. A manipuláló szülők: Egyes szülők megpróbálják saját elképzeléseiket és álmaikat ráerőltetni gyerekeikre, figyelmen kívül hagyva az ő egyéniségét és vágyait. Az ilyen szülői magatartás korlátozhatja a gyerek önállóságát, ami hosszú távon önértékelési zavarokat és kapcsolati nehézségeket okozhat.

Mit tehetnek a szülők?

Ahhoz, hogy egy gyermek kiegyensúlyozottan fejlődjön, a szülőknek először a saját belső harmóniájukat kell megteremteniük. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a szülők érzelmi stabilitása, a családi környezet rendezettsége, valamint a szeretet kifejezése alapvető tényezők a gyerek egészséges fejlődésében. Ahogy Bowlby kötődéselmélete is rámutat, a gyerekek biztonságos kötődése a szülők szeretetteljes és következetes támogatásán múlik.

Nem az a cél, hogy a gyermek problémáját megoldjuk, hanem hogy a családban zajló érzelmi dinamikát megértsük, és azon dolgozzunk – mondják a szakemberek. Tehát a szülőknek a saját viselkedésük és érzelmi reakcióik vizsgálatával is foglalkozniuk kell, ha változást szeretnének elérni gyermekük viselkedésében.

A gyerekek tehát sok esetben nem „problémásak”, hanem sokkal inkább a családi környezet visszatükröződései. A szülők érzelmi állapota, kommunikációja és nevelési stílusa közvetlenül befolyásolja a gyerek viselkedését és érzelmi jólétét. Ha a szülők hajlandóak saját magukkal is foglalkozni, és a családi dinamikát harmóniában tartani, a gyerekek viselkedésbeli nehézségei is enyhülni fognak.

A problémás gyerek tehát nem létezik – csak egy olyan gyerek, aki érzékenyen reagál a környezetére, különösen a szülei érzelmi világára.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát.
A szerkesztő ajánlja