SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Három érmet is szereztek a magyar diákok az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Családinet [cikkei] - 2024-07-29
A hollandiai Veldhovenben pénteken ért véget a 2024-es Európai Lány Informatikai Diákolimpia, az EGOI, amelyről a magyar diákok két ezüst-, egy bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza. A negyedik alkalommal megrendezett diákolimpia célja, hogy bátorítsa a női tehetségeket az informatikai pályán, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként. A versenyzők sikereit, valamint a női példaképeket látva pedig több lány kaphat kedvet ehhez a pályához.
Három érmet is szereztek a magyar diákok az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Idén a hollandiai Veldhovenben került megrendezésre július 21-27. között az EGOI (European Girls’ Olympiad in Informatics), ahova a világ 57 országából, minden földrészről érkeztek diákolimpikonok. Az EGOI-n - a többi informatikai diákolimpiához hasonlóan - versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, először kreatívan az algoritmust kitalálva, majd azt kódolva.

A 2024-es EGOI-n a négyfős magyar delegációból ketten, Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja és Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek. Horváth Dóra, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja bronzéremmel tért haza, Nguyen Kim Dorka, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja pedig a verseny  közel kétszáz versenyzője közül a második napi eredményéért dicséretet kapott. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén elősegítse a lányok részvételét az informatika területén azáltal, hogy platformot biztosít számukra a nemzetközi szintű versenyzéshez, valamint lehetőséget ad arra, hogy női példaképekkel ismerkedjenek meg. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy továbbra is él az a téves sztereotípia, miszerint a számítástechnika férfias szakma, emiatt sok lány még csak nem is fontolgatja ezt a területet, hiába van meg a tehetségük hozzá.

A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának keretében készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program és a Belügyminisztérium támogatásával.

Erdősné dr. Németh Ágnes (a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke) és dr. Németh Zsolt (ELTE IK) vezetésével vettek részt az EGOI-n.

“Az esemény nemcsak versenyzés, hanem lehetőség a kapcsolatteremtésre. Az idei versenyen részt vevő lányok megfogalmazták, hogy a legnagyobb felismerésük az volt, hogy a világ minden táján ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazoknak a dolgoknak örülünk, azaz sokkal több az egyezőség, mint a különbség az egyes földrészekről érkezők közt. Az EGOI lehetőséget ad a jógyakorlatok cseréjére, a tapasztalatok megosztására és a női példaképek megismerésére is.” - kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes.

Nyitókép: Vincze Dorottya

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja