SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már lehet szavazni az év civil nőire

Családinet [cikkei] - 2006-09-18
„Promenád – A nők sétánya” először a világon! Egyedülálló díjazás a civil szférában tevékenykedő nők elismeréséért
Már lehet szavazni az év civil nőire

Az EU Phare Programja keretében, a Partners Hungary Alapítvány „Promenád” csoportjának kezdeményezésére, nemzetközi szinten is érdeklődést kiváltó projekt vette kezdetét.. A „Promenád - A nők sétánya” elnevezésű akció célja a civil szférában kiemelkedő teljesítményt nyújtó nők elismerése. A díj nem mindennapi: a díjazott nők tiszteletére egy-egy facsemetét ültetnek minden év októberében Budapest egy frekventált, parkosított területén, ahol az évenként megismétlődő díjazások eredményeképp jön létre a Promenád, azaz a civil nők sétánya.

 

A Promenád díjra bárki jelölhet olyan nőket, akik példaértékűen tevékenykednek a köz érdekében (természetvédelem, hátrányos helyzetűek segítése, tudományos tevékenység stb.), politikai hovatartozástól függetlenül.  A szervezők 2006. szeptember 20-ig várják a jelöléseket a www.promenad.org weboldalról letölthető adatlapon, ahol a jelölésről részletesebben is olvashatnak az érdeklődök. A jelölés e-mailben (jelolt@promenad.org) vagy levélben („Promenád” 1380. Bp., Pf. 1101.) is visszaküldhető. Minden évben, így 2006-ban is 3-5 nő számíthat a különleges elismerésre.

 

A civil kezdeményezés nemzetközi szinten is érdeklődést keltett: idén Lengyelországban (http://www.akcjaakacja.org.pl/news.php) és Szlovákiában (www.voka.sk) is ültetnek fákat a nők tiszteletére, s jövőre még több európai ország csatlakozására számítanak a szervezők. A Promenád csoport tagjai – akik többnyire sikeres, fiatal, értelmiségi nők -, rendkívül fontosnak tartják a nők kiemelkedő teljesítményének elismerését, a valódi értékek megbecsülését, a civil munka értékének növelését és a környezettudatosságot.

 

Miért éppen nőket?

 

Mert a közéletben kevesebb elismerést kapnak általában, mint férfitársaik. S habár a politikai életben feltűnően kevés a fontos, döntéshozói pozíciót betöltő nők aránya, a civil szférában optimizmusra okot adóan kiemelkedő. Ami azt a jelenti, hogy a „gyengébb nem” képviselői is fontosnak tartják a társadalom szolgálatát, ám többségükben azon a szinten, ahol közvetlenebb - és önös érdektől mentesebb - befolyást gyakorolhatnak rá. A sikeres civil nők megismertetése, elismerése a nők egyre magasabb pozíciókban való társadalmi szerepvállalását is elősegítheti..

 

Miért faültetés?

 

Mert - az emberek életminőségének javítását szolgáló - természetes tevékenységhez természetes díj illik. Ráadásul a faültetés rítusa a jövőbe vetett hitet jelképezi: a fák évtizedek, évszázadok óta állnak, hirdetik az életet, és emlékeznek az ültetőjükre. A díjként elültetett, felnövekvő facsemete oxigénnel ajándékozza meg az embereket, éppúgy, ahogyan az elismerni kívánt nők is megajándékozzák munkájukkal a társadalmat. A fák ültetésével kialakuló dupla fasor, a promenád pedig egy igazán különleges, hangsúlyos helyévé válhat az országnak.

 

A zsűri tagjai

 

A zsűri tagjai, akik a Promenád-díjat odaítélik a Projekt szervezői közreműködésével: Wirth Judit NANE Egyesület munkatársa; Kőbán Rita kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok kajakozó; Hadas Miklós szociológus professzor, Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ vezetője; Ekler Dezső, Ybl-díjas építészmérnök, Ekler-Architect.

 

A Promenád program támogatói:

Partners Hungary Alapítvány,

Silvanus Faiskola,

InterEurópa Bank,

Sakkom Interaktív marketingkommunikációs és pr ügynökség,

Illatpalota.hu,

Európai Értékekért Alapítvány,

Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alosztály, Zöld Terület Gazdálkodási Részleg, III. kerületi Önkormányzat, Beruházási Osztály,

Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

 

A program megvalósulásához a Partners Hungary Alapítvány nyújt szakmai és anyagi támogatást, a PHARE Access Macro (2003/004-02-02-0023. számú) program, „Nők a közösségekért” című projektje keretében.

 

 

További információ:

Mekis Csilla

kommunikációs vezető

tel.: (06) 30/240 64 52

 e-mail: info@promenad.org

www.promenad.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja