SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákkeltő anyagok oldódhatnak ki egy itthon is kapható etetőcumiból - NÉBIH figyelmeztetés

Családinet [cikkei] - 2017-11-28
Egészségre káros, N-nitrozálható anyagok határérték feletti kioldódását mérték etetőcumiból. A terméket Németországban gyártották és egy lengyel forgalmazó révén számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak. Az esetről a NÉBIH - a lett hatóság bejelentése nyomán - a RASFF-on értesült.
Rákkeltő anyagok oldódhatnak ki egy itthon is kapható etetőcumiból - NÉBIH figyelmeztetés

A NÉBIH közleménye a termékvisszahívásról:

A bejelentést követően a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van.


A kifogásolt termék adatai:

Megnevezés: Canpol Babies etetőcumi
Tételszám: 0170517
Lejárati idő: 01/06/2019
Kiszerelés: 2 db cumi/ csomag
RASFF referenciaszám: 2017.1925


Kép: NÉBIH

A visszahívás kizárólag a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételre irányul, a Canpol Babies márka más termékei nem érintettek.

Az etetőcumit Magyarországon egyesével csomagolva is árulták.

Kérjük, hogy aki rendelkezik a termékkel ne használja, illetve ne adja gyermekének!


Amit az N-nitrozálható anyagokról tudni érdemes:

Az N-nitrózaminok és N-nitrozálható anyagok a természetes és szintetikus gumik előállításakor, a vulkanizálás során keletkezhetnek és használat során az élelmiszerbe kioldódhatnak. Az N-nitrozálható anyagok a bélrendszerben N-nitrózaminokká alakulhatnak.  Számos N-nitrózamin genotoxikus rákkeltő anyag, ezért bevitelüket a lehető legkisebbre kell szorítani.

A csecsemők védelmében Uniós irányelv (93/11/EGK), és annak alapján nemzeti rendelet (9/2002. (X. 17.) ESzCsM rendelet) is szabályozza a fent említett anyagok maximális kioldódását cumik és cumisüvegek esetében, amit az érintett termékben mért érték többszörösen meghaladott.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja