SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre súlyosabb a humanitárius katasztrófa Szudánban, hivatalos az éhínség - képriport

Családinet [cikkei] - 2024-08-05
A több mint 15 hónapja tartó szudáni háború következtében már hivatalosan is éhínség pusztít egy többszázezer embernek otthont adó észak-darfúri menekülttáborban. Ez azt jelenti, hogy az emberek - köztük sok gyermek - olyan súlyosan alultápláltak, hogy vagy éhen halnak, vagy végzetesen legyengülnek és már egy kisebb fertőzés is az életükbe kerül. 2023. áprilisa óta tart a szudáni polgárháború, amely a világ egyik legsúlyosabb menekültválságát okozta, több mint 5 millió gyermeknek kellett elhagynia otthonát a harcok kitörése óta. Minden második, azaz közel 14 millió gyermek szorul életmentő segítségre.
Egyre súlyosabb a humanitárius katasztrófa Szudánban, hivatalos az éhínség - képriport

1. A családok az összecsapások elől menekülnek a Sennar állambeli Sinjából. Az erőszak miatt több mint 55.000 ember költözött a szomszédos államokba, sokan közülük újra és újra lakóhelyük elhagyására kényszerültek.

szudáni polgárháború
szudáni polgárháború
2. Remaz azon az ideiglenes menedékhelyen szunyókál, ahol meglátta a napvilágot, miután családjával el kellett hagyniuk otthonukat.

Az Éhínség Felülvizsgálati Bizottság (FRC) 20 éves fennállása óta most harmadik alkalommal állapított meg hivatalosan éhínséget a világban. Az elmúlt hét évben ilyen szintű éhezésről egyáltalán nem számoltak be. A bizottság most arra figyelmeztet, hogy az azonnali összehangolt segítség hiánya Szudán más részein is éhínséghez vezethet. A szudáni embereket - különösen a gyermekeket - egyre nagyobb veszély fenyegeti, ha nem sikerül eljuttatni az életmentő segélyeket a Dárfúr, Kartúm, Kordofán és Al-Dzsazíra konfliktus sújtotta területeken rekedt közösségekhez. A helyzet továbbra is kritikus az egész országban. Az előrejelzések szerint idén várhatóan mintegy 730.000 gyermeket érint majd az alultápláltság legsúlyosabb formája.  

szudáni polgárháború
3. A családok az erőszak elől menekülve alig, vagy egyáltalán nem jutnak ennivalóhoz. „Nem tudom szoptatni, nincs tejem” – mondta Lily, Ibtihal édesanyja. Az UNICEF és partnerei a helyszínen vannak, hogy azonnali életmentő segítséget tudjanak nyújtani a gyermekek számára. A kislány most terápiás tejet kap az egészségügyi központban, ahol kezelik.

szudáni polgárháború
4. A 6 hónapos Baraa súlyos akut alultápláltságban szenved, ezért a Kék-Nílus állambeli Damazine Gyermekkórházban kezelik.  „Nagyon féltem, hogy meg fog halni” – mondta Manahil, Baraa édesanyja.

További anyagi források és humanitárius segítség nélkül több gyermek halhat meg az éhínségben, mint magában a fegyveres konfliktusban.  Az országban jelenleg összesen 25,6 millióan éheznek, és 17,3 millióan nem jutnak biztonságos ivóvízhez. Azokon a területeken, ahol nagy számban élnek menekült gyermekek, kolera- és kanyarójárvány is pusztít. A különböző betegségek terjedése különösen nagy kockázatot jelent az akut alultápláltságban szenvedő gyermekek számára, akik egészséges társaiknál akár tízszer nagyobb valószínűséggel halnak bele a fertőzésekbe.

A fegyveres konfliktus sosem látott mélységekbe taszítja a már amúgy is sebezhető gyermekeket. Szudánt a világ egyik legnagyobb oktatási válsága is sújtja, a 19 millió iskolás korú gyerekből csak 1 millió tud iskolába járni.

szudáni polgárháború
5. „Mindig féltem, amikor lementem a kútba, hogy vizet hozzak” – meséli Mayada. „Korábban volt, hogy megsérültem, amikor megpróbáltam leereszkedni, a bátyám is megsérült már, elesett, miközben megpróbált vizet hozni.” A vízhiányos területen egyetlen forrásra támaszkodott a közösség, de idővel ez a kút is kiszáradt. A nők és fiatal lányok nagy távolságokat tesznek meg, hogy ismeretlen forrásból származó vizet szerezzenek, ami komoly veszélyeket rejt magában.

szudáni polgárháború
6.  „Annyira sovány volt, hogy nem tudott ülni. Azt hittem soha többé nem látom, amikor bevitték a kórházba” – mondta Laila, Asaad édesanyja. A 13 hónapos Asaadot súlyos alultápláltság miatt kezelik az UNICEF által támogatott táplálkozási program keretében. A gyermek már megkapta az azonnal fogyasztható, tápláló terápiás élelmiszert, valamint az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag pasztát.

szudáni polgárháború
7. Ő a 3 éves Shimba, aki az éhínség miatt szintén életveszélybe került. Itt terápiás tejet iszik egy gyermekkórházban, már biztonságban van.

szudáni polgárháború
8. Yousra Mohammed, az UNICEF munkatársa az alig egy éves Monát vizsgálja a Gezira állambeli Al-Dabbaghah Egészségügyi Központban. Mona és családja Kartúmban, Szudán fővárosában éltek, ahonnan társaikkal együtt el kellett menekülniük.

Az UNICEF folyamatosan a helyszínen van, alapvető támogatást nyújt és felszólít minden felet, hogy biztosítsa az akadálytalan és tartós humanitárius segítségnyújtás lehetőségét.

A szervezet azonnal fogyasztható terápiás élelmiszert szállít a térségbe, tiszta ivóvizet biztosít és a betegségek megelőzése érdekében higiéniai csomagokat oszt a rászorulóknak. A traumán átesett gyermekek számára biztonságos, gyermekbarát tereket hoz létre, ahol szakemberek támogatják a menekülteket különböző foglalkozásokkal és lelki segítségnyújtással.

A konfliktus kezdete óta az UNICEF közel 5,5 millió gyermeket vizsgált meg és több mint 322.000 súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyermeket mentett meg életmentő kezeléssel.

szudáni polgárháború
9. Az úton lévő gyermekek és családok egy befejezetlen épület alatt leltek menedékre Minah Al Berihben, Gadaref állam bejáratánál.

szudáni polgárháború
10. Egy egészségügyi dolgozó terápiás tejet készít a súlyosan alultáplált gyerekek számára, akiket a Gezira állambeli Al-Dabbaghah Egészségügyi Központban fogadnak be.

szudáni polgárháború
11. A 7 hónapos Genan terápiás ételeket eszik a Damazine Gyermekkórházban tett látogatása során. Születése után Genan édesanyja elhunyt, a gyermek pedig kritikus állapotba került – nagyon sovány és beteg volt. Most Rehab nénikéje viseli gondját és az UNICEF segítségével súlya majdnem megduplázódott.

szudáni polgárháború
12. A 12 éves Shaimaa leereszkedik a csatornához, hogy bemutassa, hogyan gyűjtötte a vizet a múltban. A Globális Tematikus Alap támogatásával az UNICEF egy víztisztító telepet épített Shaimaa otthonához közel, Alsabaat közösségben, amely tiszta vizet biztosít több mint 7.000 embernek. "Régebben hiányzott a víz a ruháink és az edények mosásához. A ház mindig koszos volt. Az élet most jobb." – mondta Shaimaa."Régebben játszani sem tudtunk. Számomra a tiszta víz jelent mindent.”

szudáni polgárháború
13. Kartúmban, Szudán fővárosában az UNICEF 22 közösségi konyhát támogat, amelyek több mint 13.000 menekült családot látnak el – a képen látható gyerekek is az UNICEF által támogatott közösségi konyhán étkeznek Omdurmanban. A közös leveskonyhák életmentő segítséget jelentenek a rászoruló családoknak.

Az idei év első öt hónapjában az UNICEF több mint 5 millió embert juttatott biztonságos ivóvízhez, és több mint félmillió gyermeket oltott be kanyaró ellen.

Ehhez a munkához az UNICEF Magyarország is gyűjti a forrásokat. Gyermekek élete múlhat kisösszegű támogatásokon, egy-egy segélycsomagon, oltáson, gyógyszeren, vagy a szakértők figyelmén.

Amennyiben adományával támogatni szeretné ezt a küzdelmet, itt teheti meg.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja