SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Somodi Eszter [cikkei] - 2010-07-05
Ha messzebbre indulunk nyaralni kisgyerekekkel, általában igyekszünk úgy időzíteni a hosszú autóutat, hogy a gyermek alvásidejére essen, nehogy unatkozzon, nyűgösködjön egész úton a gyerek. Igen ám, de van úgy, hogy alvásidő ide, alvásidő oda, a drága gyermek egy percre sem hunyja le a szemét, és egyre gyakrabban, és egyre hangosabban teszi fel a kérdést, hogy: "Mikor érünk már oda?" Jó, ha van ilyenkor a tarsolyunkban néhány unaloműző játékötlet!
Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Autókereső

AutómárkákHa gyermekeink már ismerik az autók jeleit, ezt a játékot biztosan nagyon fogják élvezni, és a hosszú autóút sem fog olyan unalmasnak tűnni. Indulás előtt kis cetlikre írjunk fel különböző autómárkákat (amiket a gyerekek ismernek) és tegyük egy zacskóba, vagy dobozba. Egy másik zacskóba olyan címkéket tegyünk, amelyekre színeket írtunk. Mindenki húz mindkét dobozból címkét, és a leírásnak megfelelő autót kell észrevennie a forgalomban (pl. piros Ford, zöld Opel, stb…) Ha megvan, húzhatja a következő kombinációt. Kinek sikerül többet észrevenni?
 

Foglalkozások - postás
 

Foglalkozások

Körülírunk egy foglalkozást, a gyereknek pedig ki kell találnia, mire gondoltunk. Meg lehet próbálni fordított szereposztásban is. Pl.: Ki az, aki a leveleket hozza?
Ki az, aki a házat építi?
Ki süti a kenyeret?


 

Mese tapssal

Ez egy igazán nehéz játék, de mi jót szoktunk mulatni. A felnőtt elkezd mesélni egy történetet, de előtte megmondja, hogy melyik szó hallatán kell a gyereknek tapsolnia. Mondja, mondja a mesét és valahányszor elhangzik az a a bizonyos szó, a gyereknek tapsolnia kell. Könnyűnek tűnik, igaz? Valójában azért nehéz, mert a gyerekek nagyon bele tudnak feledkezni a történetbe és elfelejtenek tapsolni. Én ezen úgy szoktam segíteni, hogy valami nem túl hétköznapi szót választok. Pl: gázóra, csatornafedél …


Kincsek a rizsbenKincsek a rizsben

Hosszú autóúton jól jöhet ez a játék! Egy befőttesüveget töltsünk meg kb.3/4 -ig rizzsel, majd szórjunk bele apró játékokat. Rázzuk össze, hogy a rizs eltakarja a játékokat, és adjuk oda gyermekünknek. Míg gyermekünk rázogatja, forgatja az üveget, egyre-másra tűnnek elő az elrejtett játékok. Esetleg le is fényképezhetjük az elrejtett kincseket, mielőtt az üvegbe dobjuk őket, egy papírra kinyomtathatjuk, és ha a gyerek megtalálja valamelyik játékot a rizsben, a papíron kipipálhatja a képét.


 

Igaz-hamis

A felnőtt mond állításokat és a gyermek eldönti, hogy igaz-e az, vagy hamis. (Pl. A kacsának négy lába van. A levelek tavasszal lehullanak a fáról. A tehén az mondja, hogy nyi-ha-ha. A piros lámpánál meg kell állni. stb.) A kérdések nehézségét persze igazítani kell a gyerekek életkorához. Fordított szereposztásban is meg lehet próbálni.

Mondd a neved…

Különböző hangszínekben, hangulatban kell a családtagok nevét mondani. Pl.: Mondd a neved vidáman, szomorúan, csodálkozva, ijedten, megfázva, dideregve, kacagva…! Lehet állathangokat utánozva is. Pl.: Mondd a neved, mintha cica, medve, kisegér, tehén, kecske … lennél!

Kakukktojás

Mondjunk a gyerekeknek három dolgot (pl. autó, repülő, asztal), nekik meg ki kell találni, melyik a kakukktojás.

Játékötletek nyári sétákhoz

További játékötletekért látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra!
Mindenkinek unalommentes utazást és jó nyaralást kívánok!

 

Indexkép: foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja