SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi mézeskalács

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2008-12-03
Ezt a süteményt gyermekkoromban minden évben megsütötte az anyukám. Úgy hozzátartozott a Karácsonyhoz, mint a karácsonyfa, a színes díszek, az ajándék, vagy a csillagszóró. A sülő mézeskalács illata, szorosan összefonódott az Ünnep előtti lázas sürgés-forgással, titkos készülődéssel, boldog együttléttel.
Karácsonyi mézeskalács

A recept eredetileg egy puszedli recept, anya így is csinálta, egy-egy fél diót nyomva a tetejére. Én egy kicsit vékonyabbra nyújtom és cukormázzal, színes cukordarával díszítem - unokaöcséim nagy-nagy örömére.
Az a rendkívül jó ebben a receptben, hogy rögtön puha a sütemény, és jól zárható dobozban eltéve hosszú ideig megőrizhető.

Karácsonyi mézeskalács recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja (én néha még apró, darabokra vágott kandírozott narancshéjat is teszek bele. Kicsi bonyodalmat okozhat a szaggatásnál, de szerintem megéri)
  • 5-6 szem tört szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (szegfűszeg és a fahéj helyett lehet mézeskalács fűszerkeveréket használni)
  • csipet só

Díszítés:

  • 1 tojás sárgája a tetejére
  • 1 tojás fehérje és porcukor a mázhoz


A hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább egy óráig pihentetjük (én egy egész éjszakára beteszem a hűtőbe, fóliával gondosan bebugyolálva). A masszát félujjnyira kinyújtjuk, kiszaggatjuk különböző mintákkal, a tetejét megkenjük tojássárgájával, kizsírozott sütőlemezre tesszük (nem túl szorosan egymáshoz, mert egy kicsit nőnek), és közepes hőfokon kb. 10 perc alatt kisütjük, amíg egy kis színt nem kap a süti.
Ha kihűlt, jöhet a díszítgetés! Egy tojás sárgáját annyi porcukorral keverünk simára, hogy egy lassan mozduló, fényes masszát kapjunk. Ebből egy kis adagot, zacskóba töltünk, a sarkára egy nagyon kis lyukat vágunk, és így gyönyörűséges mintákat lehet a sütikre varázsolni. De az is nagyon mutatós, ha a masszát csak úgy kanállal felhordjuk vékonyan a mézes tetejére, és rászórunk egy kis színes cukordarát (vagy egyszerűen, a tálkába kiöntött cukordarába nyomjuk finoman, mázas felével lefele - én így szoktam.) A máz pár óra alatt megszilárdul, akkor már betehetjük dobozkába az illatos finomságokat.

Ha dióval, mogyoróval, mandulával szeretnék díszíteni, mint anyukám, akkor érdemes egy kicsit vastagabbra nyújtani, egy ujjnyira, mert olyan helyesek a kis pufi mézes puszik dióval a tetejükön. 

Jó étvágyat hozzá, és boldog készülődést! 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja