SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ünnepi kalauz cukorbetegeknek

Családinet [cikkei] - 2013-12-18
7 tipp, hogy a karácsony ne a lemondásokról szóljon!
Az év végi ünnepi időszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztőjében, nem is beszélve a bőséges karácsonyi fogásokról és az egymást követő rokonlátogatásokról. Senkinek sem kell azonban idegesen várnia a januári orvosi ellenőrzést, ha odafigyel a megfelelő ételek fogyasztására, a kiadós vacsorák után egy kellemes sétát is beiktat, valamint a nagyobb étkezések előtt és után is ellenőrzi vércukorszintjét. A Tartsd a szintet! Facebook oldal összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, hogy az ünnep a cukorbetegek számára is a kellemes élményekről szóljon.
Ünnepi kalauz cukorbetegeknek

Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban elő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás, mellyel a kisebb „táplálkozási bűnök” természetes módon orvosolhatók.

„A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nem csak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb. A nagyobb energia bevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás. Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk”- mondta el Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus.

Hasznos tippek:

  • A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban érdemes felkészülni receptekkel. Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, cukorbetegek számára is veszélytelen ételeket gyűjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.
     
  • A kifejezetten ünnepi ételekkel kapcsolatban is érdemes tájékozódni. A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek – ahol szükséges, kevesebb rizzsel – szintén bátran fogyaszthatók.
     
  • Az édességekkel már más a helyzet: a bejgliből, süteményekből még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet lehet enni az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenőrizni a vércukorszintet étkezés előtt és után is!
     
  • Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiak naponta 2-3 dl, a nők 1-2 dl száraz bort vagy pezsgőt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.
     
  • A karácsony talán a cukorbeteg gyermekek számára a legnehezebb, hiszen nem könnyű megérteniük, nekik miért nem hoz olyan édességeket a Mikulás, mint egészséges társaiknak. Mivel az étkezési szokások gyermekkorban alakíthatók leginkább, sokat segíthet, ha nem tradicionális ételek készülnek minden évben, hanem szénhidráttartalom alapján válogatott újdonságok. Ha a család is ezeket eszi, akkor a gyermekek számára is ez lesz a természetes.
     
  • A legtöbben igyekeznek hasznos karácsonyi ajándékkal meglepni szeretteiket, a cukorbetegeknek pedig mindig szükségük lehet egy-egy újabb, az állapotuk karbantartásához nélkülözhetetlen eszközre. A megfelelő vércukormérő készülék kiválasztásánál például számos praktikus szempontot kell mérlegelni, így például az eszköz vércseppigényét, a mérési időt, de a legfontosabb minden esetben a készülék pontossága és megbízható származási helye legyen.
     
  • Hasznos, ha a cukorbetegek az ünnepek során felszabaduló idejüket több mozgással töltik ki. Itt is fontos azonban a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegőn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni. Arra is figyelni kell, hogy a vércukormérőt működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Az oldalhoz a következő linken lehet csatlakozni: facebook.com/TartsdaSzintet

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja