SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Női agy-férfi agy

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-27
Vége az évszázados tévelygéseknek: tudományosan is bizonyított, hogy a nők agya kisebb mérete ellenére hasznosabban funkcionál mint az ellenkező nemé. Hamarosan eljöhet az idő, amikor már nem a szőke nős viccek, hanem a férfi agyról gyártott dogmák szórakoztatnak majd minket.
Női agy-férfi agy

 

A férfiak (agyuk működéséből adódóan) képtelenek megérteni a nőket. Esetenként rossz az ízlésük, még egyszerű ruháról sem képesek megmondani jól áll-e párjuknak, vagy sem. De akkor miért van az, hogy néhány nő valóban a tudományos megállapítások ellenkezőjét mutatja? Miért is van olyan sok „buta” nő a világon? Mert a társadalmi normákhoz alkalmazkodva egyesek képtelenek kitörni az évszázados elnyomásból, tudatosan nem használják ki agykapacitásukat.

 

Kicsi a bors, de erős

 

A férfiak mint mindig, az agy esetében is csak a méret alapján tartanak valamit jónak vagy rossznak. A nők agyának térfogata kisebb, mint a férfiaké, de másfélszer annyi szürkeállománnyal rendelkezik. A kisebb méretnek köszönhetően vagyunk képesek egyszerre több dolgot is figyelemmel követni, s míg a férfiak egy időben csak az egyik agyféltekét képesek használni, addig a nők mindkettőt igénybe vehetik.

 

Nem vagyunk egyformák

 

Persze nem lehet általános konklúziót levonni a rendelkezésre álló adatokból. A két nem agya annyira különböző, hogy általánosságban inkább azt mondhatjuk: mindkét nem más-más részegységek hasznosításában jeleskedik. A nők sokkal inkább képesek az aprólékos megfigyelésre, a férfi agy viszont jobb teljesítményt nyújt a tájékozódás terén.

Az évezredes berögződések is fontos szerepet kapnak a nemek szükségleteinek kialakításában. A férfiak a családfenntartó szerepét játszották, az anyagi biztonság érdekében materiális gondolkodásmódot fejlesztettek ki. A nők szintén családfenntartók voltak, de szerepük másként alakult. Mivel gyermekeket neveltek, s a háztartást vezették, ezért sokkal több érzelemre és alaposságra volt szükségük. A több irányba koncentrálás képessége nélkül képtelenek lettek volna egyéb teendőik mellet gyermekeikre is vigyázni.

 

Szerelem és szexualitás két szemszögből

 

Ne felejtsük el a tényt, hogy nem létezik –vagy nagyon ritka- a tipikus nő, vagy tipikus férfi. Leginkább férfi-vagy női típusú agyról beszélhetünk, mely nem kötődik a nemi hovatartozáshoz. Említsük meg példaként Marie Curie-t, aki tudományos munkája érdemeként két Nobel-díjjal gazdagodott, ugyanakkor három gyermeket is felnevelt.

Talán a legnagyobb és leggyakoribb különbség a szerelem és a szexualitás terén mutatkozik meg. Mindenki tisztában van vele, hogy a nők érzelmekre vágynak, melyeket nem röstellnek kimutatni. Ugyanakkor a férfiak szerelme legtöbbször nem kívánja meg az érzelmi megnyilvánulást, számukra elég, ha ők tisztában vannak érzéseikkel.

Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyermekkori tapasztalatokat sem. Agyunk alapvető típusa ellenére a neveltetés, a környezeti behatások is segítenek az alkalmazkodásban. Egy férfi, akit gyermekkora óta egyedül nevel édesanyja, -esetleg nővérei is vannak – sokkal romantikusabb, megértőbb lehet.

 

Érdekesség: rájöttek, hogy az agy típusait nem lehet egyértelműen meghatározni. Nőnek is lehet férfi-típusú agya, és fordítva.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja