SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önként vállalják a svédek, hogy minden adatukat tartalmazó chipet ültessenek a bőrük alá

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-28
Másfél éve száz, idén már 4000 svéd ültette a bőre alá azt a chipet, amely tárolja az összes személyes adatát, segítségével pedig fizetni és vonaton jegyet váltani is tud. A technológia nem új: a munkáltatók már évek óta alkalmaznak hasonlót az alkalmazottaikon.
Önként vállalják a svédek, hogy minden adatukat tartalmazó chipet ültessenek a bőrük alá

Legtöbben a vonaton utazáshoz használják a hüvelyk- és mutatóujjuk közé beépített apró chipet, így soha nem kell attól félniük, hogy otthon felejtik a bérletüket. 2017 júliusában a svéd SJ Rail vonattársaság adatai szerint nagyjából százan éltek ezzel a lehetőséggel, a számuk mostanra 4000-re nőtt.

A chip használata egyszerű: az utas csak odatartja a kezét a kalauznak, aki az okostelefonjával jelet küld rá, és az út máris ki van fizetve. Ez úgy lehetséges, hogy a szerkezet tárolja többek között a tulajdonosa bankártyaadatait is, sőt, a közösségi oldalakra is fel lehet menni a segítségével. A technológia működése leginkább az érintős bankkártyákéhoz hasonló.

A Stockholmban élő Várszegi Szilvia a Daily Mailnek elmagyarázta, hogy a chip passzív módon működik. Ez azt jelenti, hogy képes információt tárolni, amely egy másik készülék (jellemzően okostelefon) segítségével leolvasható, de önmaga nem tudja ezeket előhívni. A fiatal nő úgy érzi, neki személy szerint sok problémáját oldotta már meg az új technológia.

Az eljárás egyelőre még gyerekcipőben jár, így időnként előfordulnak olyan kellemetlenségek, hogy a jegyinformációk helyett a tulajdonos LinkedIn profilja nyílik meg a kalauznak, de a fejlesztők remélik, hogy hamarosan eltűnnek az ilyen jellegű hibák.
 

Chip a dolgozókba

Az emberek bőre alá ültetett chip nem új jelenség Svédországban. Először az Epicenter nevű vállalat tette lehetővé a dolgozói számára, hogy ezzel a módszerrel váltsák ki a belépőkártyájukat, és a kezdeményezés sikerét látva azóta több követőjük is akadt. Akik élnek a lehetőséggel, azok a chippel nyithatják az ajtókat, kezelhetik a nyomtatókat és fizethetnek az irodai menzán.

Az új technológia eközben egyesekben etikai, másokban biztonsági aggályokat vet fel. Többen amiatt aggódnak, hogy a chipek számítógépeit feltörve bárki összes személyes adatával visszaélhetnek a hackerek; mások azt nem tartják helyesnek, hogy az állam vagy a munkáltatók így gyakorlatilag bármikor nyomon követhetik a polgárokat és a dolgozókat – még úgy is, hogy ezekben a szerkezetekben (még?) nincs gps. Az azonban tény, hogy a munkáltató ezen a módon pontosan nyomon tudja követni a dolgozók épületen belüli mozgását.

Ben Libberton, a svédországi MAX IV Laboratórium mikrobiológusa szerint társadalomfüggő, ki mennyire fogadja el az újfajta technológiát: „Svédországban az emberek jól kezelik a technikai újdonságokat, és sokkal kevésbé állnak ellen az új ötleteknek, mint más országokban.” Hozzátette azonban, hogy könnyű visszaélést elkövetni akkor, ha valaki összes adatát egyetlen chip tárolja, ráadásul a testbe épített szerkezet akár gyulladást is okozhat.

Te beleegyeznél, hogy chip-et helyezzenek el a kezedben, vagy gyermekeid testén belül?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Shawn Hempel / shutterstock

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja