SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adventről szabadon

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-11-26
Eljött advent, a kereszténység karácsonyi ünnepségsorozatának a kezdete. Valószínűleg a kereszténység előtti vallások valamelyikének a liturgiájából ered. Európában az 1600-as évektől terjedt el.
Adventről szabadon

Mint megannyi keresztény ünnep ez sem naptárhoz kötött, tehát jelen esetben Krisztus születése előtti négy vasárnapot visszaszámolva kezdődik el az ünnepségsorozat. Az ünnepi kellékek, országoktól függően, hasonló jellegű de más-más díszítésű tárgyakból állnak: a négy gyertyával feldiszített kocsikeréktől a telet jellemző növényekkel díszített kis asztali koszorúkig széles a paletta, de már láttam csodálatos porcelánból, vagy kovácsoltvasból készült mesteri darabokat is.  Itt Magyarországon a bejárati ajtóra kitett, kis díszes koszorú a rontás, a rossz szellemek és egyéb karácsony körül nem kívánatos lények (díjbeszedő) távoltartására valók. Újabb szokásként, megjelent a karácsonyi kalendárium, melyet  készíthetünk házilag, vagy boltban is megvásárolhatjuk. Minden nap karácsonyig a kinyitható kis ablakok valami pici kis ajándékot tartalmaznak a gyereknép nagy örömére.  És ezzel elkezdődik a felnőttek módszeres és galád fosztogatása, hiszen mindenféle ünnep jön karácsonyig. No de, hogy ne legyen túl egyszerű a dolog ez az időszak egy másik nagy világvallás a Zsidóság ünnepét is  tartalmazza. Ez az ünnep a Hanuka (idén dec.11-én kell meggyújtani az első gyertyát).

Hanukakor két dolgot, csodát is ünnepel a zsidóság.
Az időszámításuk előtti II. században Jeruzsálemben a Makkabeusok jól s..be rúgták a mind létszámilag, mind fegyverzetileg túlerőben lévő görögöket, örökre elvéve kedvüket attól, hogy a saját hellén hitükre térítsék a zsidókat.
A másik csoda, hogy a Szentélyben lévő gyertyák meggyújtása, mindig fontos szerepet töltött be a napi istentiszteletkor. És amíg a Makkabeusok a görögök Szentélyből való
kiporolásával voltak elfoglalva, addigra csak igen picike szent olaj maradt a menóra meggyújtásához. A probléma csak az volt, hogy a vallási szokásoknak megfelelően a szent olaj előállítása 8 napot vett igénybe, és lám csodák csodája az egynapi adag nyolc napig égett.
Maga a Hanuka szó azt jelenti, hogy felszentelés, vagy bemutatás. Ekkor szentelték újjá a Makkabeusok a görögök által megszentségtelenített templomot.

Ez az ünnep is a változó dátumú ünnepek közé tartozik,  hiszen a zsidó holdnaptár szerint számítják ki és így ennek a napjai az általában használt Gergelynaptárhoz képest mindig eltérést mutat.


Hanuka első napja november 28. és december 26. közé bármikorra eshet.

Az időnként felelevenedő  szokás, mint minden annyi más furcsa szokás Amerikából ered, miután ott sok a vegyes házasság (Európából bevándorolt németajkú zsidóság hatására). Mindkét ünnep megtartását és legfőképp az ajándékozás örömének szokását terjesztették el az újvilágban.

Mindkét vallás legszentebb helye Jeruzsálem és, hogy nagyobb legyen a keveredés a muzulmánok is annak tartják.

Az elmúlt évezredekben, sohasem volt béke az „olajfák hegyén”. Mindig fájt a foga Jeruzsálemre valakinek a másik két fél kizárásával az ókortól napjainkig. Pedig milyen szép lenne ha a vallások bölcsőjénél az ünnepi harangok és kürtök hangja el tudná nyomni a fegyverropogást!

Fotó: andreagen/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja