SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Borotvapengét akartak lenyeletni egy társukkal kamaszok

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-12-01
Az iskolai konfliktusok a tanítással egyidősek a fiatalok között, ennek ilyen-olyan megnyilvánulásait gyakran halljuk. Úgy fest azonban, hogy új szintre emelkedett a "diákcsíny" fogalma egy békési iskolában. Amit a kamaszok társukkal tenni készültek, az már "szívatásnak" is erős. Az elkövető fiúk bíróság elé állnak.
Borotvapengét akartak lenyeletni egy társukkal kamaszok

A szóban forgó esemény egy hosszabb folyamat vége volt. Az ellenséges viselkedést az válthatta ki, hogy az áldozat fiatalabb (13 éves), és az iskolában jó tanuló, rendes magaviseletű fiúnak mutatkozott. A két idősebb osztálytárs (14 és 15 évesek) problémásabbak voltak, tanulmányi eredményeik gyengék, magaviseletük pedig legjobb esetben is kifogásolható volt. A két vádlott már korábban is elsütött néhány kellemetlen tréfát a sértett kárára, akivel egy osztályba jártak a 2016-17-es tanévben. Előfordult például, hogy ivópalackját elcsenve, italába citromsavat kevertek, vagy egyszerűen eldugták azt. Az elsőrendű vádlott több ízben fizikailag is bántalmazta az áldozatot, megpofozta vagy megrúgta. A szülők akkor még nem tettek feljelentést, úgy vélték, a további konfliktusoknak ezzel elejét vehetik. Az eddig -sajnos-szokványosnak mondható történet azonban az év tavaszán durva fordulatot vett.

Az elsőrendű vádlott, a társával előre egyeztetett forgatókönyv szerint borotvapengét vitt magával az iskolába. Azt összetörték kisebb darabokra, és – ismét az áldozat palackját használva a tett alapjaként – beleszórták a fiatalabb fiú teájába, aki ezt észre sem vette, mivel a sötét színű ital jól leplezte a darabokat. A komolyabb sérülés elkerülése egyetlen dolognak volt köszönhető – miután előkészítették számára a felturbózott üveget, annak tulajdonosa nem szomjazott meg. A penge darabokat otthon, édesanyja vette észre az üvegben, annak kimosásakor.

Az, hogy az áldozat szerencsésen megúszta a veszedelmes „tréfát” – ez alatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket és rettenetes fájdalmat, vagy akár rosszabbat is érthetünk – pusztán a szerencsén múlt, ezért a két tettesnek a Békéscsabai Járásbíróság előtt, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletének vádjára kell felelnie. Az ügyészség indítványozta a felfüggesztett szabadságvesztést, azzal a kitétellel, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelje a fiatalokat.

„A rendkívül vékony, éles, hegyes pengedarabok szájba vételkor, lenyeléskor a szájban, a garatban és a nyelőcsőben jelentős érsérüléseket, mély, vágott, szúrt lágyrész sérüléseket okozhatnak. Ezek a 8 napon túl gyógyuló sérülések a sértettnek az átlagost jóval meghaladó fájdalmat okoztak volna.”írja az ugyeszseg.hu.

Azt, hogy az iskolai zaklatás létezik és nem csak a nyugati tinimozik agyszüleménye, ez a történet is ékesen bizonyítja. Kérdéses azonban, hogy az elkövető fiúk vajon mennyire vannak tisztában tetteik súlyával és a lehetséges következményekkel. Ezt az esetet már nem lehet egy legyintéssel elintézni, mondván, hogy „a srácok egymást közt elintézik az ilyesmit.” Valójában a bullying nem csak egy divatos kisfejezés, hanem olyan probléma, mellyel foglalkozunk kell, mielőtt véresen komollyá válik – szó szerint.

Forrás: Magyarország Ügyészsége 
Kép: Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja