SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rajzfilmek világképe - Korai Disney (harmincas évek)

Családinet [cikkei] - 2004-02-10
gyökerei: klasszikus meseirodalom (a történet váza- Grimm, Collodi, Salten), operett (szerelmi idill, happy end, arisztokrata környezet, zenei betétek), gótikus regény, abszurd (fekete romantika, borzongás, halálfenyegetés), kisembervilágkép (angolszász alsó középosztály kisebbségi érzése, gyakorlatiassága, bezárkózó öntudata)
Rajzfilmek világképe - Korai Disney (harmincas évek)

hősei: a jók szépek, kedvesek (pasztellszínek, túlédesített zenei aláfestés), támogatóik jóindulatúak, de gyöngék, alacsonyabb rendűek (erős zenei humor festi alá mozgásukat), ellenségeik rútak, gonoszak, félelmetesek (kontrasztos, sötét színek, fenyegető zenei aláfestés)

képi stílusa: a szerelmespárok a békeidők, a preraffaelita stílus, a veszélyábrázolás a romantika és az expresszionizmus stílusának jegyeit viseli magán



A kisembervilág pillérei:

  1. A közösség, mely idilli, bár vannak torzsalkodások, de szolidaritásuk hatalmas (Chip and Dale, a törpék, 101 kiskutya, Hófehérke és Hamupipőke állatai).
  2. Az otthon, mely védelme a legfontosabb, az abszolut biztonság szimbóluma (három kismalac, hét törpe háza).
  3. A család, mely éppen hiányán keresztül érték, sok az árva, félárva (Hófehérke, Hamupipőke, 101 kiskutya, Dumbo, Maugli, Pinocchio, a hét törpe).
  4. A csoda, melynek funkciója, hogy az aránytalanul nagy fenyegetések világában egyensúlyt teremtsen (jó tündérek, vagy maga a hős változik át, emelkedik fel, mint a rút kiskacsa, vagy Bambi, Pinocchio).

A groteszkjelleg túlsúlya rendezi harmóniába a világkép összetevőket. Az operett a kisember vágyainak világa, de ő maga ehhez a világhoz képest csak groteszk formában jelenhet meg. A kisemberek életformájának, jellemtípusainak megjelenítői a törpék, az állatkák, Donald, Mickey, Pluto, Hamupipőke állatsegítői. Ezekkel a figurákkal azonosulunk, mosolygunk rajtuk. A happy end kielégíti biztonságigényünket, de a katarzis létrejöttéhez szükség van némi bizonytalanságra is: a világ veszélyességének érzését is át kell élni, hogy a végén úrrá lehessünk rajtuk. A szorongás az átlagosnál erősebb. A háború, a gazdasági válság hatása jelenik meg, mely összeomlaszthatja a kisember hétköznapi világát, és melybe semmi beleszólása, okai fölött semmi átlátása nincs.  A kiszolgáltatott világkép fontos eleme az is, hogy a főhős legtöbbször nem kerekedik a roppant méretű ellenség fölé, hanem az önmagát pusztítja el. (Hófehérke mostohája, Szörnyella)
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja