SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pirostojás helyett csokitojás, szép köszöntés helyett primitív locsolóversek - hova tűnnek a húsvéti hagyományok?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-03-12
A mai világban sajnos kihalófélben vannak a régi húsvéti szokások - pedig érdemes lenne ápolni ezeket a hagyományokat. Egy édesanya gyerekkori húsvéti emlékeit elevenítjük most fel.
Pirostojás helyett csokitojás, szép köszöntés helyett primitív locsolóversek - hova tűnnek a húsvéti hagyományok?

Ilyen volt a húsvét régen

"Nem kaptak a gyerekek húsvétra toronyórát lánccal, mégsem követelőztek, és mégis nagyon jó emlékeik vannak azokról az ünnepekről"

Hol vannak ma már a régi húsvéti szokások? Ki emlékszik még arra, hogy locsolták meg a környékbeli fiúk a lányokat vödörrel, vagy hogy hogy készültek az emberek a templomba? 

Aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, annak jó szívvel ajánlom ezt a videót:
 


 

Városban nőttem fel. Nem vagyok még idős, óvodás gyerekeim vannak. Igaz, hogy már az én gyerekkoromból is kimaradt a vödörrel való locsolkodás (pedig imádtam volna!), de mégis, amikor én kislány voltam:

  • Minden húsvétkor festettem anyukámmal tojásokat, és nem az interneten néztük a mintákat, hanem újságokból. Matricákat is ragasztgattunk, és ez nagyon jó anya-lánya program volt.
  • Az iskolában is készítettünk hímes tojásokat, próbálkoztunk harisnyával és levelekkel, viasszal, és festékkel is. Nagyon élveztük ezeket az órákat!
  • A bátyám minden évben ment locsolkodni apukámmal és a nagypapámmal, a testvérem még az óvodában is meglocsolta a lányokat, és később az iskolában is. Szép locsolóversekkel készült erre a napra.
  • Nem várták el a kisfiúk, hogy pénzt kapjanak a locsolásért, és nem is ezért mentek locsolkodni, őszintén örültek a kézzel festett tojásoknak. 
  • Sok szegény család volt körülöttünk, mégis került az asztalra mindenféle finomság húsvétkor. A családtagok körbeülték az asztalt és vidáman beszélgettek egymással, senki sem nyomkodta a telefonját, hiszen nem is volt még akkor. De valahogy mindenki sokkal jobban figyelt a másikra. 
  • Nem a boltban vettünk sütit, anyukám mindig csinált húsvéti sárgatúrót, ami pillanatok alatt elfogyott.
  • A kisfiúk illedelmesek voltak és szép verseket mondtak, nem voltak tiszteletlenek és nem mondtak primitív locsolóverseket a lányoknak. 
  • Minden évben volt tojáskeresés a kertben, amit nagyon élveztem és ezt a programot vártam a legjobban. 
  • Nem kaptak a gyerekek húsvétra toronyórát lánccal, mégsem követelőztek, és mégis nagyon jó emlékeik vannak azokról az ünnepekről. Nem az ajándék nagysága volt akkor a lényeg, mindennek tudtunk örülni. 
  • Akkor még volt értéke a kézzel festett tojásnak és nem kapott mindenki csokitojást. 

Miért tűnnek el az életünkből a húsvéti szokások? Sajnos a mai rohanó világban ezek az értékek, hagyományok már kihalófélben vannak. De mi még változtathatunk ezen, taníthatunk szép verseket a kisfiainknak és készíthetünk pirostojást a kislányainkkal.

Mesélhetünk nekik a régi húsvétokról és letehetjük a telefonunkat egy kis időre, hogy a családtagok egymás felé fordulhassanak és közösen tölthessék el ezt az ünnepet együtt. 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Indexkép: Fortepan / Horváth József

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja