SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi aprósütemények

Családinet [cikkei] - 2009-11-30
Finomak, gyorsan, egyszerűen elkészíthetők
Karácsonyi aprósütemények

Sok kéz hamar kész.
Nem kell feltétlenül egyedül dolgoznunk a konyhában, mert már 5-6 éves gyerekeink is szíves-örömest besegítenek.
Megmossák a praclit, felkötik a kötényt, kis kendőt, vagy felvesznek egy „játszó pólót” és máris ők a kukták. Dágványolhatnak – azaz megtanulnak tésztát gyúrni, golyókat gömbölyíthetnek, berakhatják a tepsibe az aprósüteményt, díszíthetik a kekszeket, megtanulhatják szétválasztani a tojást, megismerkednek a méréssel, és rengeteg sikerélményben lesz részük. 
 

Mártott banános keksz


Hozzávalók:

3 túlérett banán, 3 csésze liszt, 1 csésze étkezési keményítő, 200 G vaj, vagy margarin, fél csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál kakaópor.
Ezen kívül: 1 csésze csokoládéreszelék, vagy 1 csésze darált dió vagy mandula, vagy 1 csésze kókuszreszelék. A tunkoláshoz fehér, vagy barna tortabevonó.

Az összetevőket jól összedolgozzuk egy tésztamasszává, majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután kis golyókat formálunk a tésztából, egy villa nyelével ellapítjuk, kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, 170 fokon kb. 12 percig sütjük. Aki szeretné, a kekszek egyik oldalát belemártogathatja a felolvasztott tortabevonó masszába.   
 

Vaníliás kifli 


Hozzávalók:

250 g liszt, késhegynyi sütőpor, 125 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 200 g margarin, 125 g darált dió vagy mandula.
Omlós tésztává dolgozzuk össze az alkotórészeket. Egyforma kis golyókat gömbölyítünk, majd kiflikké formáljuk. Amikor megsült, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. 


Fotó: holiho / pixabay


Hópihék


Hozzávalók:

Kb. 60 darabhoz: 150 g liszt, 250 g étkezési keményítő, 10 g porcukor, késhegynyi só, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 300 g vaj, vagy margarin.


Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót.
Belemorzsoljuk a margarint, majd a mixer dagasztó horgával morzsalékos állapotúra keverjük. Ezután kézzel simára gyúrjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A masszából kis golyókat formálunk, villa nyelével kissé lelapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Még melegen megszórjuk a porcukorral.


Sütési hőmérséklet:

Villanysütő 180 fok, légkeveréssel: 160 fok, gázsütő 2. fokozat.
A kekszeket óvatosan rakjuk tányérra, mert morzsálódnak, hamar szétesnek. Azért higgyük el, nagyon finomak.


Tejfölös keksz


Hozzávalók:

kb 54 darabhoz:
280 g liszt, késhegynyi só, 125 g vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 60 g tejföl,
Díszítésnek még:
1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 60 g díszítő gyöngycukor, vagy egyéb dekorációs anyag,


Elkészítés:

A lisztet, sót egy tálba tesszük, bele morzsoljuk a vajat vagy margarint. A tejfölben elkeverjük a tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a masszához. A mixer dagasztó horgával összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük.
Ezután konyhai kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle, (virág, szívecske, állatfigurák, stb.). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és megkenjük vele a kekszeket, majd megszórjuk díszítő cukorral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 


Sütési hőmérséklet:

Villanysütőben 200 fok, légkeveréssel 180 fok, gázsütőben 3. fokozat. 


„Nagycsaládos” keksz


Hozzávalók:

8 személyre: 12 tojás, 1 kg vaj, 1 kg cukor, 2,5 kg liszt, 10 csomag vaníliás cukor, csapott kávéskanál só, esetleg 4 citrom reszelt Héjja.     

Mindent összekeverünk, majd összegyúrunk. Betesszük a hűtőbe, majd másnap kinyújtjuk és a gyerekek tetszés szerinti formákat szaggathatnak belőle. 

180 fokon 12 percig sütjük. 


Ropogós csoki tallér


Hozzávalók:

250 g margarin, 400 g liszt, 100 g durvára vágott dió vagy mogyoró, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor.


Elkészítés:

A lisztet, kakaóport, margarint és a durvára vágott diót vagy mogyorót összekeverjük. 
A masszából egy kb 40 cm-es rudat formálunk, majd egy óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
A stanglit sütés előtt felszeleteljük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 percig sütjük.


Mézeskalács 


Hozzávalók: 

4 nagyobb figura elkészítéséhez: 250 g méz, 100 g vaj vagy margarin, 125 g cukor, 1 tojás, 500 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál mézes süteményhez való fűszerkeverék, (vagy őrölt fahéj- és szegfűszeg), késhegynyi só. .

 
Elkészítés:

A mézet, zsiradékot, cukrot állandó keverés mellett felforrósítjuk egy fazékban. Addig főzzük, amíg a cukor el nem olvadt. Az egészet hagyjuk langyosra lehűlni. Ekkor a tojást belekeverjük a masszába. Ezután összekeverjük a lisztet, sütőport, a mézes-fűszerkeveréket, majd apránként a mézes masszához keverjük, amikor már nagyon sűrű lesz, akkor már kézzel dolgozunk. 
A tésztát lefedjük, 3-4 óráig, de egész éjszakán át is pihentetjük. 
Sütés előtt fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Ezután ráfektetjük a sablonokat és éles késsel körbe vágjuk őket. Szaggathatunk kisebb formákkal is, így sok kis kekszet kapunk.
A figurákat vagy a kekszeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hozzávetőlegesen 12 percig sütjük.


Fotó: edusoft / pixabay
 

Indexkép: Edlih / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja