SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Családinet [cikkei] - 2014-12-12
Karácsony mára nem csak a család, szeretet és a kis Jézus születésének az ünnepe, hanem a nagy lakomáké is. Ha még nem tudod, hogy mit szeretnél idén főzni, akkor tarts velük, bemutatunk néhány összeállítást!
Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Klasszikus karácsonyi menü


A legtöbb családban ez kerül asztalra az ünnepekkor. Sokan erre várunk már egy éve. Rengeteg háztartásban ugyanis év közben nem készül sem halászlé, sem pedig beigli, amely egyértelműen az egész karácsony sztárja. Manapság már nem kell ragaszkodnunk annyira a formalitásokhoz, készíthetünk különlegesebb töltelékkel ellátott verziókat is. Ilyen lehet az almás-diós, a szilvás-mákos, a nutellás, a diós-kandírozott gyümölcsös stb.

Ami a töltött káposztát illeti, sokfelé sokféleképpen készítik, ha változtatni szeretnénk idén, akkor próbáljuk ki a szabolcsi verziót, amelyben édes káposzta van, és paradicsomos az alap. Akadnak olyanok is, akik lecsósan készítik el ezt a fogást, illetve olyanok is, akik kihagyják a füstölt húst, és inkább például sertés oldalast adnak az ételhez.

Ha húslevest készítünk, azzal nem érdemes túl sokat kísérletezni. Házias, jól bevált íze karácsonykor is mindenkinek tetszeni fog.

Más a helyzet a rántott hallal, amelynek a panírját szintén variálhatjuk. Tehetjük ropogósabbá kukoricaliszttel, vagy fűszerezhetjük akár chilivel, zöldfűszerekkel is.

Ne felejtkezzünk el egy másik klasszikusról sem, a mákos gubáról, amelyet szintén többféle módon elkészíthetünk manapság. Sokan vanília sodót adnak hozzá, de vannak olyanok is, akik tortát sütnek belőle, sőt akár finom házi lekvárral is kínálhatjuk.

Angolszász karácsonyi menü


Hazánkban is egyre gyakrabban kerülnek az angolszász tradícióból származó ételek az asztalra. Ilyen a pulykasült, vagy Wellington bélszín, amelyek a magyar szájízek szerint gyakran átalakulnak. A bélszín például készülhet más részéből is a marhának, illetve akár csirkéből is, sőt a vegetáriánusok zöldség töltelékkel (répa, gomba, cukkini, paradicsom, paprika stb.) is megsüthetik. Mivel eleve laktató ételről beszélünk, köretnek elég hozzá egy könnyű saláta is, ám hazánkban gyakori, hogy ezt is burgonyával tálalják.

A klasszikus angol pulyka általában a kolbászhúsos, hagymás, zsályás, almás keverékkel van megtöltve. Az étel igazi esszenciáját azonban a húsunkból kisülő pecsenyelé adja majd, mert ebből készül az elmaradhatatlan szósz. Annak ellenére, hogy mennyire étvágygerjesztő ez az étel, mégsem ilyen formában terjedt el hazánkban, hanem inkább gesztenyével töltött pulyaként, pedig számos más variációt is kipróbálhatunk. Lehet többek közt aszalt gyümölcsös, kecskesajtos vagy különféle gombákból álló tölteléket is készíteni.

Hagyományosan az angolok ún. karácsonyi pudingot esznek az ünnepekkor, ennek évszázados hagyománya van náluk. Ezt azonban kevéssé vettük át tőlük, viszont van egy nagyon könnyen összeállítható pohárkrémük, amelyet itthon is egyre többen készítenek. Ez a trifle. Sütni nem szükséges hozzá, így kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik. Könnyű, gyümölcsös édesség, amelyet a saját szájízünk szerint is variálhatunk.

Modern karácsonyi menü


Ha nem ragaszkodunk a hagyományos karácsonyi ételekhez, és az angolszász szokások sem hatottak meg minket, akkor ezt a menüsort nekünk találták ki!

Amennyiben nem szeretnénk sokat pepecselni a konyhában, akkor előételként indítsunk egy könnyű salátával. Ez lehet akár húsos vagy valamilyen sajttal megszórt kombináció is. Ha ragaszkodunk a levesekhez, akkor fogyaszthatunk különféle krémleveseket (fokhagyma, gomba stb.) akár cipóból is, ezzel is különlegesebbé téve az ünnepi étkezést. Ráadásul ezeket az előételeket vegetáriánusok is fogyaszthatják.

A fő fogás kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy ha év közben szinte mindig csirkét készítünk, akkor karácsonykor lehetőleg ne ezt együk, mert így nem fogjuk úgy érezni, hogy ez tényleg ünnepi menü. Ehelyett jó választások lehetnek a különféle tengeri halak: lazac, ördöghal, tokhal, illetve szintén különlegesebb fogás egy-egy kacsa- vagy libamellből készült főétel is.

A halakhoz jól illik valamilyen citromos vagy kapros öntet is, amellyel még különlegesebbé tehetjük az egyszeri rostonsült halunkat. A liba és a kacsa jól megvan a gyümölcsökkel, ezért akár mártás formájában, akár már az elkészítés közben társíthatunk hozzájuk almát, narancsot, szilvát. Amennyiben így készítjük el ezeket a húsételeket, köretként elég valamilyen egyszerű, semlegesebb ízű ételt (rizst, burgonyát) felszolgálni, hogy ne nyomja el az ízeket.

Ha ezt a könnyedebb menüsort választjuk, akkor célszerű a desszertnek is ilyennek lennie. Jól passzolnak ide a különféle sütés nélküli krémdesszertek. Ideális lehet a tiramisu, amelyet feldobhatunk különféle bogyós gyümölcsökkel vagy speciális ízesítésű krémmel is. Továbbá szintén remek ötlet valamilyen parfétortát készíteni, akár mondjuk kávés vagy gyümölcsös ízesítésben. 


Kép: 
thewhizzer.blogspot.com, flickr.com, wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja