SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szintetikus vegyületek az ételeinkben? Fontos uniós projekt hazai partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Családinet [cikkei] - 2024-07-10
A ToxFree Life for All az EU frissen indult tudatosságnövelő akciója. Célja, hogy a fogyasztók csökkentsék a vegyi anyagok egészségükre és a környezetre gyakorolt kockázatait. A figyelem középpontjában az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, a hormonrendszerünkre nagyon veszélyes biszfenolok állnak. A 2027-ig tartó EU-program magyarországi koordinátora a Tudatos Vásárlók Egyesülete, akik uniós szinten szeretnék elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek az emberi szervezetre nézve bizonyítottan káros és mérgezőnek minősített anyagok.
Szintetikus vegyületek az ételeinkben? Fontos uniós projekt hazai partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Különösen a COVID-járvány óta az emberek több csomagolt és feldolgozott élelmiszert, több műanyagot, és általánosságban is több terméket használnak, így a mérgező vegyi anyagoknak való kitettségünk, főleg az élelmiszerekkel érintkezőknek, továbbra is aggasztó.

Különös aggodalomra ad okot

Ezek közül a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, évente hozzávetőlegesen több mint 3 millió tonnát állítanak elő belőle a világon. Polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállítására használják. Ezeket az élet számos területén alkalmazzák, a műszaki cikkektől a konyhai termékekig, autóalkatrészekig, de a textilipari festékekben is megtalálható a ruhákban és alsóneműkben. Nagy mennyiségben használja az élelmiszeripar is: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok vagy az epoxigyantában fém konzervdobozok bevonataként.

A biszfenolok azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kioldódhatnak a csomagolásból a használat során, ráadásul a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok még fokozhatják is a kioldódó mennyiséget. Az eredeti biszfenol-A (BPA) vegyület mellett új anyagok is megjelentek, amiket az ipar a törvényi tiltások miatt egyre növekvő mennyiségben helyettesítésre használ: ilyen többek között a biszfenol-S és a biszfenol-F. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) besorolása szerint a BPA, a BPS és BPF mind „különös aggodalomra okot adó anyag”.

Mit okoznak a szervezetünkben a biszfenolok?

A biszfenolok már egész alacsony dózisban is felboríthatják a hormonrendszer működését, károsíthatják mind a női mind a férfi a termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatják a testi folyamatokat – a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Továbbá olyan hormonális zavarokért felelősek, mint a korai serdülés, az elhízás, és a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelentenek. Mivel károsan befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat is, felelőssé tehetők cukorbetegség, elhízás, asztma, szívbetegségek kialakulásáért. Fontos tudni, hogy terhes nőknél a BPA behatol a placentába, ezáltal a magzat szervezetébe is.

Több információt!

„A mérgező vegyi anyagokkal kapcsolatban egy szándék- és viselkedésbeli szakadék létezik az egyének szintjén: az emberek törődnek a problémával, de még nem képesek megváltoztatni viselkedésüket. Nem képesek elkerülni a kockázatokat, részben az információhiány miatt” – mondja Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

„Ezért a fogyasztók tudatosságának növelése a legmérgezőbb vegyi anyagokkal kapcsolatban elengedhetetlen” – teszi hozzá. „A ToxFree Life for All projekt keretében a biszfenolokról szeretnénk minél több információt megosztani a fogyasztókkal.”

Eldobható csomagolás, egyszer használatos palack, fémdoboz vagy kávés pohár, ivókulacs, csemegekukorica, tonhal, sűrített paradicsom – a Tudatos Vásárlók Egyesülete weboldalán folyamatosan kommunikál arról, az egészségünkre milyen csomagolások vagy festékanyagok jelenthetnek kockázatot, és melyek biztonságosabbak, főleg a biszfenolok szempontjából. A rendszeres tájékoztató anyagok közzétételével folyamatosan informálnak majd például a műanyag élelmiszertárolókról vagy az egyre népszerűbb kókusztejes dobozokról. Az eddig megjelent ToxFree Life for All ismeretterjesztő anyagok:

https://tudatosvasarlo.hu/hormonkarosito-anyagot-talaltak-konzerv-etelekben-hogyan-keruljuk-el/

https://tudatosvasarlo.hu/pet-papir-fem-italcsomagolas-karos-anyagok/

https://tudatosvasarlo.hu/minden-kulacs-veszelyes-miben-vigyuk-magunkkal-az-italunkat/

„A ToxFree Life for All projektben a célunk, ami egész működésünk során is: hogy képessé tegyük a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve őket, a környezetet, és jelezve a piacnak is a változás szükségességét” - mondja Dénes Júlia.

A projekt keretében magyarországi, szlovéniai, csehországi és osztrák fogyasztói szervezetek dolgoznak azon, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a káros vegyianyagok elkerülésének lehetőségére. Céljuk továbbá, hogy mozgósítsák a polgárokat, hogy azok támogassák a káros anyagok betiltására irányuló politikai folyamatokat.

Uniós egyeztetés és betiltás

A hormonrendszert károsító biszfenolok számos egészségügyi problémát okozhatnak a velük való érintkezés után akár évekkel is. Az Európai Unió 2011-től tiltja a használatukat cumisüvegekben, 2018-tól más, gyerekeknek készült termékekben, 2020-tól pedig a pénztári nyugták nyomtatására használt szalagoknál vagy a parkolójegyekben. Az élelmiszer-csomagolóanyagokban csökkentették a kioldódási hatérértéket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a ToxFree Life for All keretében javaslatot tett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló uniós rendelet felülvizsgálatára és a biszfenolok átfogó betiltására. Az egyesület a biszfenolok kapcsán a lehető legszigorúbb szabályozást támogatja, ahol a biszfenol-A-t hasonlóan káros hatású vegyületekkel nem helyettesíthetik a gyártók (BPS, BPF). Támogatja a nyomon követési és jelentési kötelezettségek bevezetését is az újrahasznosított anyagokból készült élelmiszer-csomagolásokban, hogy a biszfenolok véletlenszerű jelenléte kiszűrhető legyen. A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná az élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.

 

A LIFE Program az EU környezetvédelmi és éghajlatpolitikaiájának finanszírozási eszköze. 1992 óta működik, és több mint 5500 projektet társfinanszírozott az EU-ban és harmadik országokban, melynek során több mint 12 milliárd eurót mozgósított és több mint 5 milliárd eurót fordított a környezet és az éghajlat védelmére. A LIFE program teljes mértékben hozzájárul az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez és céljaihoz. A 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetést 5,4 milliárd euróban határozták meg.

A ToxFree LIFE for All projekt a Life Program része, célja a polgárok egészségének védelme a mindennapi fogyasztási cikkekben lévő káros vegyi anyagok kockázatai ellen. Célja a fenntartható és toxikus anyagoktól mentes gazdaság, társadalom és környezet felé való átmenet támogatása azáltal, hogy tájékoztatja, felhatalmazza és képessé teszi a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve őket, a környezetet és jelezve a piacnak a változás szükségességét. A projekt célja továbbá a polgárok mozgósítása a káros anyagok betiltására irányuló politikai folyamatok támogatására.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta dolgozik azért, hogy konkrét javaslatokkal támogasson mindenkit a fenntartható, azaz környezetbarát és etikus fogyasztás és életmód kialakításában. 2017-ben csatlakozott a nemzetközi, jelenleg 37 fogyasztóvédelmi szervezetet tömörítő ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózathoz, mely azért jött létre, hogy terméktesztjeivel és kutatásaival információhoz juttassa a fogyasztót. A Tudatos Vásárlók Egyesülete mindennapi használatot modellező, akkreditált laboratóriumi teszteket publikál, nemzetközi szabványok és módszertan alkalmazásával végzett mérései hitelesek és összehasonlíthatók. A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy fenntarthatóbb jövőért dolgozik.

Nyitókép (illusztráció): depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja