SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bejgli különleges töltelékekkel - receptek!

Családinet [cikkei] - 2014-12-16
A Mi kerüljön az asztalra karácsonykor? című cikkünk receptje.
Bejgli különleges töltelékekkel - receptek!

Hozzávalók 2 rúd tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 200 g margarin/vaj
  • 1 dl tej
  • 50 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 10 g friss élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás a kenéshez

1. Az élesztőt langyos tejjel futtassuk fel.

2. A lisztet a margarinnal/vajjal elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük a tésztánkat.

3. Ha megkelt, akkor téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta akkor jó, ha a tenyerünkkel szétnyomva, nem ragad úgy oda a deszkához, hogy ne lehetne feltekerni.

4. A kinyújtott tésztát, kenjük meg olyan vastagon töltelékkel, mint amilyen vastagra nyújtottuk a tésztát, majd tekerjük fel, és kenjük le tojássárgájával. A végeket jól zárjuk le, nehogy kifolyjon a töltelék! Kettőnél több rudat ne süssünk egyszerre, mert akkor összenőhetnek a tepsiben!

5. 180-190 fokos sütőben süssük addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

A töltelékek elkészítése

Figyelem a tészta mennyiségéhez képest változhat a töltelék mennyisége is, ezért az itt bemutatott receptekben szereplő mennyiségek csak iránymutatók!

Almás-diós töltelék

Hozzávalók:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 30 dkg darált dió
  • ízlés szerint cukor
  • reszelt citromhéj
  • ízlés szerint őrölt fahéj

A reszelt almát egy lábosba tesszük, megcukrozzuk, majd közepes lángon főzzük el a levét. Miután kihűlt, adjuk hozzá a citromhéjat, diót és a fahéjat.

Szilvás-mákos töltelék

Hozzávalók:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg aszalt szilva

A tejet a cukorral, mézzel, citromhéjjal felfőzzük, majd hozzáadjuk a mákot, a mazsolát és az aszalt szilvát. Amint kihűlt a töltelék, már kenhetjük is a tésztánkra.

Diós-kandírozott gyümölcsös töltelék

Hozzávalók:

  • 1 dl meleg tej
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj (vagy egyéb gyümölcs)

Keverjük össze a hozzávalókat, majd kenjük meg vele a tésztánkat!



Kép: Wikipedia

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja