SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi pulyka receptek

Kókai Kata [cikkei] - 2004-12-16
Kínai és tradícionális variációk a karácsonyi pulyka elkészítéséhez.
Karácsonyi pulyka receptek

Mandulás pulykamell szegfűgombával

 

 

Hozzávalók:

  • 60dkg pulykamell
  • 3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula
  • 10dkg szegfűgomba (vagy champignon)
  • 4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)
  • 1 csokor újhagyma (vagy póré)

 

  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 szál bazsalikom
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • szezámolaj
  • fehér bors

 

A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük. Köretnek rizst készítünk hozzá.

 

Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal

 

Hozzávalók:

 

  • 60 dkg pulyka- vagy csirkemell filé
  • 1 kiskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kg sárgabarack
  • 4 dl 5%-os vörösborecet
  • 1 dl balzsamecet
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1 nagyobb fahéj
  • 15 dkg barna cukor
  • fél mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál Tabasco-mártás

 

A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.

Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval fűszerezzük. A hússzeleteket serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Köretként rizs javasolt.

 

Diós-mézes pulykacomb

 

Hozzávalók:

  • 2 pulykacomb
  • 20 dkg dióbél
  • 2 banán
  • 20 dkg mandarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl savanykás fehérbor
  • 1 dl akácméz
  • 40 dkg makaróni
  • 5 dkg vaj
  • vegeta, őrölt gyömbér

 

A megtisztított, megmosott pulykacombokat megszórjuk vegetával, őrölt gyömbérrel, és kevés vajon, borral, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk. A banánt karikára vágjuk, a mandarint gerezdekre szedjük és óvatosan kimagozzuk, majd a pulyka edényében a durvára tört dióval, a mézzel és tejszínnel 5-6 percig pároljuk, ezután a tejföllel behabarjuk. Hozzáadjuk a húst, teszünk rá egy kevés vegetát és őrölt gyömbért, majd a (félig) kifőzött makarónival kivajazott jénai tálban összekeverjük. Lefedve aranysárgára sütjük.

 

Pulykamell Karácsonykor

 

Hozzávalók:

  • 1 kg-os puykamell filé
  • 30 dkg szeletelt Bacon
  • 3/4 kg alma
  • 1/2 kg körte
  • 1/2 kg aszalt szilva
  • só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor 

 

A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső  réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.

 

Pulykasült zöldségkörettel

 

Hozzávalók:

  • 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg),
  • 100 g vaj ,
  • 1/2 l húsleves,
  • 100 g tejszín,
  • só, bors, étkezési keményítő

 

A körethez:

·        12 közepes sárgarépa,

·        600 g kelbimbó,

·        600 g zöldbab,

·        1/2 l zöldségleves,

·        50 g vaj, 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,

·        só, bors, csipet cukor

 

A pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majd a combját és szárnyait cérnával összekötözzük. A pulykát egy sütőlapra helyezzük, rálocsoljuk az olvasztott vajat, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük.  Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.

A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, fűszerezzük.

 A sárgarépát megtisztítjuk, a babot megmossuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük - a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.
Személyre szabott fogtisztító eszközökkel hatékonyabban előzhetők meg a fogágybetegségek

Személyre szabott fogtisztító eszközökkel hatékonyabban előzhetők meg a fogágybetegségek

Rendszeres fogmosás és nem megfelelő méretű, helytelenül alkalmazott fogköztisztító használata mellett is kialakulhat fogínygyulladás és fogágybetegség - derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Személyre szabott szájhigiénés eszközök használatával és megfelelő betegedukációval azonban elkerülhetők, s akár visszafordíthatók a fenti folyamatok, és a szájüreg egészsége hosszú távon megőrizhető.
Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

A gyertyák kellemes dekorációs kiegészítői otthonainknak, melyeket a karácsony közeledtével egyre gyakrabban lobbantunk lángra, ezzel is emelve az ünnep fényét. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint azonban az illatgyertyák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a beltéri levegőszennyezéshez, és légúti irritációt is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.
Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.
A szerkesztő ajánlja