SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Körülölel, mint zabkását a fazék - a média mindenhol jelen van (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Kóczián Helga [cikkei] - 2011-04-27
A média nevel, vagy inkább csak befolyásol minket? Sok esetben nehéz véleményt alkotni. Néha az ember lánya sem tudja eldönteni, kinek higgyen el valamit is. Megéri hát a fazékban ülni? Döntse el Ön!
Körülölel, mint zabkását a fazék - a média mindenhol jelen van (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

mediaInformáció, néha keresni kell, néha nyakon öntenek vele. Látjuk, olvassuk, halljuk, vagy mindhárom. Életkortól, személyiségtől és sok minden mástól is függ, hogyan akarunk, vagy tudunk információhoz jutni.

Az én esetemben ez mazochista módon történik. Nem szeretek híradót nézni, ismételnek, elhallgatnak és az, hogy teljes képet kapjak egy nap eseményeiről elég sok időmbe telik.  Évekig nem néztem híradót, majd részt vettem egy kurzuson (ez az önkínzás). Nem értek a politikához, vegyünk hát fel egy ilyen tárgyat hátha jobb lesz. A feladat pedig? Egy hétig híradót nézni, híreket hasonlítgatni. Nem kedveltem meg sokkal jobban, de tanultam. Tanultam szűrni és figyelni. De térjünk vissza a nincs híradó életmódhoz. Ennek tényleg nem az volt az oka, hogy nem érdekelt mi történik rajtam kívül, hanem túl sok volt a negatív hír, amely persze nagyobb hatást gyakorol az emberre, engem viszont elrettentett. De hát az ember lánya nem eshet ilyen könnyen kétségbe. Ugyanis a zabkása még biztonságban fő, csak kavartak rajtunk egyet. Választhattam online és írott sajtó között. Hát én megtagadván létemet az információs társadalom gyermekeként inkább az utóbbit választottam. Nem áll szándékomban tagadni, hogy itt is több újság szempontjaira volt szükségem ahhoz, hogy mindig aktuális híreket kapjak, de megérte. Ez annak köszönhető, hogy minden esetben több kulturális tudást nyertem, mint bármely híradóból. Persze az idők változnak, ma már sokkal fejlettebb az internetes portálok tartalma, mint akkor volt. Ebben az időben sok kulturális tudásra volt szükségem. Nem mintha ma már nem lenne, csak akkor még kellett, ma pedig már érdekel. Huncut kis fazék, megkedveltem. Be kellett látnom, hogy a média nevel és okít. Szépen próbálja egyengetni az utunkat, terelget. Ha az ember szemfüles és néha kinéz a fazékból, sok mindent lát, ha nem csak néz.



Az internet terjedése sok lyukat ütött a falon. Az információáramlás többcsatornás. Egy információt már több portálon is elolvashatunk, összevethetünk, gondolkozhatunk. Már ha szeretünk gondolkozni. Befolyásol, vagy csak szemszögekre világít? Ez csakis az ember lányától, fiától függ.

A média viszont nem rossz, mondhatni jó barát. A fotelből föl sem állva tudhatjuk meg, ha kispanda születik, ha valamely herceg nősül. Ami viszont a legjobb sosem láttam háborút, vagy mégis? A biztonságos környezetből, megfelelő távolságból enged figyelni és látni. A fazék megvéd minket a tűztől, jó melegen tart, hagyja, hogy több oldalról megnézzük, de mégsem kell hozzáérnünk a tűzhöz. Szükségünk van rá, és neki is ránk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja