SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ötletek karácsonyra: mire vágyik a másik nem?

Családinet [cikkei] - 2008-11-19
Más kerül a karácsonyi bevásárló- és kívánságlistákra: a férfiak számítástechnikai termékekről, mobiltelefonról és GPS-ről, a nők új ékszerről és ruháról álmodoznak, mégis a legtöbb helyen könyv kerül a fa alá - többek között ez derült ki a Depo.hu és KutatóCentrum közös felméréséből, melyben a karácsonyi ajándékozási szokásokat vizsgálták. Az erősebb nem tűnik adakozóbbnak: jellemzően többet költenek az ünnepek előtt, mint a hölgyek.
Ötletek karácsonyra: mire vágyik a másik nem?

A nők és a férfiak egyaránt részt vesznek a karácsonyi ajándékvásárlásban, és leginkább a könyvesboltban, ruházati és sportfelszerelést árusító üzletekben lehet az ünnepek előtt tumultusra számítani – derült ki a felméréséből. A válaszadók mintegy kétharmada könyvvel szeretné meglepni szeretteit, emellett a top3-as listán helyet kaptak még a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint az egészséggel kapcsolatos és szépségápolási termékek.
A nemek között természetesen megfigyelhető néhány eltérés az ajándékvásárlás terén: míg a hölgyek 60 százaléka tervezi kozmetikumok, parfümök, wellness- és fitnesztermékek beszerzését, addig a férfiaknak csupán 43 százaléka. Ők azonban a gyengébb nemhez képest szívesebben válogatnak a különböző számítástechnikai termékek, telefonok és szórakoztató elektronikai cikkek közül. „Ezeket az eltéréseket számos tényezővel lehet magyarázni: egyrészt a férfiak jellemzően jobban érdeklődnek a technikai dolgok iránt, míg a nők otthonosabban mozognak a szépségápolási termékek világában. Emellett a férfiak inkább barátaik, kollégáik meglepetését szerzik be, míg a család hölgytagjainak ajándékáról hagyományosan a háziasszony gondoskodik” – magyarázta a felmérés eredményeit Szabari László, a Depo.hu üzletág vezetője. A számítástechnikai termékek közt a mobiltelefonok és kiegészítők, valamint a számítógép-alkatrészek a legnépszerűbbek, míg a szórakoztató elektronikai cikkek közt a fényképezőgépek és tartozékai, a DVD- és CD-lemezek, valamint az LCD és plazma televíziók.

Utazás helyett útikönyv?

A vágyott ajándékok toplistája teljesen más képet mutat: jellemzően drágább meglepetésekről álmodozunk, mint amit ajándékba szánunk. Az első két helyre ugyan szintén a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint a könyvek kerültek, de a tervezett ajándékokhoz képest sokkal kisebb arányban. A szépségápolási termékeket a számítástechnikai cikkek szorították le a dobogóról: a válaszadók közel 40 százaléka látna szívesen a fa alatt egy új mobiltelefont vagy notebookot, míg csupán egynegyede örülne őszintén egy parfümnek vagy krémnek. Az egyik legnagyobb különbség az utazások tekintetében mutatkozott: míg a megkérdezettek közel 30 százaléka kapna szívesen ajándékba egy utat, addig csupán 4 százalék tervezi, hogy ezzel a viszonylag költséges ajándékkal lepi meg szeretteit. A szórakoztató elektronikai cikkek közt is a drágábbak a népszerűbbek: leginkább egy LCD tévének örülnénk, míg az ajándéklistákon előkelő helyet elfoglaló DVD- és CD-lemezek csupán a negyedik helyre kerültek a kívánságlistákon. A nők természetesen egészen más dolgoknak örülnének, mint a férfiak: utóbbiak közel fele számítástechnikai termékeket, telefont vagy GPS-t látna legszívesebben a fa alatt, míg a nők közel 60 százaléka egy új ruháról vagy ékszerről álmodozik. A férfiak – nem meglepő módon – legkevésbé kozmetikumokra vágynak, míg egy hölgy számára egy autóelektronikai kütyü szinte biztosan rossz ajándékválasztást jelent.

Közel másfél millióan vásárolnak ajándékot online

Az ünnepek előtti tolongás elkerülésére sokan veszik igénybe a netet: a megkérdezettek több mint háromnegyede tájékozódik az interneten, sőt, a tájékozódók fele úgy tervezi, hogy a vásárlás egy részét is online bonyolítja. Ez azt jelenti, hogy több mint 1,3 millióan a világhálón szeretnék a karácsonyi beszerzés egy részét intézni. Meglepő, hogy leginkább a falvak és kisközségek lakói hívják segítségül a netet: a fővárosiakhoz hasonlóan több mint 42 százalékuk vásárlásra is használni fogja, de míg a budapestiek 6 százaléka egyáltalán nem veszi igénybe a világhálót a karácsonyi ajándékvásárláshoz, addig a kisközségben élők csupán 3,5 százaléka.
Egy-egy közeli családtag ajándékára közel 10 000 forintot szánunk. A férfiak többet, átlagosan közel 11 000 forintot költenek, míg a nők nem egészen 7 500 forintot. Az erősebb nem minden huszadik képviselője 40 000 forintnál is drágább ajándék vásárlását tervezi, míg a hölgyeknél ez az arány nem éri el az 1 százalékot sem. Ez több tényezővel is magyarázható: a nők jellemzően több kisebb kiegészítőt is vesznek, aminek az értékét nem számolják az ajándékhoz, emellett a férfiak leginkább a kedvesüknek vásárolnak, aki általában a legdrágább ajándékot érdemli.
Csupán minden negyedik válaszadó várja ki december közepét az ajándékvásárlással, közel 30 százalék még november végéig gondoskodik az ünnepekről. Az idősebbek előrelátóbbak: az 50 év felettiek csupán 16 százaléka hagyja az ünnepek előtti hetekre a bevásárlást.

A kutatás háttere:
A Depo.hu és a KutatóCentrum a felmérést 2008 októberében, 1000 fő online megkérdezésével végezte. A minta életkor, nem, településtípus és régió szerint reprezentatív az internetező lakosságra.

Fotó: www.metaphoricalplatypus.com / DecorLove.com / CC BY

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja