SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öko Panna és Öko Palkó az óvodákban szelektál

Családinet [cikkei] - 2006-02-27
Bemutatták Budapest óvodáiban azt a kisgyermekeknek íródott ismeretterjesztő színdarabot, amely országjáró körút keretében népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést a legkisebbek körében.
Öko Panna és Öko Palkó az óvodákban szelektál

2005-ben óvodásoknak szóló mesejátékkal bővítette szelektív hulladékgyűjtési oktatóprogramját az ÖKO-Pannon Kht., az első csomagolási hulladék hasznosítását koordináló szervezet.

Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatták, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban nyitottak a hulladékok kezelésével és hasznosításával kapcsolatos ismeretekre, ezért a kht. az általános iskolás korosztály mellett az óvodások környezeti nevelésére is nagy hangsúlyt fektet. A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését játékos, a kicsik életkori sajátosságainak megfelelően bemutató feladatlap, kifestő és mesekönyv mellett nagy sikerrel járja az országot az ismeretterjesztő mesejáték.

A Hajnal című színdarabot 4 hivatásos fiatal színész adja elő, akik 45 perc alatt többször cserélnek jelmezt és szerepet. A színészek nem csak eljátsszák szerepüket, de interaktív módon be is vonják a gyermekeket a játékba, így az ovisok nem csupán passzív nézővé, hanem az események aktív résztvevőjévé válnak.

A darab főszereplője Hajnalka, aki ÖKO Panna és ÖKO Palkó segítségével keresi a választ arra, hogyan menthetők meg környezetünk értékei és hogyan óvható meg tisztasága. A végső megoldás többek között a szelektív hulladékgyűjtésben rejlik.

A szelektív hulladékgyűjtésre való oktatás, a környezettudatra való nevelés e formája egy teljesen egyedüli és új kezdeményezés Magyarországon. A ötlet kigondolójának az volt a célja, hogy a kicsiket a saját nyelvükön, gyereknyelven és játékos formában szólítsa meg a jó cél érdekében. Valamint már egészen kicsiny korban hozzászoktassa a gyermekeket a környezettudatos magatartáshoz, hogy mire felnőnek, a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés mindennapjaik része, életük természetes velejárója legyen. A kezdeményezést támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

A mesejátékot 2005. májusában mutatták be a nagyközönség előtt, és azóta több mint 100 előadást tartottak országszerte, elsősorban kiscsoportos óvodai foglalkozások keretében. Tavaly közel 3000 gyermek nézhette meg a darabot.

A kht. 2006-ban 125 előadást tervez partnervárosaiban, így garantálva azt, hogy ahol bemutatják a darabot, ott a valóságban is lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre. Az érdeklődés meglehetősen nagy, hiszen a színvonalas előadás házhoz megy az óvodákhoz, és ahogyan az oktatóprogram többi eleme, a kht. partnervárosai számára ingyenes.


www.humusz.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja