SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teriyaki csirke

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-17
Ezt az édes-pikáns, japán konyhacsodát nem csak a keleti konyha szerelmeseinek ajánlom!
Teriyaki csirke

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz:

  • 4 db kifilézett csirkecomb, vagy csirkemell,
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez,
  • só, bors,
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér.

A körethez:

  • 1 kg sütni való burgonya,
  • 3-4evőkanál szezámmag,
  • 3 evőkanálnyi olvasztott vaj,
  • só, delikát.

A teriyaki szószhoz:

  • 4 db csirkecombcsont, vagy csirkemellcsont,
  • 3 dl szójaszósz,
  • 1 dl fehérbor, vagy szaké,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 3 dl víz,
  • 1 ujjnyi gyömbérgyökér, vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér,
  • 1 teáskanál curry,
  • 1 póréhagyma zöldje,
  • kb. 1-2 evőkanál étkezési keményítő.

Az elkészítése kb. 1 órát vesz igénybe. Egyszerűen kivitelezhető és Isteni finom a végeredmény.

teriyakicsirkeElőször készítsük el a szószt. Ehhez a póréhagymát, vagy újhagymát vágjuk apró darabokra, majd kevés olajon pirítsuk össze a csonttal, egy közepes méretű fazékban. Ezután öntsük rá a fehérbort és forraljuk át vele. Miután felrottyant, tegyük hozzá a cukrot, a gyömbért, a curryt, a szójaszószt és a vizet, majd főzzük egy órán át. A vizet pótoljuk, ha elfő. Miután letelt az idő szűrjük le és az étkezési keményítővel sűrűsítsük be, a dobozán írtak alapján. Én 2 evőkanálnyit kevertem el, két kortynyi vízben, míg be nem tejesedett és hozzáöntöttem a szószhoz. Állandó kavargatás mellett, még egyszer forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzhelyről.

Mialatt fő a szószunk, elkészíthetjük a húst és a krumplit. A húst mossuk meg, vágjuk fel kicsi kockákra és teflon sütőben süssük készre, kevés olajban. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és szórjuk meg kevés őrölt gyömbérrel.

teriyakicsirke_koret teriyakiszosz

A burgonyát mossuk-hámozzuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Tegyük egy tepsibe, szórjuk meg sóval, delikáttal és a szezámmaggal, majd locsoljuk rá az olvasztott vajat. Keverjük össze, majd fóliával takarjuk le és 200 fokon pároljuk puhára. Miután megfőtt, vegyük le a fóliát és süssük pirosra.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a húst és a krumplit, majd bőségesen locsoljuk le a szósszal.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja