Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel
![Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel](/gallery/thumbs/r_2011-06-01_husospalacsinta2_w680_h0.webp)
Elkészítése ideális esetben:
Egyik nap elkészül a töltött palacsinta, és legalább 12 órát áll a hűtőben, majd másnap kerül panírozásra és sütésre. Ha kevesebb idő van a hűtésre, akkor az is megfelelő, csak a panírozás kissé nehezebb (szétnyílhatnak a palacsinták). Bevallom én ritkán csinálok, de akkor 70 darabig meg sem állok. Panírozva elteszem a fagyasztóba és amikor a család megkívánja, már csak kisütni kell.
Hozzávalók: 2-4 személyre (8 db palacsinta, ki mennyit eszik)
A töltelékhez:
- 6-8 db csirkecomb
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- fűszerpaprika, bors, vegeta
A palacsintához (kb. 8 db-hoz, sütő mérettől és vastagságtól függően):
- 1 db tojás,
- 1 dl tej,
- 10-15 dkg liszt (kb. 8 púpozott evőkanál),
- olaj, a tésztába és a sütéshez is
- szénsavas ásványvíz, vagy víz
A tartárhoz (egyszerűen):
- 4 dl tejföl
- 2 dl majonéz
- 1 kk mustár
A tartárt magunk is készíthetjük a jó öreg házi módon:
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás sárgája
- só, bors, cukor, mustár
- 1-2 evőkanál ecet, vagy fehérbor
A körethez:
1 kg vegyes zöldség, de illik hozzá a rizs, a sült burgonya, burgonya püré, francia saláta, burgonya saláta, szinte bármi...
A legfinomabb töltelék a paprikás csirke. A csirkehúst mossuk meg. Aprítsuk fel a hagymát, kis olajon pirítsuk meg, majd keverjük el fűszerpaprikával, kis ideig pirítsuk együtt tovább. A húsokat tegyük bele, mindkét oldalát süssük meg kissé, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, delikáttal (pörkölt szaft kockával is lehet). Főzzük lefedve kb. fél-egy órát. A legjobb az benne, hogy akár a maradék pörköltöt is felhasználhatjuk hozzá.
Egy tálba tegyük bele a lisztet, a tojást, 1 ek. olajat, csipet sót, a tejet, kevés ásványvizet (kb. 1 dl) majd elektromos keverővel keverjük addig, amíg homogén lesz. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, apránként vizet hozzáadva hígíthatjuk. Melegítsük elő a tűzhelyet, tegyünk a palacsinta sütőbe kis olajat, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat. Merőkanállal könnyen adagolható a sütéshez a tészta.
Az egyszerű tartárt választva, a tejfölt, a majonézt, és a mustárt keverjük kanállal jól el, tegyük félre a hűtőbe. A házi majonézest választva, pedig először a tojást keverjük el az olajjal, majd tegyük hozzá a mustárt és a fűszereket (só, bors, cukor). Alaposan kavarjuk össze, habverő, vagy mixer segítségével, majd öntsük a tejfölbe és kavarjuk jól bele. A fehérbort, vagy ecetet a végén tegyük hozzá és keverjük el benne. Tehetünk bele savanyú uborka kockákat is, hogy ízesebb legyen.
A kész paprikás csirkét hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a húst a csontról, daráljuk le a szafttal elkeverve. Az így kapott tölteléket tegyük a palacsinták közepére (kb.1-1 evőkanállal), majd szögletes formára hajtsuk össze a palacsintákat (először két szemközti szélét hajtsuk a közepe felé, majd a másik két felet). A palacsintákat tegyük egy tálra, fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Ha kevesebbet hűtjük, nem ront az ételen, esetleg esztétikailag, illetve a panírozást nehezíti majd, hogy szétnyílhatnak. Én egy nappal korábban előkészítem, és a vendégek érkezése előtt fél órával panírozom és sütöm, frissen a legfinomabb.
A lehűlt palacsintákat panírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A prézlibe keverhetünk kis sót. A panírozott palacsintákat olajban kisütjük, mivel teljesen készen sütjük, csak a panírt kell rápirítani, süssük mindkét oldalát tetszőleges barnára. Tegyük papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat felszívja.
A körethez a zöldségeket delikátos vízben pároljuk meg, majd szűrjük le és tálalhatjuk.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Kapros-kukoricás-cukkínis üvegtészta
Borsós csirkemell, tejfölös pirítóssal
LEGOLVASOTTABB
![Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni](/m/?csnet_gallery=gallery/2024-06-10_medence235151.jpg.-.400.-.150)
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni
![8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt](/m/?csnet_gallery=gallery/2024-06-12_felborultbusz3251.jpg.-.400.-.150)
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt
![A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek](/m/?csnet_gallery=gallery/2024-06-03_menstruacioelorehozasa352.jpg.-.400.-.150)
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek
![Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát](/m/?csnet_gallery=gallery/2024-06-12_vizes-furdoruha.jpg.-.400.-.150)
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát
![Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk](/m/?csnet_gallery=gallery/2024-06-14_meglepo-tenyek-a-latasunkrol.jpg.-.400.-.150)
Közösségi hozzászólások: