SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikulások és Télapók külföldön: így ünnepelnek a világ más tájain

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-12-02
Biztos előfordult már velünk, hogy tanácstalanul vakarjuk a fejünk búbját, amikor karácsonyról szóló gyermekfilmekben azt látjuk a mikulás bemászik a kéményen át és még egy karácsonyfát is hoz magával. A teljesítmény valóban ámulatra méltó, (szülőként biztosan örülnénk ha végre nem nekünk kellene haza varázsolni a fenyőfát), de inkább azon lepődünk meg, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat, és egyáltalán, mi ez a keveredés?
Mikulások és Télapók külföldön: így ünnepelnek a világ más tájain

A válasz viszonylag egyszerű, ahogy a szájról szájra terjedő hagyományátadás változik, így változott a mikulás története is. Egyes országokban a mikulás hozza karácsonykor is az ajándékot és nem a Jézuska, van ahol a Télapónak hívják, és olyan is van ahol egy manó, vagy épp boszorkány oldja meg ezt a feladatot.

A karácsonyi ajándékozás időpontja is változó, néhol 24-én adják át az ajándékokat, van ahol azonban csak másnap reggel, és olyan is előfordul hogy csak januárban, vízkeresztkor kapják meg az áhított kincseket.

Magyarország

Amíg nálunk Magyarországon a Mikulás már december 6-án hozza a piros csomagokat, a karácsonyfát pedig az ajándékokkal Szenteste (dec.24-én) a Jézuska, más nemzeteknél ez egészen másképp alakult.

Nálunk azt tartja a hagyomány, hogy Szent Miklós Püspök jócselekedetei után alakult ki ez a szokás, aki megsegítette a rászorulókat télvíz idején az éj leple alatt.
A piros ruhában nagy szakállal érkezik a Mikulás, ördög krampusz kísérői meglehetősen félelmetesek a virgácsaikkal. A csokival megtömött piros csomagocskát a kipucolt csizmákba, vagy akár az  ablakokba is csempészheti éjszaka, örök fejtörést okozva a gyerkőcöknek, hogy hogyan tudott ilyen csendben lopakodni.


Németország

Németországban már Weihnachtsmann, a Karácsonyapó hozza a csomagokat, de időnként Ruprecht lovag veszi át ezt a szerepet, aki arról volt híres hogy ajándékokat osztogatott.

Jézuska -  Christkindl szokása itt is él, Szenteste meglátogatja a családokat az ajándékokkal.


Hollandia

A Télapó hagyománya Hollandiában is keveredik a jó lovagok tradíciójával. Valószínűleg ennek a két hagyománynak az  összeolvadásával magyarázható, hogy itt a Mikulás időnként fehér lovon jár.
Hollandiában a Karácsonyapónak megfelelő Kerstman hagyománya is él, hogy teljes legyen a zűrzavar, persze lehet, hogy csak mi nem látjuk át, mindenesetre hasznos, ha ilyentájt van nálunk facipő, amelybe kerülhet az ajándék.

 

Finnország

Finnországban, pontosabban a Lappföldön lakik a Télapó „hivatalosan”. A finnek így hívják őt: Joulupukki. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Napapiiriben) található.
Még postahivatalt is rendeztek be, ahova egész évben érkezhetnek a levelek a gyerkőcöktől, de e-mailt is lehet küldeni: santa.claus@santaclausoffice.fi címre.
A finn Télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. A Mikulás itt természetesen rénszarvasok vontatta szánon érkezik, krampusz manócska segítőivel.


Svédország

Jultomten, vagyis a  karácsonymanó hozza a karácsonyi meglepetéseket, egy hatalmas nagy zsákban.


Olaszország

La Befana boszorkány ajándékozott januárban Vízkeresztkor, de a Mikulás akit Babbo Natale, vagyis Karácsonyapónak hívnak, itt is kezdi kiszorítani a hagyományos ajándékozási időpontokat és szimbolikus személyeket. Vigyázzunk azonban ha rosszak voltunk, jutalmunk csak egy széndarab lesz.


Spanyolország

Itt az olaszokéhoz hasonló a helyzet, vagyis erősödik a Karácsonyapó szerepe. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcsektől, a Háromkirályoktól várják az ajándékot, különösen Boldizsár népszerű közöttük. Az ajándékok itt is Vízkeresztkor, január 5-én kerülnek a gyerkőcök birtokába, de cserébe szépen csillogó lábbelit kell felmutatni.


Portugália

Karácsonyapó hozza az ajándékot, itt is keverednek a különböző szokások, amelyek Európában terjedtek el. A vegyítésre jellemző, hogy az ajándékozás időpontja itt december 25-én reggelre esik.


Franciaország

Itt szintén karácsonykor kell a cipőket gondosan megpucolva elhelyezni, mert 24-én abba kerülnek bele az ajándékok.


Anglia
 

Angliában is változásokat láthatunk, Father Christmas a Karácsonyapó nem 24-én hozza az ajándékokat, hanem másnap reggel találhatóak meg a fa alatt. Ő is a kéményen át közlekedik, és a kandallóra akasztott zoknikba is juttat meglepetéseket.


Amerika

Az USA-ban valódi egyveleg jött létre, Santa Claus, Angliához hasonlóan többnyire a kéményen át érkezik a lakásba. Szánját rénszarvasok húzzák, kedvence Rudolf, de a gyermekek kívülről fújják az összes pajtás nevét. Az amerikaiak Mikulása az Északi-sarkon él, amely nincs annyira messze Lappföldtől sem.


Oroszország

Gyed Maroz, a Fagy Apó, vagy Télapó néven ismert.

A kék vagy piros hímzett ruhájú Télapó Újévkor osztogatja az ajándékait, kísérője a nagyon szép jégkoronás unokája: Hóleányka - Sznyegurocska.
Ő nem rénszarvas húzta szánon járja a világot, hanem orosz trojkán, ami igazából szintén szán.
Részt vállal még a feladatokban Babuska, ez a név a Nagymamára, illetve Anyókára utal, aki szintén ajándékokat ad a gyerekeknek.


Írország

Karácsonykor a gyerekek egy zsákot raknak ki, hogy a Mikulás abba tegye az ajándékokat. De hogy ő is kapjon valamit cserébe: az asztalra süteményt, és egy üveg sört helyeznek el.


Ausztria

A hozzánk földrajzilag közelebbi országban szinte ugyanazok a szokások, mint nálunk: a Mikulás december 6-án, a Jézuska pedig karácsonykor lepi meg a gyerekeket.


Ausztrália

A Mikulás szánját itt nem a rénszarvasok vontatják, hanem nyolc fehér kenguru.


Belgium

Az itt élő gyerekeknek már december 6-án elhozza a Mikulás a meglepetéseket, nemcsak a csokoládékat. Karácsonykor a fenyőfa alá zoknikat raknak ki, ebbe már csak kisebb ajándékok kerülnek.


Norvégia

Fontosnak tartják karácsonykor a rossz szellemek távol tartását. Emiatt a pajtában zabkását hagynak kis csészében. Feldíszítik a fenyőfát és közösen körültáncolják, közben karácsonyi dalokat énekelnek.


Kenya

Mivel ebben az országban meleg van karácsonykor, kint készülnek az ünnepre, és ott is tartják meg. Feldíszítik a templomot léggömbökkel, virágokkal, szalagokkal. A vacsorát is kint fogyasztják el, nyílt tűzön készítik. A család ilyenkor összegyűlik, hazautaznak a távol élők.


Ukrajna

Az ajándékot Jégapó hozza. Három rénszarvas húzza a szánját, és vele tart Hópehely leány is, aki ezüst kék, szőrmedíszítéses ruhát visel, fején korona formájú hópelyhet. A gyerekeket ámulatba ejti a szépsége és nagyon várják.


Dél-Afrika

Az ünnepi étkezés délben zajlik, ami után a családok meglátogatják a barátokat. Karácsonyi dobozokat visznek egymásnak, amik általában finomságokat tartalmaznak.


Svájc

Mese-villamosok viszik körbe a gyerekeket a városon (főleg a nagyvárosokban jellemző). A kicsik karácsonyi dalokat zengnek és édességet kapnak.


Lettország

Az biztos, hogy a letteknél a legjobb gyereknek lenni, ugyanis a szentestétől számított 12 napon át hozza egyfolytában az ajándékot a Mikulás!

Kép: thommas68 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja